Ascultă acest articol

“Dacă mai adaugi și imersivitatea aspectului grafic, al sunetului și al capacităților controller-ului PS5 te alegi cu două jocuri cu adevărat complete pe care le poți numi, fără să stai pe gânduri, clasice ale genului.“

Gen: Aventură

Lansare: 28 ianuarie 2022 – PS5 / 19 octombrie 2022 – PC

Studio: Iron Galaxy, Naughty Dog

Distribuitor: PlayStation

Platforme: PlayStation 4, PlayStation 5, PC

Clasificare: 16+

Sinopsis:

Află ce ai primit și ce lași moștenire în UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection. Distrează-te cu povestea intensă de la Naughty Dog și cu cele mai tari secvențe cinematografice de acțiune ale francizei.

Descoperă istoria uitată cu hoții simpatici și complicați Nathan Drake și Chloe Frazer. Aceștia traversează lumea și îi percep minunile, au parte de aventuri extraordinare și descoperă înțelepciunea pierdută.

UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection include aventurile single player pe tot globul din UNCHARTED 4: A Thief’s End și UNCHARTED: The Lost Legacy, refăcute pentru consola PS5 și PC cu componente vizuale incredibile și rată de cadre uimitoare.

Recenzii:

PlayStation 5

Câteodată un film sau un joc bun merită refăcut la standardele tehnice ale prezentului pentru a-ți reaminti cu plăcere de acesta, dar la o calitate audio/video de înaltă calitate. Dacă la filme apar remasterizări în 4K ale titlurilor clasice celebre a cărei tehnologii ale prezentului fac posibile o imagine și sunet incredibile în zilele noastre, în cazul jocurilor video rețeta este asemănătoare dezvoltatorii având însă o libertate mai mare de a interveni și în cazul gameplay-ului, nu numai la capitolele aspect și clitate audio. De asemenea, un motor grafic la zi și tehnologiile noi care permit efecte speciale extinse și spectaculoase aduc și mai multă imersivitate jocurilor vechi, dar foarte apreciate de gameri.

Revenind la partea de gaming, franciza Uncharted nu are nevoie de nicio prezentare, aceasta fiind printre cele mai îndrăgite exclusivități PlayStation care ne-a oferit, de-a lungul timpului, povești de aventură care ne-au ținut cu sufletul la gură și a fost unul dintre motivele bine întemeiate să-ți cumperi o consolă PlayStation.

Nathan Drake, asemănat deseori cu Lara Croft din franciza Tomb Raider datorită similarităților de gameplay, a fost și va rămâne unul dintre personajele cele mai îndrăgite nu numai pe PlayStation ci și la modul general, la categoria jocurilor de aventură din perspectiva a 3-a. Cu multe premii adunate și milioane de fani franciza Uncharted se întoarce în putere în 2022 nu cu una, nici cu două ci cu trei vești extrem de îmbucurătoare pentru fani! Prima veste este că nu mai este un titlu exclusiv pentru PlayStation ci va sosi și pe PC via Steam și Epic Games, a doua veste este că va primi un film pentru marele ecran, iar cea de-a treia și subiectul acestui articol, prin UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection ultimul titlu al francizei, UNCHARTED 4: A Thief’s End respectiv UNCHARTED: The Lost Legacy vor sosi împreună la pachet prin UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection remasterizat pentru noua consolă Sony, PlayStation 5!

Francizele God of War, Gran Turismo, The Last of Us și Uncharted sunt printre cele mai populare care au adus succes vânzărilor consolelor PlayStation, fiind completate de altele pentru care merită cu vârf și îndesat să achiziționezi un astfel de dispozitiv de gaming de la Sony, iar stategia de a renunța la exclusivități și de a le readuce în prezent pe PC, remasterizate, este una excelentă. După Mafia, Spyro, Need for Speed, Ghost of Tsusima, Horizon Zero Dawn sau Death Stranding care au fost remasterizate, respectiv portate pe PC, Sony a știe și a știut dintotdeauna, să pună în valoare numele PlayStation.

UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection

Să revenim la UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection și să discutăm ce include această colecție, ce aduce nou pe PS5, dacă se poate face upgrade (și cum) de la varianta de PS4, dacă se pot tranfera salvările de pe PS4 pe PS5, care e treaba cu filmul și bineînțeles, impresii despre cele două jocuri incluse.

