Ascultă acest articol


În urmă cu ceva vreme deschidem colaborarea cu ViewSonic – un brand axat în special pe partea de monitoare, proiectoare și display-uri comerciale, iar acum ne bucurăm să avem la teste și un prim produs din portofoliul acestora. Este vorba de un monitor curbat cu un display care promitr să ne ofere culori naturale și un spațiu de lucru extins. Este vorba despre ViewSonic VP3481a cu display UWQHD și câteva feature-uri care aduc avantaje creatorilor de conținut și editorilor de video, muzică și celor care au nevoie, în general, de o soluție multidisplay.

Pachet

După cum spuneam, eram încântat să primim primul produs ViewSonic, mai ales când este vorba de un monitor ultrawide de 34′ însă… când am preluat cutia, am rămas șocat. O cutie imensă la care nu mă așteptam, fiind vorba de un monitor cu ecran subțire și un picior nu foarte mare ca dimensiuni – cel puțin în imagini și descrieri așa apărea. Ei bine, pe cutia de carton avem inscripționate denumirea modelului, stickere cu certificarea de energie și câteva dintre feature-urile monitorului, inclusiv ColorPro.

Înainte să deschidem cutia, trebuie să vă spunem că este un produs de testare care a mai trecut prim multe mâini jurnalistice, deci vedem exact cam cum arată produsul după o utilizare, cel puțin moderată.

Până și cutia se deschide diferit (intrucțiuni sunt în partea de sus, pe cutie). Dar odată ce am deschis capacul am văzut… mult spațiu liber… care, chiar și cu toate accesoriile din fabrică și manual, ocupă doar un mic spațiu din tot cel disponibil. Pachetul include cablul de alimentare la curent, cablu HDMI, cablu DP to DP, Cablu USB Type C, cablul USB Type B Uplink și Quick Start Guide. Piciorul și talpa sunt deja montate și vin acoperite cu o punguță de protecție, iar dedesubt, într-un cofraj de scârță este display-ul și el acoperit cu o punguță de protecție.

Cred că de la producător a fost adăugat și un raport de calibrare a culorilor din fabrică, destul de util pentru cine dorește să facă reglaje profesionale.

Aspect

Da, frumusețea stă în detalii și acestea fac ca VP3481a să arate bine. Cu un design, deși oarecum generalist, monitorul are elemente plăcute ca aspect. Negrul și griul închis predomină, cu elemente lucioase și mate, display-ul nu e chiar atât de curbat și este mat și el.

Piciorul și talpa sunt dintr-o bucată, piciorul având o despărțitură pentru cable management, iar în exterior, pe spate există o porțiune cauciucată detașabilă. Piciorul vine fixat pe talpă, într-o zonă lucuioasă, mobilă, care permite răsucirea piciorului în stânga-dreapta. Talpa este (aproape) pătrată, parte din față având o ușoară teșitură și se observă incripționat, puțin vizibil, “ViewSonic”, iar talpa, are pe partea care se pune pe birou, multiple piciorușe de caucic care-l fixează bine pe suprafață. Partea de prindere cu display-ul, este culisabilă și permite ridicarea, coborârea (culisarea) și înclinarea display-ului, iar sus, piciorul de susținere are un fel de mâner – pentru a putea muta ușor cu totul.

Display-ul, după cum spuneam, e mare ca dimensiuni, dar subțire și cu o curbură nu foarte pronunțată. În partea din față se observă rama subțire, iar în partea de jos în dreapta avem un mic LED de stare.

Pe partea din spate, sus avem inscripționat, mare “ViewSonic” sub siglă fiind o zonă extinsă cu perforații, iar sun o altă zonă cu striații – zonă unde se prinde de picior. Sub zona cu striații avem zona de conectare unde este portul pentru alimentarea la curent și stickerele cu codurile de bare și QR. Acolo, așezate unul lângă celălalt sunt porturile 2x HDMI, DP, USB Type C, cel pentru HUB-ul USB, 2x USB 3.0 și unul LAN. Pe latura de jos a display-ului avem o zonă cu perforații mici în formă de sită în spatele căruia se ascund 2x boxe. Tot pe spate găsim și nelipsitul Kesington Lock și zona de control, situată în partea dreaptă, compusă din butonul de On/Off (mai mare) și alte 5 butoane.

Întreg VP3481a arată bine ca aspect și pare bine construit – plasticul e tare, nu scârție și este foarte stabil pe poziția în care-l pui – fie că răsucești piciorul, sau ridici, lași, răsucești display-ul pe picior.

