AQIRYS ANTLIA – “Carcasă de tip acvariu pentru orice gamer!”

"Dacă îți dorești o carcasă de tip acvariu, rezistentă, aerisită și cu suport ARGB, dar care să nu fie cât un frigider de mare ci ceva mai de pus sub/pe birou, acest Midi Tower este exact ce ai nevoie!"

1
604
Ascultă acest articol


Pentru că partea frontală a carcaselor – cel puțin cele de gaming, nu mai au nimic pe ele (pe vremuri acolo aveam panoul de control, floppy-disk, cd/bluray-rom) ci poate un set de coolere, acea alatură a fost “curățată” și înlocuită tot cu sticlă securizată, precum panoul lateral detașabil care oferă acces în interior.

Așa au luat naștere carcasele tip acvariu, iar AQIRYS introduce în linia lor de carcase de gaming o astfel de tip de carcasă: ANTLIA!

Numită după constelația Antlia, care simbolizează aerul și subtilitatea, carcasa ANTLIA combină eleganța și funcționalitatea într-un design echilibrat.” – AQIRYS

Nu cred că e nevoie să vă reamintesc că practic toate produsele AQIRYS au ca sursă de inspirație stele, constelații, galaxii – și la fiecare în parte ni se aduce la cunoștință informații despre acestea. Mai mult de atât găsim și câte un Fun Fact, în cazul lui ANTLIA avem:

Constelația Antlia, numită după pompa de aer, este unul dintre grupurile de stele mai puțin cunoscute de pe cerul nopții. Introdusă de astronomul francez Nicolas Louis de Lacaille în secolul al XVIII-lea, Antlia reprezintă instrumentele științifice ale perioadei Iluminismului, când pompele de aer erau utilizate pentru experimente în fizică și inginerie.” – AQIRYS

Pe scurt, ANTLIA vine în două culori, Albă și Neagră care includ panouri din sticlă securizată și oțel SPCC durabil, “perfect pentru cei care apreciază simplitatea cu un strop de stil”, iluminarea ARGB fiind elementul colorat care aduce distracția în cele două variante de culori.

Imediat ce a fost făcut teasing la acest model, am contactat AQIRYS și am rugat să primim și noi la redacție modelul de culoare neagră, fiind alegerea noastră pentru un sistem de gaming și testare de componente pe care-l pregătim special pentru cititorii noștri.

Odată ce ANTLIA a fost disponibilă în magazinele de specialitate retail și online din România a sosit și la redacția noastră și ne-am apucat de treabă.

Ambalaj

ANTLIA vine într-un ambalaj de carton pe care sunt imprimate o imagine generală cu carcasa, logo-ul și denumirea modelului și 4 dintre specificațiile sale, și anume:

  1. Tempered Glass – sticlă securizată
  2. ARGB Light – Iluminare ARGB
  3. ATX – Compatibilă inclusiv ATX
  4. 6 Fans – 6 ventilatoare incluse (3 dintre ele Reverse Blades)

Pe unda dintre laturile cutiei avem trecute informații de ordin tehnic despre ANTLIA, codul de bare și pictograme cu certificări, iar pe cealaltă latură avem, tradus în mai multe limbi, o descriere a carcasei.

Cutia, deși voluminoasă, ascunde o carcasă mai micuță decât mă așteptam, împachetată într-o pungă și pusă într-un sadwitch de scârță protectoare – de aici și volumul mai mare a cutiei.

Carcasa vine cu folii aplicate pe sticla securizată (care se dau jos la utilizare), iar în carcasă avem un manual de utilizare/montare și o cutie cu telecomanda ARGB, câțiva “șoricei” pentru cable-management, și câteva “șurubele”. Nu, nu lipsește nici cartonașul standard AQIRYS în care ni se mulțumește pentru am ales produsul lor – foarte frumos și demn de respectat!

Aspect

Spuneam mai sus că a fost o surpriză să văd că de fapt ANTLIA este o carcasă micuță (Midi Tower), deși este marcată ca suportând și plăci de bază tip ATX. Pătrățoasă și oarecum standard-așa, iese în evidență printr-o zonă simplă și elegantă de panou de control și bineînțeles prin cele două panouri de sticlă securizată – lateral – care funcționează și ca ușiță, dar și frontal – fix. Când îi dai drumul însă, prinde viață datorită ARGB.

