Ascultă acest articol


“Zvonurile în sfârşit au luat forma fizică şi după 4 ani de la lansarea Nier Automata şi ceva de genul 10 ani de la lansarea originalului, NIER, că aşa a fost cunoscut în Vest, avem un remake pe măsură.”

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: 23 aprilie 2021

Studio: Square Enix

Distribuitor: CD Media

Platforme: PlayStation 4, PC, Xbox One

Clasificare: 18+

Sinopsis:

NieR Replicant ver.1.22474487139 … este o versiune actualizată a NieR Replicant, lansată anterior doar în Japonia.

Descoperiți prequel-ul unic al capodoperei NieR:Automata. Acum, cu un upgrade modern, experimentați imagini updatate cu măiestrie, o poveste fascinantă și multe altele!

Protagonistul este un tânăr amabil care trăiește într-un sat îndepărtat. Pentru a-și salva sora, Yonah, care s-a îmbolnăvit de Black Scrawl, el pleacă împreună cu Grimoire Weiss, un ciudat volum vorbitor, să caute „Versetele sigilate”.

Recenzie:

Zvonurile în sfârşit au luat forma fizică şi după 4 ani de la lansarea Nier Automata şi ceva de genul 10 ani de la lansarea originalului, NIER, că aşa a fost cunoscut în Vest, avem un remake pe măsură. Trecut de mulţi cu vederea la vremea lui Nier, cel original pe care este bazat jocul din acest review, nu a fost tocmai un RPG grozav. Unele lucruri au rămas la fel în timp ce altele s-au schimbat cu Replicant, dar per total experienţa este una destul de pozitivă, cel puţin din punctul de vedere a unui fan.

Unde suntem

Nier Replicant spune povestea unui puşti, al cărui nume nu este dat oficial dar toată lumea este de acord că ar fi Nier, care caută un leac pentru boala surioarei lui mai mică, Yonah. Într-un sat din mijlocul unui destul de vast continent, Nier trebuie să facă tot felul de misiuni pentru a obţine bani dar şi medicamente să oprească boalaă care rapid se răspândeşte şi micuţa Yonah pare să fie doborâtă pe zi ce trece de aşa numita Black Scrawl. Totul se schimbă când Nier dă peste Grimoire Weiss, o carte care nu doar vorbeşte ci şi ar putea să o vindece pe micuţa însă pentru asta are nevoie de nişte versete care se vor dovedi a fi mai greu de obţinut decât pare însă pe parcursul acestei aventuri personaje şi situaţii noi vor face aventura cu atât mai interesantă.

Nimic nou sub soare pe partea de poveste pentru cei care au jucat cel puţin varianta care a venit în vest. Cunoscătorii vor fi la zi cu povestea sau cel puţin vor cunoaşte personajele prezentate însă de data aceasta într-un înveliş mult mai plăcut vizual şi interesant.

Sfidarea RPG-ului tradiţional

Din punct de vedere mecanic, Nier Replicant este şi nu este în acelaşi timp un RPG tradiţional. Nu funcţionează pe sistemul de turn based combat ca alte JRPG-uri însă nu este complet action… să îl numim ACTION RPG complet. Singurul lucru care nu este de RPG tradiţional este sistemul de luptă action pentru că restul este chiar un mod de a produce RPG-uri învechit.

În timp ce luptele decurg în cel mai plăcut şi fluid mod posibil, butoanele răspund, combourile sunt la ordinea zilei şi câteodată ai impresia că te joci Devil May Cry, restul jocului este un RPG de acum 10-11 ani. Şi acolo nu este nimic fluid. Eşti constant întrerupt de questuri pe care le aduni și în care trebuie să faci X lucruri, să aduni Y flori sau să găseşti Z căţei pierduți nu ştiu unde. Şi astea nu sunt doar questuri secundare ci şi cele principale. Nu există sub nici o formă o fluiditate sau ceva natural în aventură mai departe de sistemul de luptă, totul este clar împărţit, divizat în questuri, de la A la B la C la A etc. Ceva ce poate pentru unii prezintă o problemă neavând acel flow care să te ţină lipit constant de aventură. Dar ăsta poate să fie şi un avantaj, lăsând jucătorului să aleagă cât timp să petreacă în joc, câte questuri să facă sau cât să avanseze.

Cel mai tare lucru legat de mecanica jocului este că pe cel mai uşor nivel de dificultate cred că jocul se poate… juca singur. Ai un fel de battle assistant ca cel din jocuri precum Yakuza: Like a Dragon. Face aventura mult mai uşoară deşi poţi avea control deplin. Se activează şi se dezactivează acest ajutor cu o simplă apăsare de buton. Pentru cei care caută doar o poveste această formă de a juca îţi face munca infinit mai uşoară.

