Ascultă acest articol

Este toamnă din nou şi asta înseamnă că vremea se mai răceşte, vin ploile şi începe sezonul păturicii. Se începe şcoala pentru unii, iar alţii încep facultatea. Dar ce toată lumea o să caute mai mult ca sigur este o carte la care să se uite lung după ce o cumpără şi care să îl facă să se simtă vinovat că nu citeşte suficient. Sau poate care caută ceva de citit şi nu s-a decis încă. Sau poate doar ce se apucă de citit şi Stephen King este unul din numele cele mai des aruncate în recomandări de autori şi cărţi dar fiind atât de prolific ca scriitor are un vast număr de cărţi şi nu ştii de unde să începi. Cărţi de groază, thrillere sau alte povestiri de proporţii epice fac parte din evantaiul scrierilor domnului King şi eu voi încerca să vorbesc despre câteva din ele.

Salem’s LotPunctul de intrare sau primul pas catre Kingificare

Una din cele mai populare cărţi ale sale, care cuprinde cam tot ce îl face pe Stephen King un renume în literatura, Salem’s Lot este o poveste cu vampiri. Conţine elementele “bingo” preferate de King precum locaţia Maine, personajul principal este autor şi tot felul de alte chestii de genul. Este mai uşor de citit decât alte piese populare de-al lui King şi din acest motiv consider că merită să fie cartea cu care să intri în lumea lui. Există şi o miniserie de două episoade de prin ’79, o altă miniserie tot de două episoade de prin 2004 şi un film care aparent este în producţie cu data de lansare undeva prin 2023. Le menţionez şi tot o să menţionez filme sau seriale care există doar ca o extra informaţie deşi idea este să recomand cărţile.

The StandCea mai ambiţioasă bucată de literatură

Dacă vrei o poveste epică cu şi despre un virus sau o boală care a decimat lumea şi a dus-o undeva aproape de ceea ce se întâmplă în The Walking Dead, The Stand este ceea ce cauţi. “Captain Trips” că aşa se numeşte acest virus, este doar jumate din problema, cealaltă fiind un individ foarte foarte rău cunoscut ca “The Dark Man”, domnul Randall Flag. Este o carte plină de personaje cu care să te relaţionezi şi cu care să ţi sau nu. Dar are în jur de 1200 de pagini. The Stand este substanţioasă nu doar în poveste dar şi în pagini. În 1994 a fost făcut un mini serial de patru episoade, decent, adaptat după The Stand dar în prezent a fost eclipsat de varianta din 2020 cu nouă episoade, o distribuţie excepţională şi un buget şi calitate superior mini seriei originale. Dacă asta nu te-a convins poate faptul că Aleksander Skarsgard, însuşi vampirul Eric, însuşi Tarzan, însuşi The Northman îl interpretează pe maleficul Randall Flag.

The Dark Tower (Seria)O altă lume

Când lumea reală îl plictiseşte probabil, King crează alte lumi şi combină concepte cum nimeni nu o face. The Dark Tower este o serie de opt cărţi despre Roland Deschain, un pistolar care merge spre turnul întunecat la care face referinţă titlul. Este o combinaţie interesantă între western şi fantezie cum nu am mai citit până la această serie şi dacă prima carte nu este pe gustul tuturor, seria merită citită oricum. E o aventură care nu merită lăsată dintr-o singură carte. The Dark Tower a fost adaptată într-un film cu Idris Elba şi Matthew McConaughey care lăsa de dorit şi în ziua de azi.

 

On Writing: A Memoir of the craftDacă vrei să îl cunoşti pe autor

Stephen King despre Stephen King, asta este On Writing. O combinaţie din nou ciudăţică între biografie şi sfaturi despre scris, cartea este mai mult o unealtă dacă eşti interesat de acest aspect literar sau dacă te interesează să urmăreşti o carieră în aşa ceva. Deşi el ca scriitor este foarte „voluminos” în scris, când vine vorba de aspecte practice este destul de direct şi se vede în explicaţiile, sfaturile şi îndrumările din această carte. Este sincer şi nu îţi vinde gogoşi şi mai vine şi cu unul din cele mai bune citate pe care mulţi nu îl cunosc „You can, you should, and if you’re brave enough to start, you will.”. Se poate aplica atât scriitorilor cât şi altor categorii de oameni şi domenii.

From a Buick 8/ChristinePentru cei care caută ceva mai ciudat

Şi deşi From a Buick 8 este o poveste destul de bună de sine stătătoare, nu ar exista fără Christine. Christine are un loc special pentru mine fiind una din primele cărţi, dacă nu chiar prima pe care am citit-o de-a lui King. Conţine, la fel ca şi From a Buick 8 esenţa aia a filmelor pur americane care combina thriller-ul şi groaza într-o formă foarte interesantă şi face ceva nou. Este ceva nou care chiar şi în prezent este subvalorat. În ambele poveşti este vorba de maşini supranaturale. Nu mă refer aici la Dacia cu NOS ci la genul care sunt geloase, omoară şi sunt un fel de legătură între lumi paranormale. From a Buick 8 nu are încă o adaptare cinematografică deşi se vorbeşte despre un film, în schimb Christine a fost făcut film în 1983 şi a fost regizat chiar de John Carpenter (Halloween) şi este una din mai bunele adaptări în film ale lui King.

11/22/63Dacă NU cauţi ceva de groază

Una din poveştile mai deosebite ale lui Stephen King care nu au de a face cu groază este 11/22/63. SF şi thriller, este o poveste de dragoste atipică între un călător în timp, Jack Epping şi o femeie din 1963, în timp ce el încearcă să oprească asasinarea lui J.F. Kennedy. E altceva. Sunt elementele lui King dar are un alt ton, o altă viziune. În 2016 a fost adaptat într-un serial destul de bun cu James Franco în rolul principal, iar Sadie, fata de care se îndrăgosteşte în 1963, a fost interpretată de Sarah Gadon (Alias Grace).

 

ITCapodopera Literară

Dacă nu vrei să stai să îţi baţi capul cu cine este şi ce chestii a scris şi vrei să treci direct la piesa de rezistenţă, direct la operă literară pentru care este cel mai cunoscut în lume chiar şi de cei care nu l-au citit, răspunsul este simplu, IT. 784 de pagini de groază, teroare şi toate chestiile care îl fac pe King cine este în lumea literară, în lumea horror şi în lume în general. Odisea din Derry în Maine, că acolo am început recomandările şi tot acolo ne întoarcem, este una de proporţii. Orăşelul este terorizat de o serie de dispariţii iar un grup de copii se vor confrunta cu adevărata faţă a fricii. Teroare cum nu au mai întâlnit. Răul absolut. Există o serie din 1990 de două episoade, foarte bună, probabil mai memorabilă pentru cei care au văzut-o când eraum mici decât filmele actuale, prima parte din 2017, iar cea de-a doua din 2019. Sunt foarte bune ambele adaptări şi cea veche şi cele noi însă tot nu reuşesc să acopere toată povestea şi groază care este împrăştiată pe toate acele aproape 800 de pagini.

Ştiu că există multe alte poveşti, care au şi adaptări de altfel, de-ale lui Stephen King, dar eu am venit cu câteva de început care să acopere cât mai multe colţuri din munca autorului. Unele din titluri recomandate, dar si altele, se găsesc in română de la editura NEMIRA, unde daca eşti norocos le prinzi la preţuri foarte bune sau în oferte de 2+1, 3+2 sau ce promoţii mai au ei pe site. Dacă ai o recomandare, fie carte fie film după o poveste de-a lui King sau o altă părere o aştept în comentarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.