Ascultă acest articol


Wrap the components in a sturdy fortress PC case with tempered glass window – Ventum 200 Air. And BTW, don’t forget to dress warmly, because its interior is airy like a room full of windmills.” – Endorfy

Endorfy știe cum să te facă să zâmbești și oferă și o identitate vizuală foarte simpatică, colorată și atractivă. De această dată, după cum vă spuneam în recenzia pentru CPU Cooler-ul Endorfy Fortis 5 Dual Fan, vor urma pe această lună alte două materiale pentru produse Endorfy, acum sosind rândul carcasei de PC, Endorfy Ventum 200 Air, și la sfârșitul lunii pentru mouse-ul GEM Plus Wireless. Această trilogie a avut înainte un debut a colaborării noastre cu Endorfy cu tastatura mecanică Endorfy Thock TKL Blue care ne-a lăsat o impresie bună legată de produsele acestui brand.

Așadar, pășim în zona carcaselor de PC pentru gameri, în acest caz casual și nu mai ne jucăm cu beculețele RBG ci de această dată ne concentrăm pe aerisire. Este vorba despre Endorfy Ventum 200 Air – o carcasă micuță, curată, neagră, gândită pentru o aerisire bună a componentelor.

Pe bancul nostru de probe au trecut câteva carcase și spun asta ca să fac o comparație cât de ușoară mi sa părut cutia în care vine Ventum 200 Air – ca un fulg. Ambalajul costră într-o cutie de carton pe care chiar ai toate informațiile necesare pentru a-ți putea face o idee despre ce conține și detalii amănunțite depre produs. Dacă pe o parte ai o imagine-schiță cu carcasa cu cele două uși laterale deschise și o privire în interior, tot pe cutie găsești amănunte despre dimensiuni, compatibilitate și alte specificații tehnice utile pentru a ști exact ce iei de la raft.

În cutie, între două straturi groase de scârță, ambalat într-o pungă, este carcasa cu țiplă aplicată pe panoul de sticlă – de ambele părți, iar în interiorul carcasei se observă un ghid de montare/utilizare și o punguță cu toate șurubelele, strap-urile și tot ce e nevoie pentru a prinde componentele în carcasă și pentru a face managementul cablurilor. În interior avem 4 ventilatoare Stratus de 120mm – 3 montate în partea din față și una în cea din spate, sus.

Am spus deja, Ventum 200 Air nu este o carcasă mare, ea având dimensiunile 440×216×373mm și cântărind foarte puțin. Este compatibilă ATX, MINI-ATX și MICRO-ATX și e este foarte aerisită cu posibilitatea de montare a maximum 7 ventilatoare – (3 față, 1 spate și 3 sus – tavan), iar cum deja vine cu 4 montate – Stratus 120 PWM sunt foarte bune cu și foarte capabile să-și facă treaba și ating 1400rpm. Sunt perfecte și în după caz puteți complementa cu alte 3 bucăți pentru tavan care se găsesc de cumpărat separat. Ventilatoarele pot fi legate toate și printr-un hub, în caz că nu există îndeajunși conectori pentru toate pe placa de bază. Pe față poți monta ventilatoare de dimensiunile 120, 240, 280, 360mm, pe tavan de 120, 240mm, iar pe spate de 120mm.

După cum se vede, avem multe zone perforate pe unde să intre aer și să iasă și este foarte important să faci o strategie dacă ai de gând să montezi 7 coolere în ea – să existe un flux de aer de intrare și de ieșire (de regulă prin față și tavan intră, și iese prin cooler-ul de pe spate, dar depinde, poți regândi totul în funcție și de ce fel de cooler montezi pe procesor, spre exemplu. Aici o să fac o paranteză și am să precizez un exemplu și anume Endorfy Fortis 5 Dual Fan (conform specificațiilor încape un CPU Cooler de maxim 161mm înălțime) despre care vă vorbeam, acesta intră destul de fix, dar cu el pe procesor și cele 4 ventilatoare din carcasă, vei asigura o aerisire perfectă fiind atent la felul cum e gândit fluxul din interior. Dacă decizi totuși să mai pui toate 7 ventilatoarele plus acest cooler este bine să montezi cele 2x coolere de pe radiatorul CPU Cooler să aibă intrarea și ieșirea fluxului de aer precum cel al celor 7 ventilatoare.

