“Marvel e mai mult şi Midnight Suns profită, accesează şi valorifică acel potenţial pe care nici jocuri precum Marvel Ultimate Alliance nu a reuşit să îl atingă.”
Gen: RPG, Acțiune, Aventură
Lansare: 2 decembrie 2022
Studio: Firaxis Games
Distribuitor: 2K Games, CD Media
Platforme: Nintendo Switch, Xbox Series X | S, PlayStation 5, PlayStation 4, Microsoft Windows PC (Steam/Epic Games)
Clasificare: 16+
Sinopsis:
Când demonică Lilith și hoardă ei înfricoșătoare se unesc cu armatele malefice din Hydra, este timpul să descătușăm partea întunecată a lui Marvel. Că Vânător, misiunea ta este să conduci spre victorie o echipa de super eroi experimentați și războinici supranaturali periculoși. Pot legende precum Doctor Strange, Iron Man și Blade să-și lase deoparte diferendele în față unei amenințări apocaliptice tot mai mari.
Dacă ai de gând să salvezi lumea, va trebui să îți construiești alianțe și să conduci echipa în lupta că legendarii Midnight Suns. Cu o serie de personaje și abilități actualizabile, care îți permit să construiești propria versiune unică a Vânătorului, vei alege cum să trimiți armata lui Lilith înapoi în lumea subterană.
Recenzie:
Firaxis Games, cei din spatele a jocuri extrem de populare precum X-Com Enemy Unknown sau Civilization (de la Civ. 3 încoace) au avut o responsabilitate enormă cu Marvel’s Midnight Suns. Într-o lume dominată de viziunea MCU, să scoţi un joc Marvel atât de diferit, cu personaje cunoscute dar un comportament mai aproape de comics-uri decât de filme, este un risc. Un risc care dă dovadă că Marvel nu este doar ce vedem la cinema şi pe Disney+ şi nici pe departe acel joc de acum câţiva ani care s-a dovedit a fi un dezastru în ciuda potenţialului. Marvel e mai mult şi Midnight Suns profită, accesează şi valorifică acel potenţial pe care nici jocuri precum Marvel Ultimate Alliance nu a reuşit să îl atingă.
Ce se întâmplă în Midnight Suns?
Un rău străvechi, Lilith, a fost trezit de Hydra. Ameninţă să cufunde lumea în întunericul răutății unui Zeu străvechi. Eroi familiari precum Iron Man, Doctor Strange și Captain Marvel nu au de ales decât să-l învie pe „Hunter”, un erou nou care a învins odată amenințarea cu sute de ani în urmă. Tu controlezi acest erou reînviat şi îl customizezi, în timp ce ai la dispoziţie şi o echipă formată din diverse personaje Marvel dispuse să lupte împotriva acestui nou rău. Cu o poveste interesantă, secvențe pline de acțiune care arată puterile eroilor cât și puterile răufăcătorilor și câteva twisturi, Midnight Suns reușește să cuprindă cu adevărat ceea ce face Universul Marvel, cel puţin cel din comics-uri şi desene animate, să fie distractiv şi fascinant.
E ca X-Com dar nu prea
În misiuni ai parte de 3 eroi care de obicei se afla în situaţii destul de precare în spaţii mult prea strânse în timp ce inamicii îi înconjoară, iar de multe ori, valurile de inamici par să nu se mai termine. Dar în loc de interfața de clic și deplasare a XCOM, Midnight Suns adoptă un sistem bazat pe cărţi, în care alegi o mișcare de atac sau apărare dintr-o mână cu abilități distribuite aleatoriu. Firaxis schimbă regulile jocului turn-based, permițând unui personaj pe tură să se plimbe liber în zona de luptă, aliniind lovituri care pot împinge inamicii în pericole precum butoaie explozive sau chiar şi în alţi inamici. Pe măsură ce misiunea avansează, echipa ta câștigă puncte de eroism care permit super-mișcări, cum ar fi lovitura laser a lui Captain Marvel care trece prin mai mult inamici sau ca atacul aerian a lui Iron Man care loveşte în toţi inamici de pe zona de luptă.
