“Interacțiunea dintre personaje are priză la public, cu răsturnări de situație și poante una după alta.”
Regizor: Ruben Fleischer
Scenariu: Rafe Judkins
Art Marcum Matt HollowayLansare: 18.02.2022
Durata: 1h 56min
Studio: Columbia Pictures, PlayStation Productions
Clasificare: A.P.13
Distribuitor: InterComFilm
Actori:
Tom Holland … Nathan Drake
Mark Wahlberg … Victor Sullivan
Antonio Banderas … Santiago Moncada
Sophia Ali … Chloe Frazer
Sinopsis:
Ce poți să faci, ca tânăr barman, când viața îți scoate în cale un vânător de comori uns cu toate alifiile? Păi… te lași purtat de val și pleci într-o aventură la capătul lumii, în căutarea celei mai mari comori, de 5 miliarde de dolari, pierdută acum 500 de ani, pe vremea lui Magellan. Un “mic” impediment ar fi în calea reușitei: Santiago Moncada (Antonio Banderas), urmaș al Casei Moncada trădate odinioară, se consideră moştenitor de drept al comorii, ceea ce poate aduce surprize pe parcurs. În rest, Nathan Drake (Tom Holland) și Victor “Sully” Sullivan (Mark Wahlberg) nu au decât să descifreze hărți și să adune indicii prin cotloane care mai de care mai periculoase ale lumii, să soluționeze misterul celei mai mari comori și, poate, să-l găsească pe fratele lui Nate, dispărut cu mult timp în urmă. Floare la ureche!
Recenzie:
Sony PlayStation și-a ales o perioadă interesantă pentru lansari concomitente, sfârșitul iernii nefiind asociat neapărat cu un sezon de blockbustere. Astăzi are premieră filmul Uncharted, adaptarea după faimoasa serie de jocuri creată de studioul Naughty Dog, în aceeași zi în care se lansează și Horizon Forbidden West pentru consolele PS4 și PS5. Un joc care deja are reacții pozitive și pentru care au anunțat până și un set LEGO zilele trecute. De curând s-a lansat și un remaster al ultimelor două jocuri Uncharted pentru noua generație de console, urmând să fie aduse în viitorul apropiat și pe PC. Se dorește același succes ca cel al portării lui God of War de luna trecută. Sezonul acesta aglomerat de conținut PlayStation nu se va opri până nu se lansează și Gran Turismo 7 la începutul lunii martie. Da, primăvara pare să aducă anul acesta multe bucurii pentru fanii PlayStation, atent selecționate și diversificate.
Seria Uncharted se află printre jocurile mele preferate și au reprezentat un motiv pentru care am simțit că a meritat achiziția unei console PlayStation 4. O adaptare cinematografică a unei franzice de jocuri care adesea e comparată cu ideea de film interactiv era inevitabilă. Aventurile lui Nathan Drake vor rămâne în istoria jocurilor mereu. Înainte mi se părea greu să-mi imaginez pe altcineva în rolul lui Nate, fără inconfundabila voce a lui Nolan North. Tom Holland este considerat adesea prea tânăr pentru rolurile pe care le primește, și totuși ajunge să fie apreciat. Am acceptat că nu voi vedea niciodată pe marele ecran un Nathan Drake sau un Victor Sullivan exact ca în jocuri, chiar dacă poate există și actori care le seamănă la înfățișare.
Uncharted este primul proiect PlayStation Productions ce care are în genericul de început fabuloasa animație ce include cele mai emblematice personaje din licențele PlayStation. Oare pe cine vom vedea pe marele ecran data viitoare? Până să ne entuziasmăm de noi proiecte, să vedem cu ce se prezintă Uncharted.
Schimbările față de jocuri sunt evidente încă din trailer, însă le-am acceptat cu ușurință văzând filmul. Nathan nu are 25 de ani în jocuri. De ce nu i-a fost dat rolul lui Nathan Fillion, de pildă? Mi-am dat seama din primul sfert de oră că intenția a fost poate de la bun început aceea de a crea un Nathan mai tânăr, cu un actor care astăzi se bucură de o mare popularitate cum este Tom Holland. Plus că dacă Holland și Wahlberg încercau să fie exact ca Nate și Sully din jocuri, atunci ar fi ieșit de prost gust. În schimb, sunt propriile variante de Nate și Sully, care seamănă ca personalitate cu originalii dar nu răsar. Practic vedem o versiune a poveștii cu totul nouă, fără să se îndepărteze mult prea mult de surse, undeva la limită.
Tom Holland și Mark Wahlberg au o chimie funcțională pe parcursul filmului, nu la fel de prietenoasă ca în jocuri, încrederea dintre cei doi formându-se cu greu. Evenimentele care îi aduc împreună sunt total diferite, inspirate de licitația din Uncharted 4, o licitație adusă în circumstanțe cu totul noi. Profesia de barman a lui Nate mi s-a părut o alegere interesantă pentru dezvoltarea personajului, explicând anumite abilități. De apreciat că Holland că a făcut cursuri special pentru acest rol, servind ca barman o perioadă scurtă într-un local din Londra până s-au prins oamenii cine e. Victor Sullivan observă abilitățile de hoț ale lui Drake și îl ademenește în operațiunea sa de a descoperi aurul asuns de Magellan. Adică visul din copilărie al lui Nate și a fratelui său pierdut Sam.
