Competițiile Student și Youth 2023 – S-au anunțat concureții de pe lista scurtă

0
385
Ascultă acest articol


World Photography Organisation anunță fotografii selecționați pe listele scurte la categoriile Student și Youth din cadrul Sony World Photography Awards 2023. Câștigătorii premiilor Student Photographer of the Year și Youth Photographer of the Year vor fi anunțați pe 13 aprilie, iar lucrările lor vor fi expuse în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2023 la Somerset House, Londra.

Cu cel mai mare număr de înscrieri de până acum, competițiile Student și Youth își propun să încurajeze talentul viitoarei generații de fotografi și să-i inspire pentru următorii pași în lumea fotografiei.

LISTA SCURTĂ LA CATEGORIA STUDENT

Pe lista scurtă a competiției Student se află lucrările a 10 studenți de la unele dintre cele mai importante instituții internaționale de învățământ superior. Pentru concursul din acest an, studenții au fost invitați să trimită o serie de 5 până la 10 imagini care să surprindă tema O lume aflată în schimbare, evidențiind povești cu valențe pozitive despre dezvoltare și progres din întreaga lume. Lucrările selecționate pe lista scurtă prezintă modul în care acești studenți fotografi răspund la schimbările care se produc în lumea din jurul lor în moduri diferite și expresive.

Progresul tehnologic este tema centrală în câteva dintre proiecte, iar un exemplu este Encyclopedia of Technology realizată de Bobby Cheung (China Continentală, New York University Tisch School of the Arts, SUA), o serie de fotografii integrate în CGI, care încurajează analiza asupra modului în care aceste inovații au pătruns în fiecare aspect al vieții. Un alt exemplu este Resignify de Maria Camila Ramirez Castañeda (Columbia, Universidad de Antioquia), care se concentrează pe modul în care orașul Medellín din Columbia s-a redefinit ca un centru tehnologic de top.

Astfel, fotografii selecționați au analizat modul în care comunitățile locale s-au adaptat valului  rapid de schimbări, cum este cazul lucrării Ephemeral Freedom de Arianna Todisco (Italia, CFP Bauer), care prezintă comunitatea Caminanti, o minoritate etnică siciliană nomadă;  Keep the Yunnan Opera de Long Jing (China Continentală, Yunnan Arts University), care urmărește o trupă de teatru regională tradițională, a cărei formă de artă este în declin; și Born of Sand and Sun de Petra Bašnáková (Slovacia, Tomas Bata University din Zlín, Cehia), o serie care explorează relația puternică a comunității beduine cu deșertul, nucleul culturii și identității lor.

De asemenea, moștenirea de familie a fost în centrul multor proiecte, inclusiv în lucrarea It’s a Girl Again realizată de Lidan Xu (China Continentală, Tama Art University, Japonia), care prezintă cele mai vechi tradiții și atitudini ale familiei fotografului în legătură cu genul și nașterea; și ZK1AA de Nelly Farmiloe (Noua Zeelandă, Photography Studies College, Australia), o serie ce reunește ultimele fragmente rămase din viața bunicilor săi din Insulele Cook.

Observând schimbările care se întâmplă în lume, o parte din fotografii finaliști și-au îndreptat atenția și aparatele de fotografiat către lucrurile care îi mențin ancorați în realitate, iar un exemplu ar putea fi lucrarea Look Up to the Sky de Amy Gajjar (Africa de Sud, Red & Yellow Creative School of Business), care alătură peisajul local și cerul, invitându-ne să ne oprim un moment pentru a aprecia frumusețea care poate fi găsită în banalul de zi cu zi; Expressions of Worship de Mary Ashokeji (Marea Britanie, Ravensbourne University Londra) o lucrare martoră a intimității unei ceremonii religioase într-o biserică locală; și Mirage de Kaiyu Dong (China Continentală, School of Visual Arts, SUA), în care fotograful își analizează propria rutină pentru a găsi fisurile și accidentele care pot schimba tiparul repetitiv al vieții cotidiene.

