Army of the Dead – Recenzie

"AotD mai potolește din setea de filme de acțiune, hidratează creierii adoratorilor de filme precum I am Legend și World War Z și sper să vă placă și sfârșitul care se comportă ca un fel de scenă post credits și se derulează rapid pe melodia "Zombie" lăsând loc de intepretări."

4
1911
Ascultă acest articol


Netflix mi se pare platforma potrivită pentru lansarea filmului deși unii dintre noi, fani ai acestui geni de filme (cu zombies), poate că ne-am dori să-l vedem pe marele ecran (sau pe ăla și mai mare), dar până una alta, la un popcorn, o acidulată și o gașcă de prieteni nebuni, un TV cu diagonală mare sau proiector și un sunet puternic, mai mai că te apropii de experiența cinematografică.”

Regizor: Zack Snyder

Scenariu: Zack Snyder

Gen: Acțiune, Horror, Thriller

Lansare: 21.05.2021

Durata: 2h 28min

Studio: The Stone Quarry

Distribuitor: Netflix

Clasificare: A.P.15

Actori:

Hiroyuki Sanada … Bly Tanaka
Dave Bautista … Scott Ward
Ella Purnell … Kate Ward
Nora Arnezeder
Garret Dillahunt … Martin
Ana de la Reguera … Cruz
Michael Cassidy … Sergeant Cassidy
Theo Rossi … Burt Cummings
Samantha Win … Chambers
Tig Notaro … Marianne Peters
Omari Hardwick … Vanderohe

Sinopsis:

Semnat de Zack Snyder (300, Cei ce veghează, Zack Snyder – Liga dreptății), ARMATA CELOR MORȚI are loc după ce apariția zombilor a distrus și a izolat complet orașul Las Vegas de restul lumii. Scott Ward (Dave Bautista), un fost erou din războiul împotriva zombilor care acum își câștigă cu greu existența într-o suburbie a orașului, este abordat de Bly Tanaka (Hiroyuki Sanada), șeful unui cazinou, cu o propunere radicală: să pătrundă în zona de carantină infestată de zombi pentru a recupera 200 de milioane de dolari aflați într-un seif de sub bulevardul principal al orașului. Toate acestea, înainte ca orașul să fie ras de pe fața pământului de un bombardament al guvernului, peste 32 de ore. Neavând nimic de pierdut, Ward acceptă provocarea și adună o echipă pestriță de experți pentru a da lovitura. Dat fiind timpul scurt, seiful greu de spart și o hoardă de zombi alfa isteți și rapizi, care îi înconjoară cu rapiditate, un lucru este cert: supraviețuitorii iau totul.

Recenzie:

Întrebat când i-a venit ideea filmului Army of the Dead, regizorul și scenaristul Zack Syder (Zack Snyder’s Justice League) a răspuns că “imediat după ce a terminat Dawn of the Dead (2004)” pentru că l-a prins atât de mult acest gen încât era pregătit să ducă mai departe acest stil și și-a imaginat conceptul unei singure misiuni cu Las Vegas-ul băgat în carantină din cauza zombies, un fel de cocktail între Escape From New York, The Thing, Aliens, Planet of the Apes. În 2014 Snyder pune bazele primului draft al scenariului, iar 17 ani mai târziu Snyder a pus planul în aplicare în Army of the Dead în care este vorba de o misiune care are loc în Las Vegas-ul carantinat din cauza infecției zombie. Acesta este subiectul filmului de față, care, dacă ar fi să-l detaliem mai mult, pe cât posibil fără spoilere, ar fi cam așa:

ARMY OF THE DEAD – (L-R) NORA ARNEZEDER as LILLY, SAMANTHA WIN as CHAMBERS, ANA DE LA REGUERA as CRUZ, DAVE BAUTISTA as SCOTT WARD and OMARI HARDWICK as VANDEROHE. Cr: NETFLIX © 2021

The Story, The Army and The Zombies

Într-o misiune de transport militar al unui container, al cărui conținut este important și secret, situația scapă de sub control și duce la debutul unui focar zombie care se abate asupra Las Vegas-ului. Chiar de la început facem cunoștință cu o echipă tactică care este pusă pe bară după efectele secundare negative ale unei misiuni. Din echipă fac parte membri destul de diferiți ca naționalitate, dar fiecare cu câte o abilitate necesară în luptă și-i vom readuna pe fiecare pentru a reforma gașca pentru o misiune bănoasă și aparent care ascunde și interese.

