Ascultă acest articol

“Mi-a plăcut să-i zic într-un moment că e „God of War Ragnarok pentru săraci””

Gen: Aventură, Shooter, Acțiune

Lansare: 22 noiembrie 2022

Studio: Focus Home Interactive

Distribuitor: Netzah Game Distribution

Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox One X|XS, Microsoft Windows PC

Clasificare: 18+

Sinopsis:

Devino un supererou din Vestul Sălbatic, eradichează amenințarea vampirilor într-un stil visceral și exploziv și salvează Statele Unite!

Recenzie:

Evil West este un joc scos dintr-o eră proprie, cu iz ușor nostalgic dar abordat totuși modern. Un joc de acțiune care nu se ia prea în serios, cu inspirații evidente, parcă creat fix de niște gameri pentru alți gameri și atât, fără aspirații înalte și pretenții.

Un western în care cotonogești vampiri cu arme nebunești

Cu toate că nu l-am considerat din prima complet relaxant. L-am lăsat la un moment dat aproape 2 săptămâni deoparte după ce mă plictisisem. Apoi, într-o zi de joi teribil de obositoare, cu prelungiri în programul de la serviciu, am intrat seara cu poftă în Evil West pentru că eram prea obosit pentru jocuri care solicitau efort cerebral dar nici nu aș fi jucat ceva pașnic. Un western în care cotonogești vampiri cu arme nebunești este uneori exact ce ți-ar recomanda medicul. Dezvoltatorii îl promovaseră chiar pentru premiul „Sit back and relax” de pe Steam Awards la sfârșitul anului.

Distracția se apropie de era PS3, chiar PS2 uneori, având în amestecul său și elemente contemporane (inspirate de God of War din 2018). Design-ul de nivel este simplu, cu scurte devieri spre cufere bonus sau obiecte colecționabile pentru lore. Traseul uneori poate fi continuat după ce înlături anumite obstacole cu arma sau împingând ceva. Totul se petrece într-un peisaj specific epocii și tematicii jocului, suficient de interesant uneori ca să te introducă și să te păstreze în atmosferă, dar nu e ceva la care nu caști gura. Combat-ul e și el simplu dar eficient, în stil hack ‘n slash clasic cu perk-uri moderne.

Jocul e ceva mai optimizat decât mă așteptam. Un laptop decent de acum trei ani ți-l va rula cu brio. Oricum, grafica ai data-o undeva în perioada 2015-2018 dacă ar fi să ghicești după modele și texturi. Și am apreciat că deși jocul nu este tocmai complex din punct de vedere al gameplay-ului sau al poveștii, s-a lansat bine periat de bug-uri. În ziua de azi, nici de la marii producători nu prea te mai aștepți la o lansare curată.

Acest stil de relaxare nu se împacă cu toată lumea. Luptele sunt în stilul no-brainer. Poți recurge la tactici „button-mashing” cu unii inamici ce sunt veritabili „bullet-sponge”. Pentru unii poate deveni obositor. Desigur, combinația de arme și lovituri te ține în priză, ba chiar ești nevoit adesea să schimbi pe loc arma sau mișcarea. Dar în esență, inamicii sunt niște saci de box plini de sânge. Am preferat schimburile de focuri la lumina soarelui cu inamicii umani, ca într-un Call of Juarez third-person, în detrimentul bătăilor nocturne cu creaturi.

Mi-a plăcut să-i zic într-un moment că e „God of War Ragnarok pentru săraci” fiindcă a apărut la scurt timp după acesta. Ai zice că fiind prea similar a fost eclipsat de acesta alegând o dată prea apropiată, pe de altă parte a prins bine ca alternativă pentru deținătorii de Xbox sau PC care au poftit la hype. Aș mai pune pe lista de vibe-uri similare Wolfenstein, Total Overdose și Devil May Cry.

Prefer poveștile mai atmosferice și detaliate, dar Evil West pică perfect când preferi o pauză completă și un joc care nu ascunde deloc faptul că e joc. Firul narativ îți justifică suficient vânătoarea constantă de monștri sugători de sânge fără să te plictisească, fără să aibă pretenții de Oscar.

În ciuda notei care nu e cea mai generoasă, recomand Evil West celor care simt nevoia de o acțiune satifăcătoare care nu cere multe nici de la gamer nici de la sistemul de pe care rulează. Jocul oferă exact ce promite, iar poate unii chiar vor fi prinși de poveste. Aș juca Evil West de trei ori în loc să mă ating de Redfall dacă vreau un joc cu vampiri. Dacă simți că ți se potrivește, nu ezita dacă prinzi vreo reducere consistentă.

Evil West se găsește pe PC (Steam), PS4, PS5, Xbox One și Series S/X începând din 22 noiembrie 2022.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.