În partea de jos este cage-ul unde intră sursa de alimentare (de maxim 180mm), care are și ea grilaj de aerisire, și tot acolo sunt și locașurile pentru bay-urile 1x 2,5″ și 2x 2,5″ pentru SSD-uri și HDD și e bine de știut că încape o placă video de maximum 315mm lungime. Unul dintre cele 4 ventilatoare de pe față este localizat jos de tot și aduce flux de aer către sursă și zona de HDD/SSD, ceea ce e foarte OK.

Zona de montare a plăcii de bază poate părea destul de mică și cam așa și e, iar automat componentele de pe aceasta vor fi ușor înghesuite deci fluxul de aer contează enorm, Endorfy venind cu acest model special pentru asta. Bineînțeles, direcția și scopul lui Ventum 200 Air este pentru un sistem de performanțe medii, deci nu visați la configurații de avioane care necesită răciri masive pe lichid și componente mari și grele – vezi dimensiunile plăcilor video din seria RTX 40. Revenind, zona pentru montare a plăcii de bază are toate găurelele date cât să se potrivească orice din categoriile menționate mai sus, șurubelele fiind în punguța cu care vine în pachet.

Detașabile sunt panoul de sticlă – cea mai grea componentă a carcasei, capacul din partea opusă – care oferă acces la “mățăraie” dar stați calmi că se pot prinde și pieptăna ușor, partea din față – un capac mare cu suprafață integral dintr-un fel de plasă metalică cu perforații, aceasta se scoate și montează la loc destul de ușor prin niște clipsuri de plastic (nu prea par rezistente dacă umbli des cu scos-pus la loc al panoului). Altă zonă detașabilă este și tavanul și podeaua care au un fel de plasă magnetică – nu, nu e vorba de un filtru per se (în specificații sunt trecute ca “dust filters”). Detașabile sunt, de asemenea, și plăcuțele pentru cele 7 sloturi de expansiune.

Ventum 200 Air se sprijină pe 4 picorușe de cauciuc destul de înalte care oferă stabilitate bună pe birou, au rol ca preluare a vibrațiilor și permite fluxului de aer să circule și pe sub carcasă.

Toate detașabilele din exterior (mai puțin panoul frontal) sunt prinse în șuruburi care se pot prinde și da jos cu mâna liberă, iar cele 4 de la panoul de sticlă sunt cu cauciuc, la fel și pe carcasă existând cauciucuri în jurul găurilor sistemului de prindere. Bineînțeles, au posibilitatea de a se în/deșuruba și cu ajutorul unei șurubelnițe.

Zona de conexiuni se află pe tavan și include 1× minijack 3.5 mm pentru microfon, 1× minijack 3.5 mm pentru căști, 2x USB A, Buton de Reset și Buton de Power și tot acolo sunt prezente și două LED-uri de stare pentru Power și activitatea HDD/SSD-urilor.

Montarea componentelor interne se face relativ ușor, pornind de la placa de bază, unde necesită scoaterea capacului și a panoului de sticlă, montarea, apoi aranjarea cablurilor frumos, în partea din spate (la mățăraie acolo), pentru că decupajele Ventum 200 Air permit asta, apoi nu mai ai treabă cu partea aia laterală, decât cu partea din față cu sticla. Dacă faci o strategie bună poți face să apară doar cablurile care nu ai cum să le pitești, în rest totul îndesat pe spate și așa interiorul va rămâne curat și pe cât se poate de aerisit.

Ventum 200 Air arată bine ca aspect, neagră, suplă, cu finisaje externe simple dar elegante, este cred tot ce are nevoie un gamer/utilizator casual, care-și dorește ceva mic și bine aerisit. Cum? Dar cei care vor totuși beculețe/RGB, e simplu, Endorfy oferă și alternativa acestei variante, dar cu RGB.

Endorfy Ventum 200 Air se comercializează la prețul de aproximativ 350 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.