Căștile pentru gameri sunt unul dintre cele mai importante accesorii pentru că sunetul reprezintă jumătate din experiența de gameplay, fie în campanie fie în jocurile competiționale. Căștile sunt importante, de asemenea și pentru comunicare, prin microfon, mai ales în cazul eSports, iar calitatea sunetului poate face uneori diferența între câștig și înfrângere.
Pentru o calitate cât mai superioară a sunetului redat, în cazul căștilor de gaming, este nevoie de cele mai bune tehnologii posibile și în ultima perioadă “fără fir” a devenit destul de plauzibil datorită avansului luat în cazul Wireless-ului. În general exista o teamă printre jucători că wireless-ul nu ar fi destul de performant pentru a oferi calitatea unei conexiuni pe fir via USB, dar în zilele acestea nu cred că mai este cazul, echipamentele fără fir aducând o libertate mai mare de mișcare a jucătorilor.
Joaca pe console sau pe PC ține de preferințele gamerilor, iar pentru fiecare în parte e nevoie de accesorii performante, iar printre ele aceste căști de care vorbeam. Căștile over-ear sunt cele mai populare și mulți dintre noi le purtăm importanța performanțelor și ale design-ului fiind “vitale”.
Full Tactile Immersion Achieved
Razer există pentru a-i mulțumi pe jucătorii de la cei casual la cei mai pretențioși și chiar și de performanță, iar pentru utilizatorii de console PlayStation, în special PlayStation 5, au realizat Razer Kaira Pro investind atât în aspect – să se asorteze cât mai bine cu PS5 – cât și în performanțele tehnice. Despre ele vom vorbi în aceast articol.
Pachet
Combinația de negru cu acel verde neon al logo-ului cu cei 3 șerpișori Razer este rețeta atât a ambalajelor Razer cât și a produselor, dar în cazul Razer Kaira Pro for PlayStation se face o excepție (lăsând varianta for Xbox deoparte, bineînțeles). Cele două nuanțe sunt înlocuite cu albastru și alb – în cazul ambalajului în care vin acestea, și alb și negru în cazul căștilor în sine.
Cutia albastră din carton tare este plină de scrisuri și informații de toate felurile, scrise cu alb, dar și imagini. Pe partea din față avem scris mare că aceste căști, Kaira Pro sunt compatibile cu PS5, PS4, PC și mobile asta pentru că sunt wireless, iar unul dintre cele mai importante avantaje aduse de acestea sunt acel Hypersense Intelligent Haptics! Feature-ului acesta i se alătură și Razer Chroma RGB, Triforce – Titanium 50mm Drivers, Smartswitch și mențiunea că pachetul include un Dongle USB-C 4 în 1 Multiplatform Connectivity.
Dacă în partea de sus avem o agățătoare din material textil, pe latura opusă avem specificațiile tehnice, codurile de bare și cu ce sunt compatibile aceste căști. Pe una din lateralele mari, avem precizări despre conținutul pachetului, informații despre ce înseamnă Hypersense. Pe partea din spate avem o schemă grafică cu acele feature-uri menționate și precizarea că beneficiem de 2 ani garanție la acest produs Razer.
Deschidem cutia și observăm că partea de sus (pe capac) este un buret moale, conținutul cutiei având, de asemenea un cofraj de buret negru decupat special după forma căștilor. În partea de sus avem ghidul de utilizare și cu nelipsitul mesaj pentru utilizatori din partea Min Lian-Tan – Cofondator, CEO și Director de Creație al Razer, iar pe mijlocul interiorului cutiei avem acel dongle USB-C. Sub căști, în partea de sus avem un adaptor USB-C – USB-A și cablul de încărcare USB-A – USB-C și microfonul detașabil cu un filtru de buret.
Aspect
Kaira Pro, la prima vedere, se asortează perfect cu PlayStation 5, albul predominând și fiind completat de culoarea negru, exact cum e și PS5. Confecționate dintr-un plastic tare, banda este în exterior albă cu “Razer” ștanțată pe ea și are zona de reglare a cupelor cu argintiu. Banda se prinde de cupă printr-un fel de furcă, iar zona de reglare a cupelor permite și răsucirea acestora pentru o bine mulare pe urechea purtătorului. Banda de metal, de reglare, e gradată, iar interiorul bandei are o zonă moale pentru confort.
Cupele au în exterior logo-ul Razer iluminat RGB, iar pe fiecare dintre căști avem butoane de control, pe casca din stânga fiind și jack-ul audio unde se montează microfonul, lângă acesta observându-se și un microfon încorporat. Tot acolo avem și portul USB Type-C pentru încărcare, buton de Power cu un LED de stare multicolor lângă, plus o rotiță analog pentru volum +/-. Un switch pentru microfon, este și el disponibil pe casca din stânga.