Trezindu-se cu Bly Tanaka (Hiroyuki Sanada) în fața ușii restaurantului în care stă retras Scott Ward (Dave Bautista) cu o propunere de nerefuzat, Ward nu stă pe gânduri și-și contactează membrii echipei, plus alții se vor alătura din partea lui Tanaka. Așadar, îl avem pe Ward – mușchiul și capul operațiunii, un alt mușchi cu o jucărie super-cool, Vanderohe (Omari Hardwick), un pilot de elicopter Marianne Peters (Tig Notaro), Ludwig Dieter (Matthias Schweighöfer) este spărgătorul de seif, Martin (Garret Dillahunt) este unul din oamenii lui Tanaka, Cruz (Ana de la Reguera) este o adevărată badass, Burt Cummings  (Theo Rossi) veți afla voi ce rol are în echipă și Mikey Guzman (Raúl Castillo) este un adevărat artist când îi pui pușca în mână. Bineînțeles, mai sunt și alți membri și avem, de asemenea și băieții răi (zombies)…

Cu Las Vegas-ul carantinat – nobody in/nobody out și populat de zombies, gașca are o misiune aparent simplă la rădăcină și anume să pătrundă în casino/hotelul lui Bly, să deschidă un seif și să recupereze 200 milioane de dolari, lor rămânându-le se împartă 50 de milioane. Singura problemă estre că Bly’s este localizat în centrul Vegas-ului care este dominat de zombies care sunt, ei bine… varianta smart, să zicem… Ah, și încă ceva, au la dispoziție numai 96 de ore până când Vegas-ul va fi bombardat pentru curățare de zombies.

Zombies au o căpetenie, hai să-i zicem “alpha” și are subordonați și ca să fie și mai interesant, avem și un tigru zombie (l-ați văzut și în trailer). Dacă ați văzut I am Legend și World War Z o să înțelegeți cam despre ce zombies vorbim aici, chiar și mai deștepți decât aceia. Nu avem aici tipul de zombies care merg încet și nu gândesc, ci vom lua parte la adevărate lupte strategice și chiar și… răzbunări.

ARMY OF THE DEAD (L to R) OMARI HARDWICK as VANDEROHE in ARMY OF THE DEAD. Cr. CLAY ENOS/NETFLIX © 2021

The Arsenal

E film cu zombies, right?, deci ca la orice astfel de film care se respectă arsenalul de arme cu cu care se vor întâlni creierii zombies este variat, Snyder nefiind deloc rușinos cu dezmembrări, tăieri de capete, sânge, limbaj trivial și tot ce este nevoie pentru ca filmul să fie interzis minorilor. De la arme de foc și automate, la pistoale și arme albe de toate felurile pentru deliciul luptelor de aproape alături de cireașa de pe tort, arma lui Vanderohe – pe care doar el are voie să pună mâna -, va fi un adevărat festin al măcelăririi walkeri-lor (Dillahunt e familiar cu asta din Fear of the Walking Dead).

ARMY OF THE DEAD (Pictured) DAVE BAUTISTA as SCOTT WARD in ARMY OF THE DEAD. Cr. NETFLIX © 2021

Snyder’s Army of The Dead

Dawn of the Dead-ul lui Snyder era perfect pentru început de o trilogie și asta mi-a venit în gând când am auzit de Army. Este acesta un sequel, sau face parte dintr-un Snyder Zombie Universe? Și am adresat întrebarea chiar lui Snyder, sperând ca la Zoom-ul la care am participat alături de actori și regizor/scenarist să mi se și răspundă, însă n-am avut norocul, dar chiar și asa nu ai cum să nu-l admiri sau să nu-ți placă Zack pentru că e o fire atât de deschisă și a fost o plăcere să-l văd/aud vorbind cu atâta entuziasm despre vechiul lui proiect care în sfârșit a ieșit la suprafață.

Revenind la Army, se observă din plin stilul lui Snyder pe care cel mai recent l-am admirat în Justice League-ul refăcut de el și efectiv e imposibil să nu-l detectezi și-n producția de față. Scene de aproape cu personajele, cu fundalul încețoșat (blurat) și multe cu încetinitorul fac din Army un festin vizual în primul rând, dar asta nu înseamnă că nu vom vedea și panorame apocaliptice superbe, mai ales la sfârșitul filmului. Zack poartă camera cu mândrie și tupeu și-și caută unghiurile potrivite pentru fiecare scenă în parte, ceea ce înseamnă că veți simți din plin duelurile sângeroase și puterea de foc a armelor automate și a exploziilor, intervenind aici și efectele vizuale de excepție.

