Ascultă acest articol

Monitoarele de gaming sunt elemente importante ale Rig-ului sau setup-ului dedicat acestui hobby sau eSport și este important ca performanțele sale, dar și aspectul, să fie la înălțime. Monitorul de gaming are nevoie de câteva specificații care pot chiar să fie cheia dintre o victorie sau o înfrângere, fie că e vorba de o campanie sau un meci online.

AOC a adus de curând divizia de gaming Agon by AOC și a lansat deja produse și accesorii de gaming menite să vină în întimpinarea gamerilor pentru a le face experiența de joc mai simplă și mai plăcută, iar noua serie de monitoare AOC GAMING G3 este parte din această divizie.

Primele modele de monitoare G3 sunt AOC CU34G3S, CQ32G3SU și C32G3AE, iar noi am avut plăcerea de a-l testa pe CQ27G3SU și acesta va fi subiectul articolului de față. Să-ncepem!

Pachet

Agon by AOC are grijă ca noua serie de produse să fie aspectuoase și să vină în ambalaje atrăgătoare și cu o protecție bună și acest lucru se aplică și în cazul produsului de față, care vine ambalat într-o cutie de carton care combină culori vi cu un fundal negru scoțând în evidență produsul atât ca aspect cât și prin menționarea specificațiilor cele mai importante ale sale.

Cutia dispune de un mâner de plastic pentru transport și pe ea avem imagini cu monitorul, specificațiile, codul de bare, iar când deschidem cutia, pe unul dintre cartoanele de la mâner avem un grafic cum să scoatem în siguranță produsul din cutie.

Toate componentele sunt ambalate individual în pungi și sunt puse într-un sandwitch de scârță pentru protecție, iar în pachet avem cablu de alimentare la curent, HDMI (1.8m) și DP (1.8m), un CD cu driveri și un ghid de montare/utilizare, talpa și picior de susținere și display-ul.

Aspect

Am tot spus în recenziile de accesorii sau periferice de gaming, că în majoritatea cazurilor este vorba de combinația de culori negru și roșu, acestea fiind oarecum un standard al universului gameristic. Acest combo îl întâlnim pe ambalaj, dar și în cazul produsului în sine. Bineînțeles, nuanțele și materialele utilizate probabil diferă, dar la prima vedere negru și roșul “sar în ochi”.

Talpa este subțire în formă de “+” pe partea care se sprijină de birou având 6 buline de cauciuc/silicon și sistemul care se prinde de piciorul de susținere. Acesta din urmă are o gaură roșie pentru management-ul cablurilor și partea care se montează la display, în sistem VESA, cu un buton care se utilizează pentru demontarea ecranului. Acest picior are un fel de șină pentru culisare sus jos, dar oferă și posibilitatea de a înclina ecranul.

Pe spatele display-ului cu ecran curbat ies în evidență două “branhii” roșii – difuzoarele stereo, avem sigla AOC pe centru, iar în partea de jos este zona de conectare unde avem, pe o parte un HUB de 4x USB, unul dintre ele pentru alimentare plus un port pentru conectarea HUB-ului la PC, iar cealaltă zonă de conectare include 2x HDMI și un port pentru DP plus un jack pentru căști și tot acolo găsim și portul pentru alimentarea la curent sub care se află Kesington Lock-ul.

Pe marginea de jos, din partea dreaptă, avem panoul de 5 butoane pentru HUD care-l include pe cel de Power, iar în partea stângă, jos, prima oară după ce scoatem din cutie avem un sticker în care sunt menționate avantajele/atuurile moniorului. Display-ul este încadrat într-o ramă de plastic destul de subțire pe care, în partea de jos, centrat, este logo-ul AOC. Pe banda aceea, în stânga și în dreapta sunt două dungi roșii, în partea dreaptă fiind prezent și un mic LED de stare.

Curbura ecranului nu este proeminentă și grosimea display-ului este și ea destul de redusă, aspectul general fiind simplu deși oarecum slim, așadar nu ocupă mult spațiu pe birou. Display-ul culisează destul de mult sus/jos pe picior, nu se rotește, dar se înclină puțin înainte/înapoi.

Per total, ca aspect, CQ27G3SU e prezentabil, simplu, cu acele elemente roșii menite să ne amintească că este un monitor de gaming.

Tehnic

Monitorul are dimensiunile de 531.9 × 605.02 × 258.8 mm cu tot cu piciorul montat și cântărește 5.9 kg și este compatibil VESA 100×100 pentru cine dorește să-l pună pe perete.

Diagonala este WLED-ului este de 27′ (68.6cm), este curbat (1000R) și suportă rezoluția maximă QHD (2560×1440) având o rată de reîmprospătare (refresh) de 165Hz. Timpul de răspuns este de 1ms MPRT, respectiv 4 ms GTG; are unghiuri de vizibilitate de 178/178, și un contrast dinamic de 80M:1.

Include tehnologiile Freesync Premium, Low Blue Light și este Flicker-Free, dispune de 2x boxe stereo 3 W și fiind un monitor de gaming are opțiuni prestabilite pentru RTS, FPS, Racing, Gamer 1, Gamer 2, Off via G-menu.

Pe partea de conectivitate avem 2x HDMI 2.0, 1x DisplayPort 1.2, un HUB 4x USB 3.2 și ieșire jack (3.5mm) pentru căști.

Testare

Înainte de a trece la teste e musai să vă spunem că asamblarea se face ușor și nu este nevoie de instrumente pentru asta. Montarea tălpii la piciorul de susținere se face printr-un sistem cu piuliță care se poate strânge cu mâna liberă, iar piciorul se conectează la display prin acel sistem VESA printr-un singur click.