Tehnic

Vă spuneam că este cutia uriașă și ca să vă faceți o idee dimensiunile acesteia sunt de 965.0 x 370.0 x 590.0 mm și cântărește 17.2 Kg, însă, v-am spus, foarte (prea) mult spațiu liber în interior – spațiu care, dacă era eliminat, se puteau diminua radical dimensiunile ambalajului.

Dimensiunile display-ului sunt de 809.0 x 366.0 x 105.0 mm (cu stand 809.0 x 480.0 x 299.0 mm), este certificat VESA 100 x 100 mm, face parte din gama Profesional și la conectivitate avem disponibile porturile 2 x HDMI 2.0, 1 x DispalyPort, 1 x RJ-45, 1 x USB-C Upstream (90W charging), 1 x USB 3.2 Gen 1 Tip-B upstream, 2 x USB 3.2 Tip-A (downstream) și 6 butoane pentru control.

Dispunde de difuzoare stereo de 5W (x2), iar piciorul permite ajustarea display-ului rotire – 120º, înclinare -6º / 21º și înățime ajustabilă 130mm și face parte din Clasa energetică G (34 kWh la 1000 ore).

Display-ul MVA LED este de 34 inch și suportă rezoluția maximă de WQHD (3440×1440 – 21:9), are o curbură de 1800R, suprafață Anti-glare cu unghiuri de vizualizare de 178º / 178º și un timp de răspuns de 5ms. Rația de contrast static este de 1,000:1, iar cel dinamic este de 50,000,000:1 și poate afișa până la 16.7M culori.

Include tehnologiile Freesync (refresh 100Hz), HDR10, ColorPro (pre-calibrat din fabrică), Flicker-Free (cu Blue Light Filter) și este Pantone Validated.

Testare

Înainte de toate vă asigur că montarea display-ului VP3481a pe picior se face cât se poate de simplu acesta așezându-se printr-un simplu click – și se ține destul de bine pe el. Trebuie să mai știți că este important și ce cablu folosești și la ce anume, adică pentru jocuri și chestii profesionale este recomandată utilizarea cablului și portului DP (în felul acesta avem vitezele cele mai bune inclusiv acel 100Hz via FreeSync). HDMI este pentru entertainment-ul standard (video, jocuri casual) și vă puteți baza pe portul USB Type-C pentru că are o încărcare rapidă (90W).

L-am băgat în priză, i-am făcut cable management-ul care… nu prea e el fezabil căci stau aiurea oricum cablurile alea (se vede și în poze). L-am pus pe pe HDMI, în prima instanță și l-am setat la rezoluția maximă posibilă în Windows 11 Pro, unde apare cu un refresh de 60Hz. Reglarea poziționării este foarte importantă, fiind vorba de un monitor curbat, deci este important ca ochii să vină poziționați pe centrul display-ului – pentru o imersivitate maximă, deci unghiurile de vizualizare sunt destul de bune, dar să nu uităm că este vorba totuși de un panou MVA LED.

La conectivitate avem și posibilitatea de a pune și cablu de rețea direct și avem și două porturi USB 3 care sunt la îndemână pentru periferice. Spre exemplu am ales să montez USB Receiverele pentru tastatură și mouse și cablul pentru controller, iar la portul USB Type C am pus cablul pe care-l folosesc pentru tabletă, mobil etc fie pentru afișarea pe display, fie pentru încărcare (care este rapidă).

Difuzoarele nu te poți baza pe ele dacă îți dorești sunet tare în jocuri, sau multimedia, însă sunetul redat este clar și plăcut. Spre exemplu dacă dorești să ruleze muzica pe fundal în timp ce lucrezi în office sau editare foto/video, e la fix.

Curbura display-ului nu este foarte mare și este cea mai plăcută în jocuri sau vizualizarea de fișiere video (care suportă ultrawide). De aproape, la rezoluția WQHD, de aproape încep să se observe pixelii, însă de la aproximativ jumătate de metru (sau chiar mai aproape puțin) se vede clar și datorită spațiului larg se acoperă spectrul vizual la fix.

Controlul se face ușor printr-un HUD simplu pe care-l controlezi cu acele 5 butoane din dreapta. Există un buton pentru a schimba rapid sursa de afișare și câteva moduri de afișare, iar din meniul de bază ai acces la diferite opțiuni de reglare a volumului boxelor, reglarea contrastului/luminozității și diferite moduri de afișare plus alte setări care ajută să-ți faci reglajele preferate.

