Seria de laptop-uri de gaming Predator, a fost și continuă să fie, cea mai testată de noi de când colaborăm cu Acer și mă bucur de fiecare dată când ajunge pe bancul de teste un nou model. Predator e divizată, la rândul ei, de mai multe linii de produse, una dintre acestea fiind Triton.

Divizia Triton încorporează cea mai nouă tehnologie existentă și primește upgrade-uri constant, iar modelul de care ne-am ocupat de mai bine de două săptămâni este Triton 300 SE – un model cu dimensiuni reduse, dar cu o “inimă” mare! Să-ncepem!

Pachet

Laptop-urile Triton vin atent ambalate și se pune mare preț preț pe protecție și asta deducem prin ambalajul din carton tare care nu are acea culoare maronie, standard, ci e negru și are acel simbol al “Predator” imprimat, să știm că o bestie se ascunde înăuntru. Cutia are dimensiuni reduse, pentru că versiunea SE are un display mai mic, deci ocupă mai puțin spațiu pe birou, dar asta nu înseamnă că nu include un mâner pentru un transport mai ușor. În afară de un sticker alb cu câteva dintre specificațiile tehnice, nu mai e mai nimic pe cutie.

Deschidem cutia, și între niște bureței avem o altă cutie, dintr-un carton parcă și mai tare și rezistent, în care se află laptop-ul plus încă o cutie în care se află alimentatorul și cabluri pentru priză pentru diferite zone globale (UK, UE). Laptop-ul stă regește în această cutiuță, prezentat foarte frumos și include și o folie textilă subțire pusă pe tastatură.

Aspect

Negrul este pus deoparte pentru aceast “SE”, iar argintiul scoate în evidență trăsăturile de Transformers specifice seriei Predator. Pe partea de sus, pe capac, este ștanțată sigla Predator, iar în partea opusă, pe balama se observă două LED-uri de stare pentru baterie și activitate cu tot cu simbolurile aferente fiecăreia.

Întoarcem roboțelul cu burta-n sus, și acolo avem două piciorușe de cauciuc/silicon în partea din față și unul lung în partea din spate, sub care se observă ușor și acea sită – zonă de disipare a căldurii din interior. Stickerele cu informații, coduri de bare și cel pentru Windows sunt acolo și tot în partea din față, dinspre utilizator, avem două difuzoare stereo.

Dacă pe laterala lungă din față nu avem niciun element, pe cea din spate avem un radiator imens, despărțit în două – încă o zonă “fierbinte” pe unde este disipată căldura atunci când este apăsat butonul de Turbo. Astfel de zone, dar de dimensiuni mai mici, avem și pe lateralele mici din stânga și din dreapta, lângă ele având Kesington Lock, port alimentare, USB-C 3.2 cu funcție de încărcare și un USB 3.2, pe latura din stânga, iar pe cea din dreapta avem un HDMI, USB 3.2 cu funcție de alimentare și portul jack pentru microfon și căști.

Deschidem capacul și observăm un display de 14′ cu margini nu foarte groase, în partea de sus cu un Webcam HD și microfon, iar zona de interacțiune are, în partea de sus, în dreapta nelipsitul buton Turbo și sigla DTS X, între ele fiind o altă zonă pentru disipare a aerului cald. Tastatura QUERTY, fără Numpad, este iluminată și include, de asemenea, acel nelipsit buton PowerSense, iar sub ea avem TouchPad-ul pe care se află și senzorul de amprentă. Sigla Predator, ștanțată, este prezentă în partea dreaptă sub care este sticker-ul cu informații despre câteva dintre highlight-urile acestui model. Tot în partea de jos, dar în stânga, avem stickerele cu Intel Core i7 și NVIDIA GeForce RTX.

Tehnic

Micuț, la numai 1.77 x 32.25 x 22.8 mm și 1.7 Kg, Triton 300 SE (PT314-52s-74RA), are o “inimă mare”, un Intel i7-12700H (2.30 Ghz) și 16GB RAM LPDDR5, iar GPU-ul este compus din Intel Iris XE Graphics și NVIDIA GeForce RTX 3060 (6GB RAM dedicați). Memoria internă de stocare este SSD de 1TB.

Display-ul IPS de 14′ suportă rezoluție Full HD și are o rată de refresh de 165hz; avem prezente și o cameră Web HD și microfon, dar și un senzor de amprentă în zona TouchPad-ului pentru o securitate sporită.