Pe casca din dreapta avem un buton de comutare Bluetooth – Wireless 2.4Ghz, o rotiță analog de balans între audio și microfon și butonul pentru Hypersense. Interiorul cupelor au bureți moi și negri, iar pe cupe e aplicat un material textil albastru.
Dongle-ul este micuț, are ștanțat pe o parte “Razer” și se montează la PC, console și mobile prin port USB Type-C și este negru la culoare, la fel și microfonul și filtrul de buret. Microfonul se conectează prin port jack la căști și este flexibil, iar cele două cabluri (cel de alimentare și adaptor) sunt învelite în material textil și au un sistem de cable management de cauciuc pe ele.
Tehnic
Razer Kaira Pro are dimensiunile de 45 mm x 65 mm și cântăresc 365 g și sunt de tip over-ear, având driveri Razer TriForce Titanium de 50mm cu bureți din spumă cu memorie.
Sunt compatibile cu PS4, PS5, PC și device-urile mobile, iar pe cupe logo-ul Razer beneficiază de Razer Chroma RGB. Microfonul este Supercardioid, cel intern fiind unidirectional, iar cupele integrează un sistem haptic (Razer Hypersense). Conectarea se face rapid prin Bluetooth sau Wireless 2.4Ghz via Dongle-ul USB Type C.
Dispune de aplicație dedicată de mobile Razer Audio și bateria are o durată de viață de până la 30 ore, respectiv 11 ore cu Iluminare și Haptics pornite, conform Razer.
Testare
Încep prin a spune că în mână Razer Pro for PlayStation (e “for PlayStation” că există și variantă pentru Xbox – culori negru și verde neon) se simt la o calitate premium pentru materialele și aspectul plăcut și se asortează perfect cu PlayStation 5. Nu sunt foarte grele și cupele sunt exact cât să acopere perfect urechea. Cu bureți super-moi, și partea din interior a benzii, la fel de moale, sunt foarte comode pe cap, însă… nu sunt stabile.
Nu sunt stabile pentru că dacă apleci capul sau în dai pe spate tind să cadă, probabil datorită benzii care are o greutate mai mare. Comode pe cap, se reglează ușor lungimea benzii și faptul că se și înclină puțin, se mulează perfect pe urechi și cap și le uiți ușor că-s pe cap, pe perioade mai lungi de purtare.
La capitolul aspect nu am uitat de acel puport pentru Razer Chroma RGB, care aduce culoare logo-ului de pe cupe, în câteva jocuri de lumini, sau le fel de bine poți scoate de tot iluminarea.
Conectarea prin Bluetooth oferă avantajul de a le conecta cu aproape orice sistem prin care poți reda sunet via Bluetooth, iar Dongle-ul este foarte util și el și se conectează rapid. Este precizată conectarea multiplă, 4 în 1 prin acesta și am rămas surprins cât de bine funcționează în mai multe cazuri/device-uri. Prin Bluetooth sau conectat rapid la un laptop, tabletă, telefoane, PS5 și Switch Lite, conectarea fiind la fel de bună și rapidă și prin dongle la toate specificate. Da, mi se pare foarte util, fiabil, rapid, mai ales că există posibilitatea de comutare rapidă direct pe cască între wireless și Bluetooth. În ambele cazuri de tip de conectare, redarea sunetului a fost clară, fără întreruperi, la o distanță de aproximativ 10 metri față de device-ul cu Bluetooth sau cu dongle conectat la el. Test rapid am făcut și la conectarea unui smart TV via Bluetooth și s-au conectat rapid și au funcționat ireproșabil.
Microfonul intern poate fi activat/dezactivat când dorești, a funcționat bine în toate cazurile de testare specificate mai sus și de pe cască poți face ușor și o balanță între sunetul de microfon și audio, dar și să-l întrerupi de tot prin acel mic switch de pe cupă. Cu microfonul extern, prin jack, calitatea sunetului crește, iar acel filtru-burete face ca partenerii tăi de joc să te audă mai bine și mai clar. Testele în co-op, și în jocurile online sunt o experiență plăcută cu aceste căști pe care le poți folosi, la fel de bine și în aplicații de comunicare video (WhatsApp, Messenger, Team etc) sau în sesiuni de streaming.
Calitatea sunetului redat este foarte bună și bine echilibrată în piste audio direct din start, iarăși butonul dedicat de pe cupă permițând comutare rapidă între câteva preset-uri gata-făcute, butonul Hypersense oferind și el 3 trepte de intensitate a vibrațiilor. Probabil în cazul când asculți muzică poți lăsa Hypersense dezactivat sau chiar pe prima treaptă, iar când te joci sau te uiți la filme poți folosi și treapta 2, ultima treaptă, a 3-a, fiind cea mai “sensibilă” semnalele ridicate fiind transformate imediat în vibrații. Personal consider că prima treaptă este cea mai potrivită pentru filme și chiar muzică, la jocuri putând să te aventurezi și la celelalte două trepte. Spre exemplu la filme, dat Hypersense-ul pe cea mai mare treaptă, a 3-a, până și la vorbit vibrează ceea ce devine iritant și deranjant la un moment dat, sau dacă asculți un audiobook, sau urmărești un podcast.