Câștigătorul premiului Student Photographer of the Year 2023 va fi selectat dintre acești 10 studenți și va fi anunțat în cadrul ceremoniei Sony World Photography Awards 2023, care va avea loc la Londra, pe 13 aprilie. Universitatea câștigătoare va primi echipamente de imagistică digitală Sony în valoare de 30.000 de euro.

Lista scurtă a competiției Student din acest an a fost evaluată de Eliza Williams, editor la Creative Review.

LISTA SCURTA LA CATEGORIA YOUTH

Pe lista scurtă a competiției Youth se află lucrări realizate de 7 fotografi cu vârsta sub 19 ani. Anul acesta, participanții au fost invitați să răspundă temei Your Everyday (Viața ta cotidiană) și să împărtășească viziunea lor unică asupra lumii înconjurătoare.

Câțiva dintre fotografii finaliști au surprins cu ajutorul camerei momente trecătoare din copilărie. În fotografia sa, Liberty McAuley (Marea Britanie, 15 ani) a surprins doi copii care se jucau leapșa într-o fântână cu apă, într-o zi toridă de vară. O altă lucrare este cea a lui Edmond Leong (Malaezia, 19 ani) în care surprinde expresiile schimbătoare de pe chipurile copiior dintr-o mulțime, în timp ce Natálie Navrátilová (Cehia, 18 ani) se gândește la lumea pe care o lăsăm în urmă pentru generația următoare, imortalizând copii înotând printre pești din plastic. În alte locuri, fotografii s-au inspirat din mediul lor înconjurător și din împrejurimi, de exemplu Hai Wang (China Continentală, 16 ani) care a fotografiat rândurile de scaune perfect aliniate și abandonate la ceremonia de deschidere a unei școli, subliniind impactul pandemiei asupra evenimentelor. Captând o fracțiune de secundă dintr-o mașină, Eason Zhang (China Continentală. 14 ani) a fotografiat un câine aflat pe fereastră, alături de reflexia stăpânului său în oglinda retrovizoare. Katarzyny Akermana (Polonia, 19 ani) surprinde frumusețea sălbatică a lumii animalelor într-o imagine dramatică a unui cal și a unui călăreț, fotografiată la apus. Reflectând asupra identității prin intermediul autoportretului său, Emily Cho (Republica Coreea, 16 ani) arată cum stresul datorat studiului s-a imprimat în identitatea ei.

Youth Photographer of the Year este jurizat de Eric Schlosser, Art Director la Tbilisi Art Fair, Georgia. Câștigătorul va primi echipamente de imagistică digitală Sony pentru a-și putea dezvolta viziunea.

Câștigătorii finali ai competiției Student, Youth, Open și Professional din cadrul Sony World Photography Awards 2023 vor fi anunțați pe 13 aprilie 2023. Pentru mai multe informații, anunțuri și pentru lista câstigătorilor, accesați: www.worldphoto.org

LISTA SCURTĂ LA CATEGORIA STUDENT 2023

 • Amy Gajjar, Africa de Sud
 • Red & Yellow Creative School of Business, Africa de Sud
 • Arianna Todisco, Italia
 • CFP Bauer, Italia
 • Bobby Cheung, China Continentală
 • New York University Tisch School of the Arts, SUA
 • Kaiyu Dong, China Continentală
 • School of Visual Arts, SUA
 • Lidan Xu, China Continentală
 • Tama Art University, Japonia
 • Long Jing, China Continentală
 • Yunnan Arts University, China Continentală
 • Maria Camila Ramirez Castañeda, Columbia
 • Universidad de Antioquia, Columbia
 • Mary Ashokeji, Marea Britanie
 • Ravensbourne University London, Marea Britanie
 • Nelly Farmiloe, Noua Zeelandă
 • Photography Studies College, Australia
 • Petra Bašnáková, Slovacia
 • Tomas Bata University in Zlín, Cehia

LISTA SCURTĂ LA CATEGORIA YOUTH 2023

 • Eason Zhang, China Continentală
 • Edmond Leong, Malaezia
 • Emily Cho, Republica Coreea
 • Hai Wang, China Continentală
 • Katarzyny Akermana, Polonia
 • Liberty McAuley, Marea Britanie
 • Natálie Navrátilová, Cehia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.