Upgrade de la PS4 la PS5

Așadar, colecția include UNCHARTED 4: A Thief’s End și UNCHARTED: The Lost Legacy refăcute și se poate face upgrade pentru PS5 dacă deține jocurile pe PS4. Upgrade-ul va fi disponibil contra cost (€10) începând cu ziua lansării, 28 ianuarie 2022, iar cei care au un exemplar PS4 pe disc trebuie să introducă discul în PS5 ori de câte ori descarcă versiunea digitală pentru PS5 ori se joacă cu aceasta. Deținătorii versiunii PS4 pe disc, care cumpără consola PS5 Digital Edition fără disc, nu pot cumpăra versiunea pentru PS5 la preț redus.

Membrii PlayStation Plus care au luat UNCHARTED 4: A Thief’s End prin abonamentul PlayStation Plus nu sunt eligibili pentru upgrade-ul digital PS5.

Ce aduce nou pe consola PS5

Bineînțeles că noul controller DualSense al PS5 aduce jocurilor din colecție suport pentru acel feedback haptic extraordinar, acum fiecare pumn dat, utilizarea unei arme sau șofatul unui vehicul sau chiar și balansarea pe frânghie simțindu-se excelent de către utilizator.

Încărcarea este foarte rapidă, suportul pentru 3D Audio aduce trăiri intense audio și avem două moduri de configurare a aspectului și performanțelor. În modul Fidelitate avem imagini superclare, în rezoluție 4K nativă și o rată de cadre țintă de 30 fps, iar în modul Performanță rata cadrelor crește la 60 fps la o rezoluție 1440p. Cei care dispun de televizoare @ 120hz, pot opta pentru Performanță+ care permite gameplay la rata de cadru țintă de 120 fps și rezoluție 1080p.

Da, UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection va sosi la începutul acestui an și pe PC via Epic Games și Steam.

Se pot transfera salvările de pe PS4 pe PS5

Se pot transfera salvările de pe PS4 pe PS5, iar pentru a face acest lucru posibil trebuie ca salvările de pe PS4 se le muți în spațiul de stocare in-cloud PlayStation Plus, așadar necesită să ai abonament PS Plus activ. Instalezi Legacy Thieves Collection pe PS5 și odată ajuns în meniu selectezi dacă vrei să începi aventura UNCHARTED 4: A Thief’s End sau UNCHARTED: The Lost Legacy, iar la Story (Poveste) va apărea opțiunea Import Game from PS4 (Import joc de pe PS4). Se face importul și apar salvările de pe PS4 și poți să-ți continui aventura de unde dorești.

Care e “treaba” cu filmul Uncharted

Din 18 februarie în România va sosi pe marile ecrane filmul Uncharted, produs de Columbia Pictures și Sony Pictures și distribuit de InterCom Film care este inspirat din franciza de jocuri video de pe PlayStation și care îi are în rolurile principale pe tânărul Nathan Drake, intepretat de Tom Holland (Spider-Man) și pe Victor “Sully” Sullivan jucat de Mark Wahlberg (Max Payne), iar regia îi aparține lui Ruben Fleischer (Venom).

Cei care locuiesc în Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Italia, Franța, Portugalia, Mexic, Brazilia, Spania, Rusia și Canada și cumpără/fac upgrade la UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection până pe 4 februarie vor primi un voucher cu care-și pot cumpăra bilet la cinema la filmul Uncharted.

Meniurile

Din meniul principal ai de ales între cele două jocuri putând să-ți setezi preferințele în materie de accesibilitate, limbi (are suport pentru voci și subtitrări în mai multe limbi, nu include limba română) control, sunet și cele grafice, la cea din urmă putând să optezi dacă ai sau nu HDR și să alegi între modurile Performance sau Fidelity. Tot acolo avem și tab-ul Bonus pentru conținut adițional Add-ons, Gallery, dar și Extras și Statistics. Înainte de a începe povestea ai de ales între 5 niveluri de dificultate (Explorer, Light, Moderate, Hard și Crushing) și începe jocul.

UNCHARTED 4: A Thief’s End

Deși au trecut ani buni de la lansarea UNCHARTED 4: A Thief’s End povestea rămâne una dintre cele mai memorabile ale seriei și este genul de aventură care pur și simplu este nemuritoare. Sutele de premii primite la diverse evenimente de gaming (inclusiv BAFTA și The Game Award pentru cel mai bun joc al anului) pot să confirme acest lucru și de aceea văd această remasterizare una pe merit pentru ca generația actuală să se bucure și ea precum ne-am bucurat și noi din 2016 – anul în care a fost lansat jocul pe PS4.

Încă de la primele secvențe de cut scenes U4 arată nemaipomenit și se aude impecabil, în controller începând să simți și mai bine jocul. Controlul personajului este așa cum ni-l amintim dar mișcările, trasul cu arma, balansatul pe sfoară, șofatul și multe alte activități sunt mult mai accentuate mulțuimită feedback-ului haptic și al triggerelor noului controller.