Deși ai majoritatea controlului la îndemână prin butoane, switch și rotițe analog, aplicația Razer Audio își aduce aportul și sporește și-ți aduce la îndemână câțiva parametrii modificabili. Prin aplicație poți face o listă cu device-urile Razer compatibile cu aplicația și comuta între ele când dorești, iar în cazul preseturilor audio există unul Custom unde-ți poți aranja singur spectrul audio după cum dorești, cel de Amplificare, Default, Enhanced Bass și FPS (Enhanced Footsteps). Poți modifica puterea iluminării RGB, și poți alege din spectru culori fixe (Static), sau jocuri de lumini precum Spectrum, Breathing, Audio Meter – joc de lumini în funcție de sunetul redat. Poți opri/porni Game Mode, iar de la Quick Connect poți selecta din lista cu toate device-urile cu care ai făcut pairing, pentru o comutare rapidă – foarte util! Aici poți seta și când să intre în Stand By căștile, când nu le mai folosești sau poți bifa Do Not Disturb ca să blocheze apelurile telefonice atunci când ești conectat la 2.4Ghz atunci când te joci.
Pe PlayStation 5 există suport pentru sunetul 3D și microfon, fie prin Bluetooth fie prin dongle, după cum spuneam mai sus și comutarea pe acel mode FPS (Enhanced Footsteps) e oarecum plăcută – practic modifică spectrul audio ridicând volumul frecvențelor redate de sunetele pașilor, restul spectrului audio fiind lăsat cam în zona medie ca volum. Astfel dai pe Game Mode ON din aplicație, pui Hypersense pe 2, sau 3 dacă vrei și vei simți cum se sincronizează cât de cât force feedback-ul controller-ului DualSense cu Hypersense-ul Kyra Pro.
Bateria ține destul de mult cu condiția să ai scos Hypersense-ul și iluminarea, atunci când le pornești bateria consumându-se repede, cifrele specificate oficial find ușor umflate, dar contează, bineînțeles și la ce intensitate lași iluminarea și ce treaptă a Hypersense-ului folosești. De asemenea, la jocuri și filme bateria se descarcă mai greu, spre deosebire de muzică unde cu HS-ul pornit la un moment dat devenind deranjante pe urechi datorită vibrațiilor. Încărcarea căștilor e destul de rapidă contând aici și la ce le încarci (baterie telefon, PC/laptop etc). Ce mi s-a mai părut ciudat este că nu pot fi folosite la PC prin cablul USB, acel cablul fiind numai și numai dedicat încărcării, iar căștile pot fi folosite și pe perioada când sunt puse la încărcat.
Kaira Pro vs Kaira Pro HyperSpeed
Îmi permit să fac aici o mică paranteză în care voi compara aceste căști cu varianta certificată PlayStation – Kaira Pro HyperSpeed, între care, ei bine, nu există nicio diferență notabilă excepție făcând că sunt certificate, sunt mai scumpe și că au sigla PlayStation pe ambele cupe. Din pachet, celor certificate, le lipsesc adaptorul USB A – USB C, iar Dongle-ul are o dungă albastră pe care scrie denumirea modelului. În rest, practic cele două modele sunt identice.
Kaira Pro merg, deci, folosite la mai orice utilizează redare de sunet prin Bluetooth sau Wireless (via dongle USB), arată bine, se asortează perfect cu PS5, sunt foarte comode dar atenție la smucit de cap că nu sunt foarte stabile (și o zic eu, care am un cap ca de Chupa-Chups). Sunetul se aude foarte bine, volumul nu este foarte tare ci atât cât trebuie, iar Hypersense-ul la prima treaptă (din 3 posibile) e bun în orice situație oferind un feedback precum cel al celui de pe controllere. Iluminarea vine ca un bonus, iar microfonul e bun la mai tot ce faci.
Concluzie
Kaira Pro for PlayStation include cam tot ce vrei de la niște căști de gaming… și nu numai. Foarte plăcute ca aspect, se asortează perfect cu PS5; Hypersense-ul oferă imersivitate nu numai în jocuri ci și la filme sau muzica ascultată, iluminarea e un bonus plăcut, iar confortabilitatea e (aproape) perfectă.
Razer Kaira Pro for PlayStation se comercializează în România la un preț de aproximativ 600 lei.