Negrul predomină și în partea de jos avem niște piciorușe cauciucate înalte, pe latura de jos fiind prezentă și o sită metalică poziționată în dreptul ventilatorului sursei de alimentare. Acea sită nu este un filtru, deci se poate scoate și curăța. Întreaga parte are o sită fină pe laterale ceea ce face ca sursa de alimentare să “respire” mai bine, iar acolo avem prezent și un “cage” fix pentru montarea HDD-urilor cele mai vechi, pe SATA.

În partea de sus este acoperită cu o sită magnetică și acolo avem panoul de control cu butonul de Power On/Off (care are un LED albastru în centru), un butonaș pentru controlul iluminării, jack-ul pentru căști și microfon, port USB Type-C și 2x USB Type-A.

În partea din spate – zona de conectare – în partea de jos de tot vine sursa de alimentare, la mijloc sunt zonele unde vin componentele care au grilaj care se scoate de tot, și o zonă care permite, spre exemplu, montarea unui GPU pe orizontală. Componentele se prind în șuruburi și de-asupra vine acea sită prinsă cu un șurub. În partea de sus, în stânga este un cooler care poate fi montat mai sus/jos, cât permite zona de șuruburi, iar în stânga este zona decupată unde vine conectorii de la placa de bază.

Panolul de sticlă lateral, care este și ușa care permite accesul în interior, este magnetică și ușor de manipulat, iar în partea opusă, avem un panou (cu o zonă perforată – în dreptul a 2x ventilatoare interne) prins cu două juruburi și se dă jos pentru a avea acces la cage-ul pentru HDD și sursă, respectiv pentru SSD-urile micuțe, cable management și HUB-ul ARGB. Panoul intern are decupaje pentru cabluri, o zonă de montare pentru 2x SSD și o zonă unde vin prinse două ventilatoare, care, tot așa, pot culisa ușor în sus/jos cu șuruburile de prindere.

În interior avem zona unde vine montată placa de bază de la Mini-ITX la ATX, în partea de sus, în dreapta, pe tavan, se observă zona de conectare a panoului de control, iar pe latura de jos, deasupra zonei unde vine sursa de alimentare și cage-ul pentru HDD-ul SATA, avem montate 3 ventilatoare. Încă două ventilatoare sunt montate pe latura opusă panoului de sticlă-ușă, înspre partea din față, iar le latura din spate – unde se montează cablurile, mai avem un ventilator. În total sunt 6 ventilatoare, toate cu suport ARGB, care vin conectate la HUB-ul ARGB.

Din start se observă că zonele de prindere a unei plăci de bază ATX, din partea de jos, sunt sub cele 3 ventilatoare deci mă așteptam oarecum ca să nu fie prea mult spațiu de destrăbălare (vom afla mai jos, la Testare).

Tehnic

Având dimensiunile 480 x 425 x 210 mm și cântărind 7200 g, constelația carcasa de gaming ANTLIA e de partea întunecată (Negru) și este de tip Midi Tower construcția sa fiind din materialele sticlă securizată (partea frontală și panoul lateral-stânga), oțel SPCC de 0.7 mm și ABS.

ANTLIA este recomandată pentru plăcile de bază Mini-ITX, Micro-ATX, ATX și poate găzdui o sursă de alimentare cu lungime maximă de 175 mm, GPU de 400 mm și un cooler pentru CPU înalt de 165 mm.

În carcasă găsim bay-uri pentru HDD/SSD 2x 3.5″, 2x 2.5″ și 7 slot-uri pe partea din spate, include HUB pentru iluminare ARGB pe care o găsim în cele 6 ventilatoare instalate – pe spate 1x 120 mm, lateral 2x 120mm (Reverse Blade) și în podea 3x 120 mm (Reverse Blade) și în total poate suporta 9 ventilatoare – pe spate 1x 120 mm, pe lateral 2x 120 mm, în tavan 3x 120/2x 140 mm și în podea 3x 120 mm.

