Gaming-ul înseamnă mult pentru cei care-și petrec timpul relaxându-se cu jocurile preferate, iar profesioniștii combină utilul cu plăcutul căutând căi să se întrețină cu ajutorul jocurilor. Perifericele și accesoriile de gaming sunt în portofoliul tuturor producătorilor fiind o nișă în creștere în toată lumea, completând sistemele și laptop-urile de gaming din setup un rol important avându-l și monitoarele.

Ei bine despre acestea va fi vorba în articolul de față și ne îndreptăm atenție pe un monitor de gaming pentru cei care se joacă de plăcere și relaxare și anume e vorba despre Philips 242E1GAJ/00 care ne oferă câteva avantaje la o dimesiune mică a ecranului și un preț foarte accesibil. Să începem!

Pachet

Fiind un obiect casabil, ca orice monitor din această lume și Philips 242E1GAJ/00 vine într-un ambalaj (reciclabil 100%) menit să-l protejeze de transport. Cutia albă de carton cu fonturi albastre este prevăzută cu un mâner din plastic pentru un transport ușor și nici nu cântărește foarte mult. Pe partea din față avem o imagine cu monitorul și dimensiunea acestuia și este precizată rezoluția maximă și câteva dintre avantajele aduse de acest model, dar și un sticker cu categoria de consum de energie din care face parte.

La interior găsim, într-un cofraj de “scârță” display-ul cu picorul de susținere atașat (se poate da jos dacă se dorește prinderea pe perete), iar separat găsim cablu DP, cablu HDMI, cablul de alimentare și alimentatorul pentru priză, un manual de utilizare/montare și talpa de susținere ambalate în pungi individuale.

Aspect

La prima vedere este un monitor cu un aspect simplu de culoare negru/cromat cu un picior de susținere cu o talpă pătrată care nu ocupă mult loc pe birou.

Piciorul de susținere are un aspect pătrățos și vine cu clemă pentru cable management în partea de jos și se prinde de talpa de susținere cu o piuliță care nu necesită utilizarea șurubelniței. Talpa de susținere are 4 suporturi de cauciuc colțuri, iar piciorul are un sistem prin care permite limitat schimbarea unghiului display-ului, dar și coborârea și urcarea acestuia cu câțiva centimetri.

Monitorul are pe partea din față, jos o bandă cu logo-ul Philips argintiu, pe mijloc, în partea dreaptă, sub un sticker cu Energy Star, se află desenate simbolurile pentru panoul de comandă situat pe latura din interior a monitorului. Aici avem și un LED de stare. În partea dreaptă a bandei este un sticker care se dă jos la prima utilizare, unde suntem informați despre acele avantaje aduse de acest monitor pe care le avem specificate și pe cutie.

Pe latura de jos avem în partea dreaptă, după cum spuneam, panoul de control cu 5 butoane cu funcții multiple din plastic (On/Off, Volum + și -, OK și Comenzi Rapide) și două difuzoare, protejate de grilaje din plastic, în ambele colțuri. Între cele două difuzoare, pe mijloc e un sticker cu detalii tehnice.

Pe spate observăm plasticul cu un finisaj cu striații fine, în partea de sus având logo-ul protejat de o folie subțire sub care se văd și găurile pentru prinderea pe perete (VESA 100×100 mm). Sub acest sistem de prindere avem zona unde vine prins piciorul de susținere – zona fiind acoperită cu o plăcuță de plastic care se dă jos pentru a demonta piciorul dacă se optează pentru prinderea pe perete.

În dreapta, jos, pe spate, e Kensington Lock-ul, iar panoul de conectare include port-ul pentru alimentarea de la curent, un port HDMI, un jack ieșire audio și un port DP.

Tehnic

Philips 242E1GAJ/00 cântărește 3.07 (display + suport complet de susținere) și are dimensiunile de 540 x 414 x 207 mm și are o sursă de alimentare externă care se conectează la priza de curent, respectiv la monitor.

Face parte din clasa energetică E, are un LED de stare alb (stă aprins când e pornit monitor și clipește intermitent când e pornit) și la conectivitate avem HDMI 1.4 (digital, HDCP), DisplayPort 1.2 și ieşire audio 3.5mm și Kensington Lock.

Difuzoarele sunt 2x3W, înclinarea display-ului pe piciorul de susținere este de 5/20 grade și meniul oferă acces la elementele de bază și prin care se navighează cu cele 5 butoane fizice.

Display-ul Antireflex LCD VA folosește tipul de iluminare de fundal W-LED și este de 23.8 inch (60,5 cm) cu unghiuri de vizualizare de 178 grade pe orizontală și verticală. Suportă rezoluția maximă 1920 x 1080 @ reîmprospătare (refresh) 144 Hz și o densitate a pixelilor de 93 PPI. Timpul de răspuns e de 4ms (Fast Response MPRT 1ms), luminozitatea de 350  cd/m², iar contrastul este la un raport de 3500:1 cu opțiune de SmartContrast prin Mega Infinity DCR.

Beneficiază de SmartImage, Mod LowBlue, EasyRead și Tehnologie AMD FreeSync Premium.