Mi-a plăcut ce a făcut regizorul Ruben Fleisher cu Venom în 2018 și cred că a făcut o treabă chiar mai bună cu Uncharted. A știut în ambele cazuri cum să impună o viziune unică asupra unui personaj deja cunoscut, scoțând la iveală totodată talentul actorului principal. Tom Holland nu este doar atrăgător și sprinten ca un veritabil Spider-Man (fetele care vor să-l vadă fără tricou vor plăti cu plăcere prețul biletului la Uncharted), ci este și suficient de carismatic pentru un aventurier ca Nathan Drake. Are cunoștințe vaste de istorie și limbi vechi fără să pară tocilar, replicile în buzunar pentru orice confruntare. Se balansează cu o lipsă de experiență totodată adaptându-se ușor la orice situație periculoasă.
Nu aș spune că aceeași potrivire se regăsește și în cazul lui Mark Wahlberg ca Sullivan, însă pentru direcția filmului face o treabă destul de bună și cu siguranță a pus mai mult suflet în acest proiect decât în cealaltă adaptare de joc video la care lucrat, eșecul Max Payne.
Pentru Chloe Frazer, partenera de aventuri a celor doi protagoniști, s-a făcut o alegere interesantă: Sophia Ali. Din nou, o interpretare oarecum departe de personajul sursă dată de diferența de vârstă, dar în esență este aceeași misterioasă și peste măsură de precaută Chloe. Santiago Moncada, antagonistul creat pentru scenariul filmului, inexistent în jocuri este jucat de Antonio Banderas. El este genericul antagonist putred de bogat care vrea să putrezească și mai tare în averea sa obținând comoara despre care consideră că i se cuvine pe drept. Jo Braddock, mâna dreaptă, (Tati Gabrielle) reprezintă în schimb o amenințare serioasă pentru Nate, Sully și Chloe, și faptul că este intenționat mai interesantă decât Moncada și preia lumina reflectorului nu după mult timp, demonstrează și mai tare dorința producătorilor de a atrage la cinema un public din zona de vârstă de sub 30 ani.
Interacțiunea dintre personaje are priză la public, cu răsturnări de situație și poante una după alta. Nivelul de încredere dintre personajele ambelor tabere care caută comoara se schimbă constant, îți păstrează interesul până la final.
Acțiunea devine din ce în ce mai spectaculoasă, oferind senzații tari atât în urmăririle din spațiile strâmte, dar mai ales când vine vorba de căderea din avion preluată din Uncharted 3 cu mare acuratețe. Confruntarea finală, dintre cele două corăbii văzute în trailer, este cea mai atractivă scenă de acțiune când vine vorba de efecte speciale, ceva ce mi-a amintit de Pirații din Caraibe.
Uncharted arată spectaculos în orice sală de cinema
Uncharted arată spectaculos în orice sală de cinema, nu ar fi o mare pierdere din punct de vedere calitativ dacă nu ai ajunge să-l vezi într-o sală IMAX, unde te-ai bucura cel mult de o imagine mai mare. Peisajele alese mi-au satisfăcut dorul de acele filme care te plimbă pe mapamond. Recuzita aduce adesea realism acțiunii însă sunt situații în care nu este eficientă, aurul comorilor este de exemplu destul de neconvingător.
Muzica veche și nouă vine se aude în momentele potrivite, mai ales cea compusă pentru joc care îți trezește nostalgie. Partea de coloană sonoră compusă nouă pentru film insuflă de asemenea și ea spiritul aventuros al personajelor, oferind senzații pe măsura evenimentelor palpitante.
Pe parcursul aventurii ai parte de întorsături de situație și trădări ce respectă rețeta peliculelor cu vânători de comori. Întâmplările sunt previzibile într-o manieră care totuși nu te dezamăgește. Anumite poante cred că puteau lipsi fără să afecteze rezultatele, cum ar fi pisica.
Proiectul a trecut prin variate schimbări de idei și regizori. Rezultatul final ajuns în cinematografe m-a satisfăcut atât ca fan al seriei de jocuri cât și ca cinefil. Adaptările după jocuri încep să evolueze din reputația proastă pe care au avut-o atâția ani. Vezi Mortal Kombat sau Sonic, care deși nici ele nu sunt capodopere cinematografice, i-au mulțumit pe fanii francizelor din care se inspiră și au prins și la publicul larg. Succesul lor e demonstrat de continuările confirmate pentru ambele. Este plănuit un sequel cu siguranță și pentru Uncharted, conform celor două scene strecurate în genericul de final care te lasă cu obrăznicie într-un cliffhanger. Filmele adaptate după jocuri încep să fie „ce trebuie”, îmi place mie să spun.
Gamerii nu ar trebui să-l rateze
Faptul că nu a adaptat povestea din jocuri cuvânt cu cuvânt îl văd ca pe un lucru bun. Sunt poate 10-15% scene din film ce sunt preluate identic din Uncharted 3 sau 4. Totul este nou, indiferent că ești fan vechi sau nu. Gamerii nu ar trebui să-l rateze mai ales că oferă doza perfectă de fan-service în anumite momente, arătând cumva că respectă sursa dorind în același timp să aibă propria identitate. Se vor bucura de referințe și mai ales se vor simți bine dacă acceptă înainte de vizionare că nu vor vedea o adaptare exactă. Cred că ar fi avut prea multe șanse să iasă dezamăgitor dacă filmul ar fi încercat să surprindă pas cu pas povestea chiar și a unui singur joc din serie. Un fir narativ de peste 10 ore compresat în 2 ore ar avea un gust artificial.
Ai face bine însă să tratezi Uncharted ca pe un film ca atare, ce are o mână de easter egg-uri pe care nu le-ai prinde și aprecia decât dacă ești un fan atent. În rest este un film de aventuri de tip blockbuster perfect să te destreseze într-o vineri seara.
Rămâne, așadar, să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Filmul Uncharted va fi disponibil din 18 februarie la cinema și este distribuit în România de InterComFilm.