Spațiul de afișare oferit de display-ul de 34 inchi este destul de mare încât să înlocuiască, spre exemplu posibilitatea de multidisplay (2 x monitoare pe care să extinzi spațiul de lucru) și să nu mai punem cum ar arăta două VP3481a sau chiar 3, unul lângă altul! E destul de mare spațiul pentru a afișa două aplicații în paralel, sau chiar 3, sau 4 și am și testat asta. Spre exemplu poți să împarți ecranul în așa fel încât să ruleze un clip YouTube, tu să lucrezi în Office și să ai un browser deschis pentru informații, sau le poți combina cum dorești, mulțumită sistemului de împărțire a display-ului oferit de Windows 11 Pro. Oricum ai alege, este destul spațiu pentru fiecare aplicație să poți lucra fără probleme, putând să extinzi oricând zona care te interesează cel mai mult. Fiind mai multe așezate unul lângă celălalt, poți folosi drag-and-drop la orice ai nevoie, proiecte video/audio sau office, acest lucru simplificând și accelerând foarte mult procesele de operare.

Nu, cum să uităm noi de jocuri? Mutat pe DP, la 100Hz, sunt jocuri care suportă nativ rația de aspect 21:9 rezultând o experiență superbă de gameplay. Poziționarea exact în punctul perfect în fața lui VP3481a poate crea dependență în jocurile preferate, datorită dimensiunii display-ului și a acelei curburi, iar asta am descoperit în mai multe jocuri testate (cu suport ultrawide), unul dintre ele fiind Forza Horizon 5 care a rulat excelent pe acest monitor, în rezoluția maximă a sa, la cei 100Hz ai săi și cu HDR activ. Și cum să nu sărbătorim lansarea filmului Barbie la cinema – lansare care a fost făcută cu un superb 1956 Chevrolet Corvette EV extras din film?! Să ne închipuim cum ar fi, și în cazul jocurilor, un sistem cu 3x VP3481a ?!?

Dacă pe partea de Office, monitorul de față se descurcă foarte bine mulțumită spațiului de lucru, aplicațiile de editare foto/video sunt și ele foarte plăcut de utilizat, din același motiv, posibilitatea de multitasking fiind cât se poate de simplă mulțumită posibilității de utilizare a spațiului de lucru în tip multidisplay. Reglajul profesional al culorilor (există paletă predefinită direct în Windows 11 Pro care nu necesită o descărcare prealabilă a sa ci o se face automat) contează enorm pentru cei care lucrează foarte mult cu grafica și fotografia, culorile fiind extrem de importante, iar acuratețea reglajelor sale contând enorm. Însă, nu știu ce să zic despre curbură în cazul acestor instanțe de lucru. Dacă te depărtezi prea mult de display, datorită curburii parcă totul se deformează și poate fi derutant. Nu știu, cred că probabil utilizarea pe o perioadă mai îndelungată va obișnui utilizatorul în această ipostază.

Elevates your viewing experience

Fiind Flicker-Free și cu Blue Light Filter, nu-ți faci griji că va obosi ochii pe durate extinse de utilizare, dar dar ar trebui să fii totuși la perioada de utilizare căci face parte din Clasa energetică G.

Și pe partea de urmărire de fișiere video, fie din serviciile tale preferate de streaming de filme și seriale, fie de pe YouTube. Din nefericire, în serviciile de streaming nu poți reda în 21:9, dar există posibilitatea asta prin Blu-ray-ul de preferat 4K sau sunt clipuri pe YouTube care au astfel de suport. În cazul suportului HDR, imaginea arată și mai bine în filme. Deși popularitatea display-urilor ultrawide nu este tocmai mare, existența lor este necesară pentru un spațiu de lucru perfect extins și jocurile cu suport pentru această rație.

Concluzie

VP3481a este un monitor profesional pentru cei care lucrează cu programele de editare video și fotografie având reglaje profesionale făcute (ColorPro) și un spațiu mare de lucru, mulțumită dimensiunii 34′, rației 21:9 și a suportului HDR și 100Hz. Monitorul se prestează bine și pentru jocurile care suportă acea rație, iar cei care lucrează în regim office se pot bucura și ei de o experiență plăcută de lucru. Filmele sunt și ele plăcut de vizualizat, mai ales cele cu suport HDR, dar cu condiția să găsiți ceva să se afișeze pe întreg ecranul (fără acele benzi negre).

ViewSonic VP3481a se comercializează în România la un preț de aproximativ 3.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.