Sunetul redat pe o pereche de căști cât mai performante (nu dispun de căștile originale ale PS5) este, de asemenea, excelent și oferă o spațialitate și imersivitate pe măsura aspectului grafic pe care-l vom admira imediat ce tânărul Nathan pășește pe clădirile din primul capitol de joc, alături de fratele său Samuel și cel mai bine o să vă las pe voi să trageți concluzia pentru că l-am înregistrat, în modul Fidelity, alături de câteva capturi de ecran:

Acțiunea din U4 are loc la câțiva ani după evenimentele din partea a 3-a, Uncharted 3: Drake’s Deception, unde jucătorii îl vor controla pe Nathan a cărei aventură va continua alături de partenerul său Victor Sullivan aflați, de această dată, în căutare de indicii pentru locația unde ar trebui să se ascundă comoara lui Henry Avery.

UNCHARTED: The Lost Legacy

Ca să pornim direct cu povestea din UNCHARTED: The Lost Legacy aceasta este descrisă pe scurt de către PlayStation în felul următor: Pentru a recupera un obiect antic și a împiedica un senior al războiului să pună mâna pe acesta, Chloe Frazer trebuie să ceară ajutorul lui Nadine Ross, mercenar cunoscut. Împreună cu ea va merge în munții Gați de Vest din India pentru a găsi Fildeșul de aur al lui Ganesh. Chloe nu a mai fost într-o călătorie de asemenea anvergură. Trebuie să-și analizeze trecutul și să decidă ce este dispusă să sacrifice ca să lase în urmă ceva semnificativ.

UNCHARTED: The Lost Legacy a fost lansat un an mai târziu după U4 servind ca un fel de extindere (expansion) independentă a acestuia, Chloe Frazer și Nadine Ross fiind de această dată în atenția jucătorilor fiind și primul titlu din seria Uncharted care nu-l are ca protagonist pe Nathan Drake.

Și în cazul lui TLL realizăm aproape imediat, de la cut scene-ul de introducere că avem parte de o recosmetizare grafică și audio putând să spun chiar că mai intense decât în cazul primului capitol din U4. Acea locație din TLL în care debutează jocul, este incredibilă vizual și auditiv, privirea asupra întregului oraș și luminile neoanelor fiind un adevărat festin vizual. Controlul este și el foarte bun și aici includ și capacitățile controller-ului PS5, iar ecranele de încărcare aproape că au dispărut de tot mulțumită performanțelor noii console Sony PlayStation. Ca și în cazul lui U4, am înregistrat primul capitol de joc în modul Fidelity pentru a trage singuri concluziile în privința aspectului și cel sonor și vă las și câteva capturi:

Ca un fel de concluzie, cei 10 euro oferiți pentru upgrade de la PS4 sau suma cerută (239.90 RON) pentru colecția întreagă pentru PS5 îți merită fiecare bănuț pentru că include nu un joc, ci două jocuri bune și multipremiate: UNCHARTED 4: A Thief’s End și UNCHARTED: The Lost Legacy care-i vor ferici pe posesorii de PS5 cu povești bune și un gameplay de care pur și simplu, nu ai cum să te plictisești. Dacă mai adaugi și imersivitatea aspectului grafic, al sunetului și al capacităților controller-ului PS5 te alegi cu două jocuri cu adevărat complete pe care le poți numi, fără să stai pe gânduri, clasice ale genului.

PC

UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection a ajuns și pe PC, după un trend de succes al PlayStation Studios de a porta titluri anterior exclusive pe consolele Sony, pe PC. Spun “trend de succes” pentru că atât God of War, Marvel’s Spider-Man (Miles Morales în curând), cât și The Last of Us au reușit să ajungă și la gamerii de PC și nu oricum ci bine optimizate și cu tehnologii aduse la zi.

UNCHARTED este o franciză iconică

UNCHARTED este o franciză iconică și o (fostă) exclusivitate care s-a bucurat de mult succes pe consolele PlayStation și a primit chiar și un film (după cum vă ziceam mai sus). Pe PC, Legacy of Thieves Collection vine cu UNCHARTED 4: A Thief’s End și UNCHARTED: The Lost Legacy adaptat fiind atât pentru tastatură și mouse cât și din punct de vedere al tehnologiilor actuale.

