Ascultă acest articol

În februarie anul curent am avut plăcerea să testez HUAWEI MateBook X care mi-a lăsat o impresie foarte bună, calitatea materialelor folosite, performanța de care a dat dovadă și nu în cele din urmă, aspectul – grandios, dar în același timp subțire și elegant.

Nici bine nu au trecut câteva luni și HUAWEI a anunțat că a răsărit și versiunea 2021, care vine și cu un “Pro” în coadă și m-au căutat să-mi propună să-l testez și pe acesta și n-am mai stat pe gânduri, am acceptat, i-am făcut rapid un mic articol cu primele impresii și de atunci l-am tot testat. Așadar, a sosit momentul să vă spun mai multe despre acesta.

Pachet

La fel ca și modelele anterioare ale seriei, HUAWEI MateBook X Pro vine într-o cutie albă din carton tare, pe care avem scris cu litere mari numele modelului și câteva mențiuni importante, iar în cutie, compartimentate frumos, sunt două cuti în care avem – toate de culoare albă -, cablul de alimentare USB – USB-C și alimentatorul propriu zis, un ghid rapid de instalare/utilizare, actele pentru garanție și un adaptor care se conectează la matebook prin USB-C, pe care avem mai multe posibilități de conexiune.

Chiar dacă albul predomină, odată ce scoatem matebook-ul din plicul său de protecție ne lovim de o nuanță verzulie închisă, descrisă de HUAWEI drept “Emerald Green”, existând posibilitatea să optăm și pentru “Space Grey”.

Pachetul are dimensiuni și o greutate redusă și cel mai important are un aspect atrăgător de priviri ceea ce constituie un avantaj atunci când stă la raft în magazine.

Aspect

Dacă anterior am lăudat fratele mai mic, non-Pro, la capitolul aspect și credeam că nu are cum să fie mai bine de atât, ei bine X Pro vine să mă contrazică aducând elemente care îmbunătățesc modelele anterioare ale seriei și asta nu poate decât să fie un mare plus.

Începând, ca deobicei, cu exteriorul, ne-am lămurit de culoare și trecem la capacul display-ului care are scris pe centru “HUAWEI”, iar formele subțiri și ușor rotunjite completează restul aspectului. În partea din spate se observă balamaua, iar în partea din față, pe centru se observă cele două microfoane, pe laterala din dreapta avem un port USB, iar pe cea din stânga jack-ul pentru căști/microfon și două porturi USB-C. Pe spate se observă piciorușele de susținere, două difuzoare și o zonă de aerisire sub care se află un sistem îmbunătățit de disipare a aerului cald.

Minunăția se produce atunci când deschizi capacul și dai cu ochii și cu degetele de display-ul parcă fără de bezele (bezels), rama fiind aproape inexistentă. Sub display avem iarăși logo-ul și trecem la partea de interacțiune unde avem o tastatură QUERTY iluminată fără Numpad, butonul de Power cu cititorul de amprentă încorporat și un TouchPad foarte generos, sub tastatură. Nu ai cum să nu observi cele două stickere din partea dreaptă care ne reamintește că include cel mai nou model de procesor Intel, respectiv soluția grafică folosită Iris X. De-o parte și de cealaltă a tastatură se întrezăresc zone perforate care ascund alte două difuzoare.

Lipsește ceva? Ah, da, camera foto/video este ascunsă între butoanele F6 și F7 de pe tastatură, printr-o apăsare aceasta făcându-și apariția și incluzând și un mic LED de stare.

X Pro arată excelent și abia aștept, după ce trecem de partea hardware, să vă spun cum a decurs testarea și dacă tagline-ul “Experiență fără limite” este… chiar așa fără nici un capăt 🙂

Tehnic

După așa un aspect, probabil ar face bine să fie și performant, iar acest lucru veți trage singuri concluziile – cel puțin teoretic – imediat.

