5 manga după care să te uiţi la East European Comic-Con 2022

0
855
Ascultă acest articol


Chiar dacă în ultima perioadă manga a devenit mult mai accesibilă în România decât era acum 10 ani, tot nu găseşti tot timpul ceea ce cauţi şi în economia asta trebuie să fi şi atent pe ce dai banul. Iar dacă nu ai inspiraţie şi cauţi ceva să iei, orice, de care să te apuci şi poate să îţi şi placă şi o te afli în incinta East European Comic Con, eu îţi voi recomanda în continuare 5 manga-uri după care să te uiţi.

5. Spy X Family

Începem cu ceva lejer, unul din cele mai populare manga-uri dar şi anime-uri din ultima perioadă, Spy X Family – combină umor, acţiune şi tensiune în cel mai drăguţ pachet posibil. Povestea unui spion care trebuie să adopte un copil şi să găsească o nevastă pentru a se putea infiltra într-una din cele mai elitiste școli din cealaltă parte a graniţei pentru o misiune top secret este doar vârful gheţarului. Personaje memorabile, dialog amuzant şi situaţii atât hilare cât şi foarte tensionate fac această serie una din cele mai grozave pe care le-am citit şi văzut în ultima perioadă şi nu ar fi rău să pui mâna măcar pe primul număr dacă îl găseşti.

4. Sakamoto Days

Unul un pic mai deosebit de data asta, Sakamoto Days, spune povestea lui Ţaro Sakamoto, unul din cei mai faimoşi asasini care decide să se retragă din aceea lume şi să ducă o viaţă paşnică împreună cu soţia şi fiica sa. Dar nimic nu este atât de simplu, el transformându-se în ţinta a mai multor asasini care vor să îl elimine. Este un manga mai de acţiune şi deşi nu este la nivelul unui John Wick, aproape aproape că pe acolo ajunge doar că în formă desenată. S-a anunţat, am impresia, o adaptare anime a acestei serii care de moment are doar 6 numere lansate. Merită văzut dacă genul ăsta de manga sunt pe gustul tău.

3. Chainsaw Man

Era de aşteptat ca Chainsaw Man se va afla în acest top. E unul din cele mai râvnite manga-uri din lume, unul din cele mai populare. Acum că au anunţat şi un anime, totul a explodat. O serie care a început în 2018 şi s-a terminat în 2020 a prins atenţia tuturor cititorilor atât de tare ca şi acum e un manga care se recomanda în toate topurile sau ca recomandări personale de la o persoană la alta. Chainsaw Man trebuie experimentat şi nu povestit, iar cu siguranţă la EECC veţi găsi măcar ceva legat de această serie.

2. Tomie

Junji Ito este unul din cei mai populari creatori de manga horror din lume. Tomie este o capodoperă horror. Aş vrea să adaug ceva mai mult însă la fel ca Chainsaw Man, dar din complet alte motive, Tomie şi în general munca lui Ito trebuie citită. Şi da, mulţi au văzut pozele, imaginile, snapshot-urile din poveşti precum Tomie sau Uzumaki, dar să ţi în mâna aşa ceva este complet altceva, este demn de a fi expus în bibliotecă. Personal, chiar dacă prefer personal orice a făcut Suehiro Maruo pe partea de horror, obiectiv vorbind Ito este “the go to guy”. Şi este punctul de pornire de la care poţi să explorezi alţi autori horror.

Menţiuni Speciale

Pe repede înainte ca să nu stau prea mult să plictisesc, trebuie să menţionez câteva care manga-uri care merită căutate şi ca acest top să nu fie chiar 5 titluri, că par prea puţine pentru un eveniment atât de mare unde se vor găsii mult mai multe chestii decât la un Cărtureşti, un Elefant sau un Red Goblin. Sau de unde îţi cauţi tu manga.