Tastatura este QUERTY, iluminată în 3 zone și la conectivitate avem Wi-Fi 6E, Bluetooth 5, 3x USB 3.2 dintre care unul Type-C, HDMI 2.1, difuzoare stereo cu suport DTS X, iar bateria este Li-On 76.000 mWh.

Sistemul de operare suportat Windows 11 Pro, iar răcirea se face cu ajutorul AeroBlade 3D Fan (a 5-a generație) ajutat de Liquid Metal Thermal Grease.

Testare

Prin mână mi-a trecut un Triton 300 (un model de acum 2 ani) și la vremea lui era un laptop de gaming veritabil, performant, care mi-a lăsat o impresie foarte bună. Comparabil cu modelul nostru, Triton 300 SE, cel puțin la capitolul aspect, diferențele sunt mari, deși structural și noțiuni de design sunt acolo.

mic da’ rău

Triton 300 SE, în mână, e mic, greuț, argintiu, Sci-Fi, cu acele logo-uri Predator sculptate pe capac respectiv pe partea de interacțiune (lângă tastatură), care mi se par chiar mișto. Dă de înțeles că, dacă este mic, trebuie luat în serios, prin aspect. E mic da’ rău, dacă iei în considerare specificațiile tehnice. Pentru mâinile mele, obișnuit cu “matahale”, e într-adevăr mititel și, nu știu, mi se pare păcat să ai asemenea performanțe, chiar și la afișare (165Hz) și să ai un display de numai 14′, dar firește, montat prin HDMI 1.2 la un TV/monitor mare, se rezolvă totul.

Placa video accelerată, este o alegere “la zi”, pe care rulează cam orice e disponibil pe piață, fie cu modificări la setările grafice, fie cu totul pe Ultra și zic că ar fi încăput totuși mai mult de 16GB RAM, deși să nu uităm că e DDR5, pentru că la SSD vitezele sunt bune și capacitatea decentă (1TB).

Tastatura, în general la toate laptopurile de gaming Predator, au taste mari, iluminare plăcută și îmi place fontul folosit, iar de TouchPad pot spune doar că mă deranjează puțin poziționarea senzorului de amprentă (care este destul de rapid și responsive în Windows 11). Acel senzor ciupește degetele la utilizarea TouchPad-ului acesta neavând nici o suprafață foarte mare. Și în acest caz, însă, problemele se rezolvă printr-un mouse montat separat.

Camera web HD și microfonul își fac treaba în aplicații de tip video conferință, iar prin Bluetooth am testat conectări cu căști audio, mouși și tastaturi și nu am întâmpinat vreo problemă. Conectarea prin Wi-Fi, de asemenea, se face rapid și avem suport Wi-Fi6 ceea ce aduce un plus de viteză la transferuri și streaming. Am făcut un test cu Speed Net pe o conexiune de 1GB (DIGI), la o distanță de câțiva metri de router-ul cu suport Wi-Fi6. Iată rezultatul:

Conexiunea contează destul de mult în cazul streaming-ului de conținut video (Netflix, HBO MAX, YouTube, Amazon Prime Video), audio (Spotify) și cel mai important, al jocurilor online sau prin NVIDIA GeForce NOW RTX 3080. Materiale video se văd excelent mulțumită display-ului capabil și mai ales datorită acelei frecvențe rapide de 165Hz, iar sunetul se aude destul de tare și se simte oarecum spațialitatea și claritatea mulțumită DTS X. Muzica se aude bine, jocurile și filmele la fel, dar cu niște căști performante conectate fie prin jack-ul audio și cel mai recomandat prin Bluetooth, rezultatele sunt și mai bune.

Faptul că este micuț ca dimensiuni aduce un plus la portabilitate, cei care utilizează des sistemul de operare respectiv aplicații gen Office, dar și de editare foto și video (performanțele permit chiar și aplicații mai “îndrăznețe”) vor fi foarte mulțumiți. Browsing-ul și vizitele prin aplicațiile de social media sunt o plăcere, de asemenea.

Te gândești, probabil, că fiind micuț, îl poți ține în poală să-l folosești dar nu este cazul… cel puțin nu din momentul când apeși butonul de Turbo, AeroBlade 3D Fan-ul parcă vrea să facă Triton 300 SE să-și ia zborul și jeturile de aer cald vor ieși prin toate acele zone despre care vă spuneam la capitolul Aspect. Dacă lași butonul de Turbo în pace și te dai prin Windows, browsing și aplicații ușoare, să spunem că merge ținut… dar să nu uităm că are aproape 2Kg.

