Router-ul e plasat bine, însă te-ai îndepărtat prea mult de el și semnalul e din ce în ce mai slab. Trebuie, cumva să muți router-ul mai aproape, însă nu ai cum. Să căutăm un router mai puternic, cu 8-12 antene și o putere mai mare de acoperire și totuși ce faci cu pereții de beton dintre tine și router? Dificil și totuși cum rezolvăm aceste probleme?
Tenda vine cu o soluție perfectă prin Tenda Range Extender Wi-Fi 6 AX1800, care, conform Tenda, oferă o
“Extindere fără precendent a semnalului 5GHz”
De asta ne vom convinge imediat pentru că Range Extender-ul a sosit de ceva vreme în redacție și l-am testat. Așadar, începem!
Pachet
Cutia de carton în culori care combină negru și portocaliu se aplică și pentru Range Extender-ul de la Tenda, Model A27, în partea din față elementul cel mai scos în evidență fiind garanția de 3 ani și apoi conectivitatea Wi-Fi 6. Aici găsim și o imagine cu A27, numele modelului plus două highlight-uri importante: Easy Setup și faptul că funcționează cu orice router Wi-Fi.
Pe una din lateralele mari avem o descriere a produsului și capacitățile sale tehnice, iar pe cealaltă avem informații despre ce conține pachetul, codurile de bare și o scurtă descriere în mai multe limbi. Pe partea din spate avem un timbru cu mențiunea de Support Tehnic Gratuit și o schemă cu o simulare cu posibilile opțiuni de poziționare a lui A27 și raza de acoperire.
În cutie, într-un cofraj de carton plasat într-o punguță și cu o folie aplicată pe partea din față, este A27, lângă el având și ghidul rapid de instalare.
Aspect
Precum modelele anterioare, A27 este și el de culoare albă, dar de această dată este un pic mai voluminos, cel puțin față de A21 și A15 pe care le-am avut în teste și are o formă pătrățoasă partea de jos fiind mai ascuțită. Pe toate lateralele avem perforații, doar partea de conectare la curent și cea din față sunt “netede”.
Pe latura cu zona de conectare la curent avem un sticker cu detalii de conectare și codurile de bare, iar pe cea din față, pe centru, este logo-ul Tenda, sub acesta, mai jos, fiind disponibil un mic LED de stare. Zona e acoperită cu o țiplă subțire pentru a nu o zgâria la montare și se dă jos după ce i se stabilește locul.
Pe latura din dreapta avem port RJ45 și butonul WPS/Reset, iar pe laturile mari avem câte două antene mari, care se pot roti, dar nu sunt detașabile. Acestea au pe interior o zonă fină.
Tehnic
Mai exact, dimensiunile lui A27 sunt de 123 x 72 x 47.5 mm și are două moduri de utilizare: Repeater și Access Point.
A27 are un LED de stare și buton pentru WPS/Reset și port RJ45 10/100/1000 Mbps și două antene dual-band 5 dBi cu standarde wireless Wi-Fi 6, EEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11a, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax pe două benzi 5 GHz (11ax) și
2.4 GHz cu posibilitatea de a atinge viteze de transfer de până la 1201 Mbps (5GHz) și 574 Mbps (2.4 GHz).
A27 dispune de funcția Wi-Fi+ care permite integrarea în sisteme de tip mesh, este compatibil cu orice router (cu suport pentru R.E.) și beneficiază de o instalare ușoară.
Testare
Acel scenariu de la început de articol este unul foarte des întâlnit și de aceea consider că un Range Extender este cea mai bună soluție, însă există și un “dar”. Dar-ul este legat de preț caz în care există routere cu Wi-Fi 6 care au prețuri ca a acestor Range Extendere. Bineînțeles, R.E. e o soluție de dimensiuni mici, fără alimentator extern și care integrează practic cam ce are și un router, ca performanțe. Acum, la urma-urmei ține de situație și preferințele fiecăruia.
În mână, practic ți un router, numai că nu ai porturi adiționale și alimentatorul este integrat, ci nu extern. A27 e alb, cărămidos, dar măcar are un design frumos ceea ce-l face pus la priză fără să te supere vizual. Antenele sunt mari și se pot poziționa în sus-jos, depinde unde poziționezi R.E.-ul. Pus pe jos, pe un prelungitor ceva, ridici antenele, iar pus pe perete le poți lăsa ridicate sau le poți pune în unghi de 90 de grade, dar te vei lovi de ele, dacă e pus într-o priză pe unde se circulă.