  • Blue Period este prima menţiune specială. Fantastic, ca poveste şi desen, personaje şi teme tratate. De neratat.
  • Blue Lock pentru fani ai fotbalului dar care au zis că acestui sport îi lipseşte acel element de Battle Royale/Squid Game.
  • Death Note Short Stories vine un pic cam târziu dar pentru cei care voiau mai mult din universul stabilit în seria originală, Short Stories dă şi îţi şi băgă în traistă.
  • Chihayafuru. Poate găseşti, poate nu, dar cumva cumva trebuie să citeşti asta. Neobişnuită recomandare din partea mea având în vedere celelalte de mai sus, povestea asta este ”next level”.
  • xxxHOLiC este de pe vremea mea. Fantastic, superb şi foarte captivant, am văzut recent în Cărtureşti că aveau volumele şi merită citit. Animaţia este şi ea destul de ok.
  • Black Butler este o recomandare ca un inside joke… fără partea de joke. Are o valoare sentimentală pentru mine ce nu poate fi descrisă şi reprezintă ceva ce nu pot să îmi permit să descriu în cuvinte. Dar e cool!

1. – INIO ASANO –

Pe primul loc din nou nu pot pune doar un singur titlu. Mi-am sabotat propriul top cumva. Eram căpitanul şi acum sunt noul căpitan al acestui top care vine să recomande un autor şi nu doar un manga. Dacă Ito mai sus era tatăl sau unchiul horror-ului în materie de manga, Inio Asano nu poate avea titlu pentru că ce face el este complet şi total deosebit.

  • Dead Dead Demon’s Dededede Destruction combina fantasy şi coming of age excelent cu nişte dialoguri stranii şi nişte personaje interesante, ciudate şi cu toate astea semnificative.
  • Dar pentru ceva semnificativ caută Oyasumi Punpun care este povestea unui băiat pe nume Punpun, desenat foarte ciudat, că o pasăre, care îl poate invocă pe Dumnezeu. Povestea îl urmăreşte din şcoala primară până la 20 de ani şi prezintă faţete din viaţa de zi cu zi şi tratează subiecte precum relaţiile sau depresia.
  • A Girl On The Shore pe de altă parte are o abordare mai realistă şi destul de sumbră şi în acelaşi timp sexuală, a adolescenţei. E o poveste apăsătoare cu imagini explicite dar şi sfâşietoare pe alocuri. De evitat fimul.
  • Downfall este mai greu de găsit, cel puţin era la un moment dat când eu îl căutam, însă este probabil şi una din cele mai apăsătoare şi grele poveşti ale lui. E aproape horror dar într-un fel uman. Fără elemente SF, fără alte chestii paranormale, Downfall este deprimant şi puternic în acelaşi timp. Este un “instant buy” dacă cauţi aşa ceva. Este echivalentul la “sunt trist, dar ascult muzică tristă să fiu şi mai trist” în formă de manga.

P.S: Vreau să aduc aminte tuturor că editura Nemira a început să lanseze manga în limba romană şi ofertează de moment Regatele Ruinei (3 numere) şi Mireasa Străvechiului Mag (5 numere). Pe scurt pot să spun că The Anicent Magus’ Bride este foarte, foarte mişto, atât manga cât şi anime. Cât despre The Kingdoms of Ruin nu am nimic de spus pentru că nu am citit nimic aşa că dacă alegi calea asta te duci un pic la nimereală însă cu siguranţă au ales ceva să prindă la public când au decis să meargă cu traduceri pentru aceste două serii.

Voi ce părere aveţi? Ar mai fi manga de menționat? Așteptăm părerile voastre în secţiunea de comentarii aici sau pe Facebook. Iar dacă nu tot ce rămâne este să continuăm să citim manga-uri, să descoperim povești noi şi cel mai important să le împărtăşim şi cu ceilalţi. Deşi România nu este tocmai vârful suliţei când vine vorba de comics, manga şi aşa mai departe, am observat că este o comunitate în creştere care merită mai multă atenţie şi o voce, nu doar când avem un East European Comic Con, ci tot timpul când ceva nou se mai mişca în lumea ilustrată. Până una-alta, ne vedem la EECC 2022, în perioada 26-28 august la Romexpo, în București. Be there!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.