De asemanea suportă și sistemele de ventilare pe lichid, pe tavan 120/140/240/280/360, lateral – 120/240 și pe spate – 120 cu condiția ca ventilatoarele să fie subțiri de maxim 35mm).

Zona de control include porturi 1x USB Type-C, 1x USB 3.0 și 1x USB 2.0, port jack HD Audio și butoane de Power (cu LED albastru integrat) și buton pentru Iluminarea ARGB.

Testare

Cu capacul de pe laterală dat jos, respectiv cu ușa din sticlă securizate de pe o parte, am dat drumul la instalare, și aceasta începe, bineînțeles prin montarea unei surse de alimentare. Este important ca PSU-ul să aibă cabluri modulare pentru a nu aglomera acel “chamber” unde se află și cage-ul pentru HDD-ul SATA.

După ce ai montat și prins PSU-ul și ai scos de-acolo cablurile care te interesează pentru a face cable managementul pe latura din spate, se montează HDD-ul SATA – dacă aveți unul. În cazul nostru avem un bătrânel de 2TB pe post de arhivă, deci am pus unul. Din nefericire nu există vreun sistem de prindere sau fixare în acel cage al carcasei. L-am pus pur și simplu acolo (stă fixat, cât de gât), apoi l-am alimentat și am tras cablul SATA care va veni montat la placa de bază.

Placa de bază – elementul principal, am poziționat fără probleme în ANTLIA acest model de placă de bază, care este un ATX, și după ce l-am fixat cum trebuie, nu am putut prinde șuruburile în partea de jos pentru că atât conectorii pentru panoul de control al carcasei, HUB-ul ARGB la conectorul pentru ARGB (v2) venea sub cele 3 coolere ale carcasei, din partea de jos.

Așadar ca să putem prinde placa de bază cum trebuie și să montăm conectorii la panoul de control, inclusiv al HUB-ului ARGB a trebuit să demontam cele 3 coolere din partea de jos, iar după prindere le-am montat înapoi.

Bineînțeles, pe placa de bază am montat anterior procesorul, SSD-urile M.2 și memoria RAM, iar pentru cooler pentru procesor am ales un sistem pe răcire lichidă 360, radiatorul cu cele 3 ventilatoare de pe el montându-l pe tavanul lui AQIRYS având avantajul de a deplasa ușor acest radiator mulțumită sistemului de prindere a șuruburilor carcasei, iar deasupra, în exterior avem și acel filtru. Totul a decurs perfect și fără probleme.

Cele 6 coolerere vin gata conectate la HUBU-ul ARGB trebuind doar să îl alimentezi respeciv să conectezi portul ARGB la placa de bază. Astfel pe ANTLIA avem în total 9 coolere – toate cu ARPG – maximum posibil pe caracasă.

După conectarea tuturor conectorilor, cable management făcut a mai rămas să intre monstrul. Monstrul fiind, bineînțeles GPU-ul – placa video, în cazul nostru un colos de la NVIDIA pe care sunt, alte 3 ventilatoare. Montarea sa, datorită dimensiunilor și a greutății a necesitat un fel de sistem “antibending” care a necesitat un sistem de prindere pe placa de bază – carcasă ca apoi, după cuplarea la placa de bază a GPU-ului să fie prins cu un șurub de acel sistem metalic.

Pentru a putea monta sistemul antibending – care vine fixat în locul șuruburilor care ține și placa de bază prinsă de carcasă, a trebuit, iarăși să dau unul dintre coolerele carcasei (de pe podea) jos, pentru a putea fixa acele tije. Într-un sfârșit totul a fost pus la locul lui, s-au verificat toate conexiunile și iată că sistemul a fost gata. Un sistem cu… 12 ventilatoare 🤦

Apăsăm butonul de Power și turbinele pornesc, iluminarea mă orbește-n toate culorile curcubeului – toate cele 12 ventilatoare fiind cu ARGB, și după câțiva pași (verificare BIOS, instalare sistem operare) am bootat în Windows 11 Pro și totul arată și “se mișcă” foarte bine. Sistemul a fost o reușită și ANTLIA arată cum nu se poate mai bine… bineînțeles după ce am sincronizat culorile tututor ventilatoarelor, în cazul de față pe culoarea statică roșie, lăsând numai cooler-ul de 360 și memoriile RAM pe modul Breathe tot roșu. Ah, nu v-am zis că și memoriile RAM sunt cu ARGB, respectiv sistemul de răcire care vine montat pe procesor? Ei bine…