Din punct de vedere al specificațiilor tehnice nu există niciun dubiu că Triton 300 SE nu poate face față la orice i se pune în cârcă, inclusiv jocurile pretențioase! Și pentru că am ajuns la motivul existenței Predatorului lui Acer și implicit al laptop-urilor Triton, să trecem la jocuri! Printre cele mai mari consumatoare de resurse de PC, din câte jocuri am testat,  Resident Evil Village este cred cel mai pretențios, existând însă opțiuni extinse de a-ți găsi un preset de setări video care să ruleze bine pe rig-ul tău. Ei bine, Village pe Triton 300 SE rulează foarte bine cu setările duse destul de mult spre maximum și aici plăcerea se intensifică datorită acelor 165Hz ale display-ului. Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Outriders sunt alte jocuri “grele” care au rulat însă bine pe laptop-ul nostru placa video fiind cea care a trebuit să țină piept cerințelor acestora. M-am dat puțin și cu mașinile în Forza Horizon 4 și 5, Halo Infinite se simte bine și el pe Triton 300 SE, alte jocuri care nu necesită PC performant, rulând impecabil, fie vorba de genuri de Strategie/TBS (Command and Conquer Red Alert Remastered, Warcraft III Reforged, Diablo III, Grim Dawn), First Person Shootere sau Acțiune/Aventură/ sau din perspectiva 3rd Person (Tomb Raider, Watch_Dogs 3, Gears of War 3, God of War). O parte dintre acestea le-am testat și prin GeForce NOW, aici contând și vitezele de streaming, care au fost bune și ele.

Aplicațiile Planet9 – pentru gaming online, Acer Care Center te ajută să știi cum stă treaba cu laptopul și componentele din el, iar nelipsitul PredatorSense te ajută să intervi asupra setărilor grafice, de procesor și coolere dar și de iluminare a tastaturii după cum dorești. De aici primești și informații despre frecvențele procesorului și GPU, temperaturi și ai chiar și câteva preseturi pregătite din oficiu:

Sistemul de operare Windows 11 Pro rulează fără să ai ce să-i reproșezi pe Triton 300 SE, rezoluția micuță pe ecranul la fel de mic făcându-te să te apropii și să fii mai atent la ce se întâmplă pe display:

Pentru informații tehnice mai detaliate am instalat câteva aplicații ajutătoare:

Bineînțeles, am pus și două benchmark-uri la bătaie, Novabench – pe care i-am dat un test pe baterie în setări normale, dar și cu buton Turbo apăsat (pe curent) și la 3D Mark 10 am făcut testul standard cu butonul Turbo apăsat (pe curent). Iată punctajele:

De-a lungul testelor, cât timp butonul Turbo e apăsat, se aude fluxul de aer din Triton 300 SE și cu toate că aerul disipat e cald, device-ul rămâne la temperaturi normale (nu s-a încălzit ieșit din tipare zona de tastare/touchpad). Bateria rezistă cam o oră în jocuri și necesită un anumit procent pentru a putea folosi Turbo-ul, iar utilizat pentru orice altceva în regim… non-gaming, 2-3 ore te poți relaxa liniștit. Încărcarea este rapidă ceea ce a fost o surpriză plăcută luând în considerare că “brick-ul” de încărcare e destul de micuț.

Ca să vorbesc deschis despre experiența cu Triton 300 SE pot spune că îmi place că este performant, simplu și serios la aspect și îmi place că e mic că e portabil și-l poți lua lejer oriunde după tine și nu-mi place că e mic, pentru că gaming-ul pe un display rapid dar de mici dimensiuni este neadecvat (?!).

Concluzie

Triton 300 SE este un laptop bun și la orice altceva decât gaming și faptul că e mic aduce avantaje mari, dar în același timp ridică și o întrebare serioasă și anume de ce performanțe atât de bune pe un display rapid, dar de dimensiuni mici? Dacă ești gamer, sau pur și simplu un utilizator casual și ai un răspuns mulțumitor la acea întrebare (o rezolvare), atunci Triton 300 SE este companionul potrivit pentru tine.

Acer Predator Triton 300 SE se comercializează în România la un preț în jur de 7000 lei, existând mai multe opțiuni de configurații fiecare cu prețul ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.