Un loc cunoscut

Arată bine. Oricât de mult s-ar plânge lumea de texturi, la fel ca şi Automata, pe engine-ul nou, sau cel puţin îmbunătăţit, jocul arată foarte bine. Se distinge vizual suficient de mult de alte jocuri dar în acelaşi timp parcă este foarte familiar. Pentru cei ce l-au jucat nimic nu surprinde însă pentru cei noi veniţi, locaţiile vor prezenta cel puţin un sentiment de curiozitate şi libertatea vă oferii suficient loc de explorat pe ici pe colo fiecare colţişor accesibil din joc.

Nu este tocmai cel mai colorat joc din lume, chiar pare foarte şters însă este potrivit colorat acolo unde trebuie, la boss fights, la personaje şi la diferitele zone prin care vei trece. Ca orice RPG care se respectă, dungeons-urile sunt şi ele prezente însă nu prezintă mai mare dificultate decât cea de a ştii pe unde ai venit ca să te întorci. Pe de altă parte sunt pline de inamici de omorât, chestii de strâns şi chiar şi ”puzzle-uri” dacă putem să le numim aşa, de challenge minim.

Aş putea spune că este Nier Automata reskinned, însă e un pic mai complicat de atât. În timp ce Automata parcă bătea spre Mecha, cu blocuri şi ruine post apocaliptice, Replicant, are un aer fantasy care încă nu ştiu cum să îl abordez. E clar plin de monştrii, umbre şi tot felul de inamici mai ciudaţi, dar în acelaşi timp avem roboţi şi alte maşinării fără acel sentiment complet de steampunk. Pare o chestie de jumătate de drum care mai mult decât mecanică este magie.

Legenda cântată

Muzica face parte integra atât din joc cât şi din poveste. Se cântă o melodie care din moşi strămoşi a fost dusă însă acum e doar o legendă care pare să prindă contur cu povestea. Separat, muzica în sine, elevă jocul la ceea ce mulţi glumeau despre Doom, că este un album de muzică care are şi un joc gratis. Ceva de genul este şi muzica din Nier Replicant. Câteodată pare mai interesantă muzica şi liniştitoare chiar decât jocul însuşi.

Mai avem şi voice acting-ul care sincer de la bun început l-am dat pe japoneză. Este premium. Şi meta în acelaşi timp, având cenzura in-game care este percepută de personaje însă este tradusă de subtitrări. A fost uşor amuzant dar şi interesant să auzi bucăţi de voice acting efectiv bipuite. O schimbare interesantă de la original, pe partea de sunet, este şi cea a sunetelor comune, ca de exemplu loviturile de sabie care acum parcă nu sunt înregistrate într-un wc la curte ci într-un studio profesional. Mai clare, mai sonore şi mai detaliate, tot ce ţine de sound design în Replicant este de nota 10.

Am ajuns în trecut

Cum am zis, multă lume nu a reuşit să pună mâna pe original şi acum oricum ar fi prea târziu să reiei ceva de acum 10 ani şi să ai răbdarea suficient să treci prin el. În special având în vedere că există acelaşi joc într-o variantă mult mai bună. Animaţiile vechi dar şi personajul mai adult pe care l-am primit noi cei din vest (am înţeles că există şi o variantă japoneză care îl are pe “Nier” tânăr) au dispărut complet, lăsând loc pentru acea fluidă mişcare atât în luptă cât şi în traversatul dintr-o parte în alta cu care ne-a răsfăţat Automata.

Este un pic mai dificil de luat în considerare dacă aşteptările sunt undeva la o poveste care să se mişte ca un Final Fantasy de exemplu, dar ca ceva deosebit, garantat. Când vine vorba de a duce fantasy-ul la un alt nivel japonezii reuşesc să creeze lumi, obişnuite sau banale, pentru că da, din satul principal te duci într-un loc unde e nisip, în alt loc unde e munte etc, şi să le adauge acel ingredient secret de personaje, poveste şi aventură la care orice scriitor de poveşti fantasy novice aspiră să ajungă. Reuşesc să facă personaje care sunt îmbrăcate în lenjerie de noapte să fie mai mult decât doar fan service. Trăsăturile sunt tipic anime japonez însă povestea, una destul de scurtă de altfel, undeva pe la 15 ore în total, nu este chiar aşa de uşor de uitat şi dacă pe dificultate mică jocul este distractiv pe cea mai mare este o provocare de top down shooter cum era Ikaruga sau Castle Shikigami.

NieR Replicant ver.1.22474487139 s-a lansat din 23 aprilie și poate fi achiziționat în format retail și digital pentru PlayStation 4, PC, Xbox One.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.