Montarea se face ușor, bagi în priză… cât despre instalare va trebui să urmezi câțiva pași scurți. În primul rând trebuie să conectezi un device mobil la A27 (rețeaua wireless), apoi accesezi un link de unde poți începe configurarea R.E.-ului. Aici nu trebuie decât să alegi router-ul dorit pentru care să se facă extinderea semnalului, vei scrie parola acestuia și se va conecta. Vei putea vedea informații și vei avea acces la câteva opțiuni de configurare prin aplicația dedicată Tenda, sau direct din aplicația router-ului tău. Ghidul de instalare din pachet e mai mult decât util și explicit, deși cred că nu e nevoie de experiență să te poți descurca și fără el să faci instalarea. Există și varianta de conectare prin apăsarea concomitentă a butoanelor de WPS atât pe router cât și pe A27.
După cum spune și-n prospect, îl poți seta în două moduri de funcționare, Repeater și Access Point, în funcție de preferințe, iar LED-ul îți va spune despre situația actuală a lui A27 în funcție de culoarea afișată (albastru – semnal bun, galben – conexiune normală și roșu – poziționare a R.E.-ului prea departe de router). Butonul WPS/Reset e și el la îndemână în caz de ceva și nu cred că e motiv de îngrijorare în ce privește securitatea, pentru că A27 dispune de securitate wireless WPA-PSK/WPA2-PSK/WPA3.
wi-fi 6
Faptul că integrează Wi-Fi 6, conectat pe un router cu același suport, și evident, să ai și device-uri mobile cu această certificare, aduce într-adevăr viteze mai mari de transfer față de, spre exemplu clasicul Wi-Fi. Noi așa am și avut, eventual am testat atât pe un router Tenda pe care-l avem la teste, RX12 Pro (revenim în august cu recenzia la el), cât și un router de la alt brand, dar la fel, cu suport Wi-Fi 6. În ambele cazuri ne-am conectat cu un smartphone și o tabletă cu Android și cu Wi-Fi 6.
Contează foarte mult și distanța de poziționare a lui A27 față de router. În funcție de cât de bună acoperire a semnalului are router-ul, R.E.-ul trebuie poziționat, de preferat, acolo unde semnalul nu mai e maxim (o liniuță mai puțin). Spre exemplu, în cazul ambelor routere testate, avem o acoperire maximă într-un apartament de 55mp cu pereți de beton, deci practic nu aș avea nevoie de un R.E., dar l-am poziționat în cel mai îndepărtat colț al apartamentului, față de router și vitezele de transfer, în teste, au fost maxime precizate de Tenda, pe ambele benzi. Acoperirea este foarte bună, Wi-Fi 6 spunându-și cuvântul.
Ai posibilitatea de a conecta și un device prin portul gigabit, dacă nu ai wireless la el, deci destul de util și în acest caz. A fost nevoie să mă dus undeva în afara apartamentului, pe scara blocului să pot testa dacă “se simte” comutarea de pe semnalul router-ului pe cea a A27 și nu au fost sesizări ceea ce înseamnă că avem o latență foarte mică.
În testele de viteză, în mod normal la doi metri de router, prin Wi-Fi 6 am atins viteze de până la 700Mbps pe un DIGI cu net 1G, iar după îndepărtare de router și intrat în raza de acoperire a A27, viteza s-a menținut. Contează, bineînțeles, și capabilitățile device-urilor mobile pe care le conectezi la router/R.E.
Am continuat testele prin conectarea mai multor device-uri în raza R.E.-ului și anume un TV, tabletă, 2x smartphone-uri, console PS5 și Switch Lite și un laptop, iar conexiunile s-au stabilit cu succes, prin ambele benzi și au fost stabile. Semnalul s-a partajat corect și acoperirea a fost foarte bună.
Am testat și câteva streaming-uri fie multimedia (audio – Spotify, video – Netflix, HBO MAX, Prime Video, YouTube, SkyShowtime, Disney+), dar și de jocuri online inclusiv prin aplicația de streaming de jocuri, NVIDIA GeForce NOW Ultimate. Streaming-ul a fost stabil, calitativ chiar și la mai multe instanțe concomitente și bineînțeles, acoperirea a fost bună.
Este clar că A27 are puterea de acoperire aproape ca a unui router din aceeași clasă tehnică și este o soluție perfectă pentru a extinde semnalul la un apartament mare, birouri cu spațiu mediu, sau chiar și la vile sau la bloc, pe două etaje. Bineînțeles, e o soluție și de curte, dar atenție că A27 nu e recomandat de pus în exterior.
Concluzie
A27 este o alegere perfectă dacă semnalul router-ului tău nu acoperă dimensiunile spațiului de locuință sau la birou. A27 se montează și instalează ușor, e compatibil cu orice router și dispune de viteză bună a semnalului mulțumită Wi-Fi 6. Cu 3 ani garanție și asistență tehnică gratuită oferită de Tenda România A27 este exact ce ai nevoie pentru semnal extins și viteze bune de transfer.
Tenda Range Extender Wi-Fi 6 AX1800 se comercializează în România la un preț de aproximativ 400 lei.