„Brigada”: descoperiți cea mai prestigioasă unitate de poliție din Franța!

Serialul „BRI” nu avea cum să nu fie un succes, cu un așa palmares actoricesc și cu premiatul Jérémie Guez ocupându-se de regie și scenariu.

0
1100
Ascultă acest articol

Cea mai de succes lansare CANAL+ Original din 2019 încoace (în Franța) ajunge și pe micile ecrane din România, la Focus Sat TV și în aplicația Focus Sat. Și mă bucur că ni s-a oferit șansa să vedem și noi, în premieră, primele două episoade, din totalul de opt care formează primul sezon al serialului francez lansat anul acesta.

CEA MAI DE SUCCES LANSARE CANAL+ ORIGINAL DIN 2019 ÎNCOACE

Serialul francez Brigada” (2003), „BRI” în original sau „The Brigade” pe plan internațional, are rădăcini în realitate: adevărata BRI a fost înființată în 1964 și este echivalenta SWAT din SUA. Echipa de elită a fost implicată în operațiuni importante, precum atacul armat din redacția publicației „Charlie Hebdo” (din ianuarie 2015) și atacurile cu bombă din Paris (din noiembrie 2015). În plus, a participat și la vânătoarea celebrului Jacques Mesrine, „Omul cu o mie de chipuri”, un criminal francez responsabil pentru numeroase crime, jafuri de bănci și răpiri, în Franța, SUA și Canada.

Brigada

Acțiunea din „Brigada” are loc în Paris și este axată pe o unitate tactică de elită a Poliției Naționale Franceze, din Versailles, care luptă împotriva crimei organizate și a terorismului. Fost soldat al Forțelor Speciale, Saïd (Sofian Khammes) devine noul lider al BRI (Brigade de recherche et d’intervention/Brigada de Cercetare și Intervenție), o unitate de elită din cadrul Poliției Naționale Franceze. Aceasta este formată din Badri (Rabah Nait Oufella), Vanessa (Ophélie Bau), Julien (Waël Sersoub) și Socrate (Théo Christine). Toți acești tineri ofițeri de poliție sunt foarte bine antrenați  și extrem de versatili. Și fac o echipă excelentă, în frunte cu proaspăt sositul Saïd, care îl înlocuiește pe Patrick (Bruno Todeschini), un polițist de modă vechece a petrecut mult prea mult timp în compania celor certați cu legea.

Théo Christine (Socrate), Ophélie BAU (Vanessa)

Toate acestea le aflăm din primul episod, în care ni se dezvăluie  și alte detalii despre fiecare personaj în parte. Suntem puși la curent cu o zi obișnuită a acestei brigăzi speciale în care Saïd pare să se integreze perfect. După un atentat terorist, BRI ajunge pe urmele unui mafiot care folosește numele de cod „The Fish” (în traducere, „Peștele”) și care este liderul unei grupări bine înarmate specializată în atacuri meticulos plănuite. În echipa titulară se integrează și Socrate (Théo Christine), care vine de la divizia Antidrog. El are experiența străzii și se adaptează rapid. Transferul lui de la Antidrog la BRI este una strategică: The Fish este puternic implicat în trafic de droguri, iar brigada are nevoie de tot ajutorul posibil.

În plus, aflăm mai multe și despre Patrick, care decide să se retragă după mulți ani alături de BRI și numeroase intervenții intense în suburbiile Parisului – perioadă în care s-a bazat masiv pe informatorul lui, Éric Perez (Vincent Elbaz). După ce soția lui ajunge la spital, într-o situație gravă, Patrick decide să renunțe la tot, dar însăși existența lui și activitatea lui în lumea interlopă îl fac o țintă și mai atrăgătoare pentru criminali.