La prima vedere este un monitor simplu care nu ocupă mult spațiu pe birou și este destul de aspectuos, combinațiile de culori negru-roșu făcându-l ușor de asortat cu alte periferice/accesorii/RIG de gaming. Are stabilitate pe birou, iar display-ul culisează sus-jos pe piciorul de susținere încât să poți găsi locația perfectă. Reglaje ușoare se fac și în înclinare, și se răsucește destul de mult.

Luând în considerare că este un monitor de gaming cu ecran curbat, este recomandat ca capul și ochii să fie poziționații în dreptul centrului monitorului pentru o imersivitate maximă. Unghiurile de vizualizare sunt însă destul de bune și fiind un panel Antiglare (AG) nu-ți faci griji că e prea lucios și te va deranja ceva. Privit de aproape pixelii sunt foarte mici, culorile vi și are un contrast destul de bun.

Curbura nu este proeminentă și materialul folosit pare a fi de calitate și este bine asamblat, fără să avem acele scârțâituri de plastic atunci când încercăm să-l reglăm sau să controlăm HUD-ul din butoane. Acestea din urmă sunt destul de zgomotoase la apăsare și grupate în așa fel încât să fie un buton de Power, unul dedicat setărilor rapide de selectare a modului de joc (G menu) prin preseturile RTS, FPS, Racing, Gamer 1, Gamer 2, Off, unul pentru Dial Point – îți pune un cursor roșu în centru ecranului menit să te ajute în cazul jocurilor FPS, și două butoane de navigare. Bineînțeles, în funcție de ce este afișat, unele butoane sunt multifuncționale. Un LED de stare te înștiințează vizual dacă monitorul este stins/oprit/stand-by.

HUD-ul este simplu de lucrat cu el și de navigat și acolo ai posibilitatea de reglare personalizată pentu mai multe aspecte:

Calitatea imaginilor redate este foarte bună, rapiditatea display-ului (165Hz) contribuind și el la o experiență vizuală plăcută atât în browsing și utilizarea Windows 11, dar și în redarea materialelor video și bineînțeles, în jocuri. Cele două difuzoare nu sunt atât de puternice pe cât de bine arată ca aspect, acele două branhii roșii, poziționate pe spate. Se aud încet, dar își fac treaba dacă vrei să le folosești atunci când navighezi pe rețelele de socializare și dai de clipuri video, sau vrei să vezi rapid niște materiale pe YouTube.

HUB-ul USB e rapid și dintre cele 4 port-uri unul are suport pentru încărcare rapidă ceea ce e bine să-l ai la îndemână. Cele două porturi HDMI îți oferă posibilitatea să conectezi și alte surse externe, DP rămânând pentru RIG-ul/laptop-ului tău de gaming. Testarea am făcut-o atât pe PC-ul din dotare cât și pe un laptop de gaming și apoi testele le-am putat pe un PlayStation 5.

Frecvența este un element important pentru o fluență în utilizare și în cazul utilizării Windows 11 s-a simțit foarte plăcut, dar cel mai important, această frecvență de 165Hz contează cel mai mult în jocuri (cele cu suport pentru o asemenea frecvență). Dacă pe PS5 am testat titluri precum Gran Turismo 7, GRID Legends, Dying Light 2, Ghostwire și Horizon Forbidden West, pe PC am testat God of War, Warcraft III Reforged, Diablo III și am utilizat și aplicația NVIDIA GeForce NOW RTX 3080 pentru a testa Control, Tomb Raider, Outriderst, Grim Dawn, Death Stranding și (iarăși) God of War. Ne-am jucat, de asemenea și cu Syberia – The World Before și am încercat să vă arătăm cum se vede prin câteva poze:

Experiența de gaming pe AOC CQ27G3SU este una plăcută atâta timp cât păstrezi o distanță fixă față de monitor și stai centrat pe mijlocul display-ului. În această poziție obți practic experiența maximă. Preset-urile gata făcute pot fi comutate rapid în funcție de genul jocului pe care-l joci, dar poți să-ți faci și setările pe care tu le vrei. Acea funcție de Dial Point o poți folosi, să spunem, pe post de calibrare și pot să zic că ochii au rămas bine chiar și după câteva ore de gameplay continuu perioadă în care nu am observat să se fi încălzit ceva pe la spate, în dreptul alimentării de curent.

Curbura vine cu avantajele sale atunci când vine vorba de jocuri și vizionare de fișiere video pentru că acoperă spectrul vizual mai bine decât un display flat, creând o imersivitate mai mare. În cazul utilizării aplicațiilor de editare foto/video, spre exemplu, sau în regim Office, posibil să intervină inconveniențe.

Cei care preferă un display mai mare vă reamintim că AOC GAMING G3 Series din care face parte și modelul de față, CQ27G3SU, de dimensiunea 27′ și modelele CU34G3S de 34′, C32G3AE de 31.5′ și C27G3U de 27′ – o alternativă pentru modelul nostru, cu mici modificări de ordin tehnic.

Concluzie

CQ27G3SU având 165Hz și un răspuns mic este clar un monitor rapid și Game Ready care vine pregătit cu un HUB USB, două porturi HDMI și unul DP și setări speciale pentru gaming. Conectarea se face rapid, ocupă puțin spațiu și nu mai rămâne decât să dai Play și să te bucuri de jocuri!

AOC CQ27G3SU se comercializează în România la un preț recomandat de 1939 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.