La sfârșitul procesului de instalare și montare ANTLIA arată foarte bine (nu am ce să fac la LED-ulețul ăla albastru din butonul de Power 😂 – roșu n-am cum să-l fac) și pare să fie alegerea potrivită a redacției ca sistem pentru teste de jocuri respectiv componente pentru voi, cititorii noștri.

Da, da, da știu aveți întrebări precum “Sfinte Batman, dar de ce 12 ventilatoare?” sau “Ce de luminițe dom’le, chiar sunt necesare?”, în cazul celei de-a doua întrebare putem să vă răspundem că așa au fost componentele și carcasa – includ ventilatoare colorate și în afară de culoarea roșie personal îmi place… cu ele stinse și poți face asta dintr-o simplă apăsare de buton de pe ANTLIA, din aplicația pentru placa de bază sau cel mai îndemână din telecomanda care vine cu carcasa.

Telecomanda ARGB îți permite să oprești/pornești iluminarea, să-i setezi intensitatea luminoasă, să-ți alegi din câteva culori statice, respectiv să-ți alegi dintre mai multe jocuri de lumini. Și asta nu e tot, din telecomandă poți seta și viteza de rotație a celor 6 ventilatoare ale carcasei, iar unul dintre jocurile de lumi include reacția la muzică/zgomote – ai observat probabil acel simbol de Microfon de pe HUB-ul ARGB, nu? E cool și chiar funcționează, dacă printre voi sunt gameri cărora le place așa ceva.

Și să răspund și la cea de-a doua întrebare, păi dragii lui Batman, după ce am butonat titluri precum Cyberpunk 2077, Stalker 2, COD BO6 câteva exemple de titluri care pun la încercare și cele mai puternice RIG-uri gameristice, temperaturile ar fi trebuit să ardă PC-ul, casa, blocul, sectorul, orașul… dar nu a fost cazul, da? Alea 12 ventilatoare au ținut sistemul, CPU-ul și placa video la temperaturi mai mult decât decente. Plus, dacă nu te joci, poți seta/programa (dacă ai și A.I. integrat cu atât mai bine) ca în cazul acesta ventilatoarele să se oprească/încetinească turațiile. Ori faci tu preset-uri speciale gândite sub forma: Gaming, Office, ECO, atunci ventilatoarele știu ce au de făcut și se o presc/pornesc atunci când trebuie. Aceste instanțe pot fi învățate de A.I. și se vor aplica automat după ce A.I.-ul învață cam ce și când faci tu pe PC.

Porturile USB de pe ANTLIA funcționează foarte bine, la fel și jack-ul audio și dacă vă întrebați, de asemea, dacă ventilatoarele alea fac galăgie multă, nu e cazul, cum nu este nici cazul vibrațiilor pentru că toate coolerele au integrate zone moi (silicon) unde se prind șuruburile de carcasă.

Concluzie

AQIRYS ANTLIA e mai mult decât o pompă de aer, e o galaxie pe care AQIRYS a explorat-o și ne-o dă tuturor să ne bucurăm de ea. În termeni mai tehnici, carcasa de gaming ANTLIA oferă o aerisire foarte bună, stabilă și eficientă și ne aduce constelațiile în sufragerie și-n camerele noastre prin suportul ARGB și compatibilitatea acestuia cu aplicații ale plăcilor de bază sau chiar și a GPU-urilor.

Dacă îți dorești o carcasă de tip acvariu, rezistentă, aerisită și cu suport ARGB, dar care să nu fie cât un frigider de mare ci ceva mai de pus sub/pe birou, acest Midi Tower este exact ce ai nevoie!

AQIRYS ANTLIA se comercializează la un preț de aproximativ 400 lei.

PS. FYI am denumit sistemul TERMINATOR, OK? OK!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.