Testare

În ziua de astăzi concurența și competiția între producătorii care oferă același tip de produse aduce pe lângă un număr mare de produse pentru toate tipurile de utilizatori și un preț bun pentru acestea. Monitorul de față este un astfel de produs, dintr-o serie (E) de la Philips, cu un preț mic fiind dedicat gamerilor casual care-și doresc minimul din ce are să ofere produsele premium. Este un lucru bun că există posibilitatea de a alege în funcție de bani și cerințele personale.

Philips 242E1GAJ/00 se montează ușor, imediat scos din cutie fiind nevoie doar să montezi talpa de piciorul de susținere și să strângi bine acel șurubel care nu necesită o șurubelniță. Aflat în clasa E de consum de energie (14,83 W) ne așteptăm să usture puțin la factură și mai vine și cu un alimentator care nu este integrat în monitor.

La prima vedere este un monitor simplu cu culori neutre și un design minimalistic care nu înseamnă neapărat că nu este plăcut vederii. Plasticul are nuanțe negre/gri/crom, depinde din ce unghi și la ce privești, iar talpa de susținere și piciorul sunt pătrățoase și par rezistente. Piciorul de susținere are o clemă pentru cabluri și oferă posibilitatea să se ridice/coboare display-ul nu la distanțe foarte mari, la fel și înclinarea unghiului. Este un monitor de dimensiuni mici, deci nici nu era nevoie de mai mult, dacă este s-o luăm pe date practice. Talpa ocupă puțin loc și faptul că e pătrată îți oferă posibilitatea să pui ceva sub monitor, dacă e nevoie.

Când vine vorba de compatibilitate, monitorul de față poate fi pus la un sistem cu Mac OS X, Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 și confirmăm că-l detectează fără probleme și pe 11:

Display-ul mat are unghiuri bune de vizuale, mulțumită panel-ului VA, dar rata contrastului nu se compară cu a altor panel-uri și nici luminozitatea, dar într-o cameră cu lumina aprinsă poți să te joci fără probleme. Dimensiunile relativ mici ale display-ului te fac oarecum să te apropii mai mult de el pentru a avea cât de cât imersivitate în jocuri (acoperirea spectrului vizual), deci nu e o problemă dacă ai un birou puțin lat căci se completează. Protecție pentru ochi există și contează și cei 144Hz la rezoluția Full HD de care dispune monitorul.

contează și cei 144hz

Difuzoarele sunt așa cum vă așteptați să fie, cam în fundal, dar se aud OK pentru urmărit ceva care are nevoie de sunet, pe fugă. Conectarea la o sursă externă de sunet, sau cel mai recomandat la căști rezolvă toate inconveniențele.

Conectarea e fie prin HDMI 1.4 fie prin DisplayPort 1.2 sau poți pune pe amândouă ceva și comuți între ele rapid cu un buton fizic dedicat. Setările se fac prin cele 5 butoane de care v-am spus și este oarecum intuitivă, OSD-ul nefiind deloc stufos în opțiuni și nici greu de utilizat. V-am făcut câteva capturi să vedeți ce puteți modifica, iar un buton dedicat SmartImage Game cu multe preset-uri te ajută să comuți rapid pe modul pe care-l dorești (FPS, Racing, RTS și 2 preseturi custom), dar și două pentru LowBlue și EasyRead:

Browsing-ul, operațiunile de tip Office și social media se văd și te bucuri de ele atât cât e nevoie într-un spațiu oferit de acest model de monitor, iar filmele/serialele și clipurile se văd decent de pe YouTube, Netflix, HBO GO sau Amazon Prime în rezoluția maximă de 1920 x 1080.

În cazul jocurilor, în schimb, cât de mult contează timpul de răspuns de 4ms? Ei bine nu prea contează dacă bagi o sesiune singleplayer, aici văzându-se cel mai bine contribuția adusă de cei 144Hz ai lui Philips 242E1GAJ/00, dimensiunile mici ale ecranului fiind de ajuns să-ți ofere performanțele de care ai nevoie pentru a te bucura de campaniile jocurilor tale preferate. În teste am băgat prima oară câteva strategii și RPG-uri (Warcraft III Reforged, Comand & Conquer Red Alert Remastered, Grim Dawn, Diablo III), ceva acțiune (Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Resident Evil Village, Watch Dogs 2, Gears of War 3), dar și ceva racing precum Forza Horizon 4 și 5, din cel din urmă am făcut chiar și câteva poze să ne facem o idee cât de cât de afișarea pe monitorul nostru:

Monitorul acesta aduce practic câte un pic din ceea ce este nevoie să fie declarat ca fiind unul pentru jocuri făcându-l accesibil pentru cei care-și doresc să se bucure de gaming-ul casual.

Concluzie

Philips 242E1GAJ/00 este demn de luat în considerare, după cum spuneam, de către gamerii casual, având să le aducă un strop din experiența de gaming prin cei 144Hz, preset-uri rapide prin SmartImage Game și suport Tehnologie AMD FreeSync Premium pe un display de 24 inch, la un preț bun pentru ceea ce oferă.

Philips 242E1GAJ/00 Gaming Monitor se comercializează la un preț de aproximativ 1.000 lei în magazinele de specialitate din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.