Dacă din punct de vedere vizual clar nu avem ce reproșa nici partea de sunet nu stă rău deloc, ba din contră, pe lângă efectele audio și ambianța care completează partea vizuală și oferă adâncime, avem și o coloană sonoră superbă și la fix aleasă. De la “Suspicious Minds” al lui Elvis Presley, “Viva Las Vegas” al lui Richard Cheese & Allison Crowe și până la “Bad Moon Rising” de Thea Gilmore și Raveonettes cu “The End”, efectiv muzica se potrivește la fix și nu lipsește nici un final grandios pe muzica celor de la Cranberries, evident, cu piesa “Zombie”!

Easy Peasy Lemon Squeezy

Old School Zombie Fest Movie-ul este, de asemenea, piperat și cu ceva twist-uri, iar acțiunea primează, chiar dacă scenariul păstrează o linie relativ simplă investind mai mult în lupte, camaraderie și decimarea acesteia 🙂 Nu e spoiler, dar la ce te duce gândul prima oară când vezi un film de acțiune cu monștri/zombies care începe cu un grup de soldați/amici care pornesc în aventură urmând să se confrunte cu ce e mai rău?

ARMY OF THE DEAD (L to R) RAÙL CASTILLO as MICKEY GUZMAN,OMARI HARDWICK as VANDEROHE,ANA DE LA REGUERA as CRUZ in ARMY OF THE DEAD. Cr. CLAY ENOS/NETFLIX © 2021

3, 2, 1 – ACTION!

De la wrestling la actorie, Bautista a jucat în filme de acțiune și comedie dovedind că mușchiul său se adaptează la cerințele scenaristice diferite și probabil mulți dintre noi îl știm ca Drax din Guardians of the Galaxy. Și acestuia i-am adresat o întrebare la acel Zoom, dar fără succes din nefericire și l-am ales pe el pentru că este probabil cel mai cunoscut dintre actori deși au mai fost câteva “fețe cunoscute”. Fiecare-și joacă rolul și-i oferă pe cât de multă autenticitate este posibil și toți sunt diferiți ca personaje. Grupul pestriț într-adevăr te duce cu gândul la Suicide Squad, Aliens sau către orice film care are în plot o gașcă disfuncțională și aici merge menționat chiar și Gardians of the Galaxy.

Avem și antagonist, unul care am simțit că poate ar fi mers să primească o atenție mai mare, un bio mai relevant – ca să spun așa, dar asta nu înseamnă că actorul sau personajul nu dau totul să pară cât mai convingători cu putință.

Decorul este unul deșertic la exterior, iar la interior, fiind vorba de un hotel și un casino, e demn de înțeles cum e. Praful îți va face dinții să scârție și sudoarea să curgă sub soarele puternic și avem chiar și câteva scene tensionante care te fac să nu scoți un sunet și să privești în jur cu teamă, dar la urma urmei, acțiunea primează.

ARMY OF THE DEAD – Cr: Clay Enos / Netflix © 2021

… aaaaaand CUT!

La sfârșitul filmului am simtit cu adevărat ce a spus Snyder în acel Zoom despre Army – proiectul său pe care și-l dorea să-l finalizeze (pe lângă Z.S.J.L., ofc) și se vede că a avut libertatea să-și conducă exact cum vrea camera pe un scenariu făcut după bunul plac. Netflix mi se pare platforma potrivită pentru lansarea filmului deși unii dintre noi, fani ai acestui geni de filme (cu zombies), poate că ne-am dori să-l vedem pe marele ecran (sau pe ăla și mai mare), dar până una alta, la un popcorn, o acidulată și o gașcă de prieteni nebuni, un TV cu diagonală mare sau proiector și un sunet puternic, mai mai că te apropii de experiența cinematografică.

AotD mai potolește din setea de filme de acțiune, hidratează creierii adoratorilor de filme precum I am Legend și World War Z și sper să vă placă și sfârșitul care se comportă ca un fel de scenă post credits și se derulează rapid pe melodia “Zombie” lăsând loc de intepretări.

Rămâne, așadar, să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Army of the Dead/”Armata celor nemorți” e disponibil din 21 mai 2021 pe Netflix România.

4 COMENTARII

  1. Ai dreptate Sorin Dorobantu !
    Am crezut ca deja am probleme cu tv-ul desi este nou!
    Filmul pe Netflix in 4k are pixeli morti !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.