X Pro v-am spus că nu e greu deloc, mai exact are 1,33 kg, iar dimensiunile sale sunt de 304 mm x 217 mm cu o grosime de numai 14,6 mm și este propulsat de un procesor Intel Core i7-1165G7 de generația a 11a, având ca GPU Intel Iris Xe și o memorie RAM de 16 GB, cea de stocare fiind de 512GB SSD. Totul într-o carcasă metalică aerisită de sistemul de disipare a aerului cald, dual Shark Fin.

Display-ul FullView  de 35,30 cm include suport multi-touch (10 puncte), cu rezoluția maximă 3K (3000 x 2000 pixeli) și are un raport ecran/carcasă de 91%. Densitatea pixelilor este de 260 PPI și dispune de unghiuri de vizualizare de 178 grade.

La conectivitate avem Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax (2,4 GHz și 5 GHz), 2 x 2 MIMO și Bluetooth 5.1 și 2x porturi USB-C pentru încărcare/ecran, jack pentru căști/microfon și un un port USB.

Camera este de 1 MP (720P HD), butonul de pornire include amprentă digitală, tastatura chiclet este iluminată și TouchPad-ul multi-touch include HUAWEI Free Touch, iar pe partea de audio avem două microfoane și 4 difuzoare.

Alimentatorul este de 65 W, iar bateria Litiu polimer are o capacitate de 56 Wh, iar X Pro vine cu un suport avansat pentru interacțiune cu alte sisteme prin HUAWEI Share și Colaborare Multi-screen.

În pachet include și un adaptor care se conectează și aduce în plus încă un port USB, unul clasic pentru display, HDMI și un USB-C.

Aproape că nu ai ce să comentezi nici despre specificațiile tehnice pentru că este de așteptat să se ridice la standardele înalte impuse de aspect, dar asta urmează să aflăm imediat.

“Experiență fără limite”

Testare

“Experiență fără limite”? Pare prea extrem, căci ar însemna că e capabil de multe, nelimitat și poate e adevărat când vine vorba de prezent, de concurența din acest moment, dar și de feedback-ul utilizatorilor.

X Pro în mână este oarecum incredibil dacă faci raport la de unde s-a plecat cu câțiva ani în urmă, cât de repede avansează tehnologia și este bine că există acea concurență care vor să ne arate că într-adevăr limitele nu există, dar asta se vede în timp și ne lasă cu întrebarea “Oare unde vom ajunge în 2-3, sau mai mulți ani de acum încolo d.p.d.v. tehnologic?” Revenind la X Pro, în mână se simte ușor și rezistent și chiar este un device portabil luând în calcul capacitatea bateriei și alimentatorul său rapid și mic de dimensiuni.

Tastatura este la fel de bună ca și la modelul anterior, iluminarea contează în serile de lucru, iar TouchPad-ul e mai voinic, responsive, spațios și se observă că HUAWEI a lucrat puțin la el. Butonul de Power cu amprenta încoporată este și el bine gândit, la capitolul securitate și senzorul răspunde repede la amprentă.

După utilizare intensă acel sistem de răcire e eficient, cu toate că se aude la un moment dat când lucrează atunci când sistemul își folosește resursele maxime tehnice și sărind direct la partea audio, Spotify-ul se aude neașteptat de bine pe cele 4 difuzoare poziționate strategic oferind o experiență mai bună auditiv, mai intensă, volumul fiind destul de tare pentru o imersivitate cât de cât bună.

Testele de cameră le-am făcut în video-conferințe pe Skype, Messenger și Zoom și în afară de faptul că, fiind poziționată jos, ceilalți te văd oarecum ciudat. LED-ul de stare este util să știi când este în funcțiune, dacă nu vrei să o ascunzi în tastatură, iar microfoanele oferă pe lângă un sunet bun și o ușoară spațialitate – din ce mi-au spus participanții la conferințe. Au însă o fidelitate foarte mare, ceilalți auzind chiar și ce se întâmplă în casa mea, în alte camere.