Cu suport pentru mai multe monitoare și cele Ultra-Wide, în “glorioasa” rezoluție 4K, având susținerea maximă NVIDIA, portarea pe PC arată incredibil de bine și lasă jucătorii să-și regleze setările exact cum vor ei, având pe lângă posibilitatea de modificare a Texturilor și calitatea Modelelor, Anisotropic Filtering, Umbre, Reflexii și Ambient Occlusion. Cu RTX pe ON, ai setări și pentru DLSS și sunet, control și accesibilitate și bineînțeles nu lipsește suportul pentru controller-ul DualSense de PS5 (cu tot cu haptic feedback și dynamic triggers), dar și DualShock 4 (de PS4/PS4 Pro). Mai mult de atât, Colecția Uncharted are suport și pentru RGB și se poate sincroniza prin Razer Chroma și Chroma Link, fiind compatibil și cu modelele Logitech și Corsair.

Pentru a intra puțin în detaliile modificărilor aduse pentru PC, pomenim de o interfață a utilizatorului refăcută, modificări aduse și la meniuri, opțiune de management și detectare a GPU și VRAM – modificările aduse la setările video au un fel de slider care-ți arată dacă performanțele alese de tine depășesc capacitățile plăcii video.

Cea mai importantă setare îi revine suportului pentru AMD Fidelity FX Super Resolution 2 care va avea impact asupra framerate-ului și care este făcut în așa fel încât să ofere performanțele cele mai bune în funcție de setările alese.

Testele le-am realizat pe un sistem alcătuit din CPU Ryzen 5 3600X (@4Ghz) + cooler stock, RAM HyperX Fury RGB 2x16GB (@3200MHz), SSD Corsair Force GS 120GB/ADATA Ultimate SU650 480GB/HDD Seagate 2TB/SSD Samsung 970 PRO 512GB/Kingston NVMe PCIe SSD 1TB/ ADATA LEGEND 740 PCIe Gen3 x4 M.2 2280, GPU Gigabyte GeForce RTX 2060, MB ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI), PSU Corsair GS800, monitor BenQ EW3280U/TV 4K HDR10. Primele teste au fost, bineînțeles cu mouse și tastatură și din punct de vedere al controlului pare mult mai “accurate” decât pe un controller, dar cea mai bună experiență de joc a fost cu DualSense-ul de PS5, conectat la PC prin cablul USB din pachetul PS5, pentru că beneficiezi de haptic feedback și dynamic triggers care dau parcă mai multă imersivitate jocului.

Setările alese au fost rezoluția 4K (cu HDR) și framerate la 60, cu RTX pe ON și setările puse undeva la mijloc la DLSS și ce mai e pe acolo. Slide-ul îmi arăta totuși că aș putea să mai cobor din setări și s-a simțit asta parcă mai mult în UNCHARTED: The Lost Legacy decât în UNCHARTED 4: A Thief’s End (vedeți scăderile de performanță și framerate-ul în clipurile realizate). Probabil aducerea rezoluției în Full HD și modificarea setărilor de la Advanced, de la Ultra la High, ar fi rezolvat problemele.

Una peste alta, vorbind la nivel vizual, Colecția Uncharted arată incredibil de bine pe PC, iar cu o optimizare făcută atent și cu cap, performanțele se vor atinge ușor și te poți bucura de două jocuri de aventură excelente fie că alegi să le joci pe tastatură și mouse sau controller (deși recomand DualSense).

Colecția Uncharted arată incredibil de bine pe PC

Din punct de vedere auditiv, cu PC conectat la un sistem performant sau niște căști bune (eu am testat pe Sony INZONE H9) cu suport de spațialitate, experiența este excepțională (nu, nu exagerez).

Am observat că atunci când comuți între A Thief’s End și The Lost Legacy ești scos de tot în Windows (Windows 11 Pro 2H22) și intră imediat în jocul ales. Timpii contează în funcție de sistem (CPU, RAM) la fel și cei de încărcare.

Pe parcursul celor două jocuri, în funcție de nivelul de detaliu și “aglomerația” de pe ecran se va vedea/simți impactul vizual, așa că vă sfătuiesc să alegeți atent setările cele mai potrivite pentru sistemul pe care jucați. Am încercat, de asemenea, Colecția și pe un laptop de gaming mai vechiuț, tot cu AMD și o placă grafică NVIDIA mai vechiuță (non-RTX) și 16GB RAM și am putut juca în Full HD, pe setări de Medium la Advanced, deci cred că va rula OK și pe sisteme mai bătrâne, mulțumită optimizării foarte bune, pe care am întâlnit-o și în cazul celorlalte portări pomenite mai sus.

Una peste alta, UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection pentru PC e mai mult decât binevenit pentru a se bucura și gamerii de PC de experiența aventurilor lui Nathan Drake – aventuri de care jucătorii PlayStation s-au bucurat și se bucură mai departe pe PlayStation 5.

UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection se va lansa din 28 ianuarie 2022 pentru PlayStation 4 și PlayStation 5 în format retail sau digital via PlayStation Store, și pe PC din 19 octombrie via Steam și Epic Games.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.