Midnight Suns se transforma progresiv într-un puzzle în care încerci să găseşti cele mai eficiente soluţii pentru luptă. Mişcări, poziţii de avantaj, cărţile dar şi sinergia dintre personaje sunt elemente foarte importante în acest joc. Jucătorii care folosesc în mod inteligent sistemul acesta vor considera că lupta din Midnight Suns este plină de satisfacții şi aportă suficient de mult doar partea asta cât să menţină experiența, per total, interesantă. Unul dintre aceste lucruri sunt punctele eroice pe care le acumulezi pe parcursul fiecărei bătălii pentru a juca cărți mai puternice şi a scoate în evidenţă puterile fiecăruia dintre personajele de pe ecran. Firaxis a ştiut exact cum să facă fiecare personaj unic, distractiv şi interesant şi nu doar prin dialog ci şi prin abilităţi.
Trebuie să treci cu vederea aspectul
Singura parte din Marvel’s Midnight Suns despre care nu sunt convins este partea grafică. În timp ce animațiile de luptă sunt super distractive, iar Firaxis face o treabă grozavă cu factorul „WOW” în luptele eroilor, timpul personajelor în elementele sociale, partea de downtime a jocului, este mai puțin grozavă. Personajele sunt foarte lemnoase atât în comportamentul cât și în animații şi acestea pot arăta câteodată „cheap”. Nu este grav doar că arată dubios. E un joc atât de bun că totuși se simte cum atenția la partea grafică a fost lăsată într-un plan secundar. Un lucru care este în favoarea jocului și ajută să treci peste problemele vizuale este voice acting-ul. Îmi place foarte mult personalitatea pe care fiecare actor o aduce personajelor în Midnight Suns. Blade este Michael Jai White, ce altceva mai pot să ceri. E fenomenal. Şi ceilalţi actori sunt excepţionali dar asta se datorează atât talentului lor ca actori de voce cât şi a scrisului. Dialogurile sunt distractive iar povestea este mai interesantă decât orice a scos MCU în ultimii ani atât pe micul cât şi pe marele ecran.
Am avut dubii
Midnight Suns este unul din jocurile la care am fost extrem de sceptic. Sistemul de luptă cu cărţi suna ciudat. Era un X-Com cu cărţi. Mă întrebam cum? Cum e posibil ca aşa ceva să fie distractiv? Ori e X-Com ori nu e. Şi Firaxis au reuşit, de fapt, să facă ceva foarte mişto. Jocul Midnight Suns, separat de poveste, voice acting, grafică şi orice, are punctul său forte chiar în sistemul de cărţi. Este ceva foarte captivant la un sistem de jocuri de cărţi. Probabil este ceva psihologic. Iar când peste, adaugi factorul acela X-Com, acel polish în lupta care excelează, ai o combinaţie absolut fantastică. Este vorba de un succes garantat dacă suficient de multă lume îi dă o şansă să prindă gustul sistemului de luptă. Şi în ciuda faptului că mi-am dorit să îl joc pe Playstation 4, doar varianta Next Gen s-a lansat de moment, pentru Playstation 5 şi Xbox Series X, iar noi l-am jucat pe PC. Singurul lucru de menţionat este că de moment, la momentul acestui review, jocul are ceva probleme de optimizare. Cerinţele sunt măricele, dar indiferent că joci pe medium sau ultra high are nişte momente care agaţă. Sunt clar probleme de optimizare. Nimic ce nişte patch-uri nu pot soluţiona şi deja ştim ca cei de la Firaxis au tendinţa să stea cu jocurile pe care le scot, altfel nu am fi avut jocuri excepţionale precum X-Com Enemy Unknown sau X-Com 2.
SE LASĂ ÎNTUNERICUL. RIDICă-TE!
Midnight Suns promite că în 2023 va avea conţinut nou şi cel mai rar lucru în ziua de astăzi este ca un joc să nu aibe microtranzacţii. În afară de ceva skin-uri premium, nu există nici o formă să progresezi mai repede în joc decât dacă îl joci, ceea ce, pentru 2022, e rar. Bravo lor şi bravo Marvel’s Midnight Suns.
Marvel’s Midnight Suns este disponibil acum pe Nintendo Switch, Xbox Series X | S, PlayStation 5, PlayStation 4, Microsoft Windows PC (Steam/Epic Games).