Ecranul este cred printre preferatele mele, filmele/serialele și clipurile de pe YouTube, Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video văzându-se foarte bine în 3K cu unghiuri largi de vizibilitate. Și dacă tot vorbeam de streaming, Wi-Fi-ul se descurcă minunat și n-am întâmpinat probleme chiar dacă m-am depărtat de sursa de emitere a semnalului din router. Ecranul este și mai util prin suportul touch, suport care l-am văzut dintotdeauna util la un laptop de business (și nu numai). Venind de pe smartphone-urile, toate cu touch în zilele noastre și trecând pe laptop se simte oarecum natural să poți folosi mai departe touch-ul.

Rămânând mai departe la capitolul acesta, al display-ului și trecerii de la smartphone la laptop, HUAWEI a venit cu o idee foarte bună să dezvolte acea interacțiune între cele două prin HUAWEI Share, împerecherea între ele făcându-se la o simplă atingere a smartphone-ului cu tastatura X Pro, prin Bluetooth/NFC conectarea făcându-se rapid. Mai mult de atât, poți prelua controlul (Colaborare Multi-screen) a tot ce se întâmplă pe smartphone, direct de pe X Pro, putând chiar să și faci transferuri de date.

Nu aveam cum să nu încerc și câteva jocuri, popularul Asphalt Legends rulând foarte bine, iar titluri de strategie/RPG precum Warcraft 3 Reforged, Diablo III sau Comand & Conquer Red Alert Remastered fiind o plăcere de jucat chiar dacă nu au suport prea bun cu ecranul touch. Am instalat și GeForce Now și după ce am împerecheat un controller de PS4 Pro via Bluetooth am dat drumul la testat jocurile Death Stranding, Horizon Zero Dawn și Watch Dogs 2 experiența fiind chiar plăcută, iar conexiunea fiind stabilă.

Aplicațiile de tip Office rulează impecabil și cu ajutorul touch screen-ului treburile se fac mai ușor și mai simplu și merge chiar să și desenezi ceva în programele de gen, direct pe display. Social Media este ușor și plăcut de accesat pe X Pro și-mi place că poți face destul de multe pe el, bateria fiind destul de capabilă pentru chiar și 8 ore de utilizare în regim mediu, cu setarea bateriei pe economisire de energie, dar oricum, în mai puțin de o oră la încărcătorul din pachet, recuperezi destul bateriei să-ți poți continua lucrul doar pe baterie. Bineînțeles, în cazul jocurilor și a filmelor situația bateriei variază.

Windows 10 contează și el, iar alături de aplicațiile proprietare HUAWEI și capacitatea tehnică face ca experiența de utilizare în sine să fie una rapidă și ușoară.

Mai multe informații despre specificațiile tehnice, cu CPU-Z, CrystalDiskInfo și HWiNFO  aveți mai jos:

De asemenea i-am dat și un benchmark cu NovaBench și PC Mark 10 să vedem cum răspunde:

Pe întreaga perioadă de teste, tastatura nu s-a încălzit tare, bateria este peste medie și experiența este clar una foarte plăcută și chiar dacă X Pro este un device destinat segmentului de business, se poate folosi foarte bine și de către studenți și elevi chiar și în scopuri de entertainment.

Concluzie

Limitele poate că nu există în acest moment și poate chiar vor rezista întreg anul, dar având în vedere cât de repede evoluează tehnologia de la an la an, nu-mi fac probleme că această serie nu va fi adusă mereu la zi și am încredere că HUAWEI ține pasul cu concurența și contribuie la avansul tehnologic în felul său.

Pro X este notebook-ul perfect al momentului nu numai pentru oamenii de afaceri ci și pentru studenți și elevi și mai mult de atât îl poți folosi și pentru entertainment. Suportul de ecosistem, de interacțiune, cel puțin între mobile și notebook-uri, este bine explorat de HUAWEI și mizează pe asta și e pe calea cea bună pentru că face experiența utilizării mai rapidă, plăcută și ușoară.

HUAWEI MateBook X Pro 2021 se poate comercializa la un preț de aproximativ 9000 lei prețul variând în funcție de specificațiile tehnice, campanii promoționale și alte elemente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.