Rabah NAIT OUFELLA (Badri)

Nimeni nu este de încredere în acest peisaj parizian și, deși există o legătură strânsă de colegialitate între membrii brigăzii, viața lor privată ascunde mistere și secrete deloc plăcute. Episodul al doilea îl lasă pe Saïd cu mâinile pătate de sânge, după un atentat brutal, motiv care va ridica nivelul de alarmă în cadrul BRI. Echipa începe să se antreneze și să se pregătească intens pentru a pune mâna pe teroriștii extrem de precauți și periculoși. Fanii serialelor polițiste vor aprecia elementele clasice ale oricărei investigații: echipa este împărțită eficient și fiecare are ceva diferit de făcut (urmăriri, interviuri cu suspecți sau găsirea de piste noi pentru a pune mâna rapid pe teroriștii vizați).

Suburbiile Parisului sunt divizate între două bande (un clan de romi și gruparea El Hassani), iar banda condusă de The Fish este doar o ramură în această încrengătură plină de conflicte și ilegalități. Brigada de Cercetare și Intervenție este prinsă în războiul dintre aceste bande criminale care ar putea să distrugă Parisul. Iar Saïd se luptă să-și păstreze valorile morale și să-și găsească drumul în calitate de nou lider al unității. Va fi el, ca și Patrick înaintea lui, forțat să intre adânc în lumea interlopilor, pentru a putea lupta împotriva lor?

B.R.I. SQUAD

Am amintit mai sus câte ceva despre viața privată a membrilor brigăzii din serial și cum este influențată aceasta de activitățile BRI. Haideți să aflăm mai multe, pe rând, despre fiecare polițist în parte.

SAÏD – A fost soldat și a căpătat experiență lucrând pentru Serviciul de Informații din Siria. Acum a fost ales să fie înlocuitorul lui Patrick, ca șef BRI, în Versailles. Cu toate că este hotărât să respecte regulile Saïd își dă seama rapid cât de mult va trebui să se apropie de infractori pentru a-i combate.

BADRI -Badri a crescut la periferia defavorizată a Parisului unde ostilitatea față de poliție este profund înrădăcinată. În spatele fațadei sale zgomotoase și agresive se ascunde o vinovăție copleșitoare: a devenit polițist și pentru că l-a denunțat pe vărul său care planifica un atac terorist. Simte o loialitate față de Patrick, prima persoană care i-a văzut potențialul și care l-a recrutat în BRI unde și-a construit o viață nouă. Dar când Saïd îl înlocuiește pe mentorul său lui Badri îi este greu să accepte noua conducere.

JULIEN – Pe hârtie, Julien este membrul cel mai eficient al unității. Patrick i-a permis să rămână în zona lui de confort, dar Saïd se așteaptă ca Julien să fie mai inventiv și să rezolve mai multe cazuri. Dar când Rayan (primul informator pe care Julien reușește să-l recruteze) distrage echipa cu o pistă falsă, Julien este copleșit de vinovăție. Va profita de această oportunitate pentru a o lua de la zero și a deveni cu adevărat cel mai bun dintre toți?

RAYAN – Rayan este primul informator al lui Julien. El îl introduce pe acesta din urmă în lumea interlopă pariziană (care este una plină de excese), dar are interese proprii așa că exploatează naivitatea tânărului polițist și îi oferă piste false. Rănit și umilit de această trădare Julien este pregătit să facă orice pentru a-l găsi pe Rayan.

PATRICK – Patrick a petrecut mulți ani lucrând cu criminali formând o colaborare pe termen lung cu Éric Perez, o figură proeminentă în lumea crimei organizate din Paris. Nu va recunoaște niciodată acest lucru, dar a adoptat treptat coduri și metode criminale, iar etica lui a fost compromisă treptat, dar sigur. Oare refuzul lui Saïd de a urma exemplul predecesorului său în fruntea BRI îi va da lui Patrick o șansă neașteptată de a-și restabili integritatea?

ERIC PEREZ – Protejat de prietenia sa cu Patrick, Éric este o figură-cheie în lumea criminală pariziană. Însă vremurile se schimbă. Apariția în scenă a fraților El Hassani și metodele moderne ale clanului acestora îi pun afacerile în pericol. Preocupat de viitorul copiilor săi (toți lucrează pentru el), Éric este pregătit să facă tot ceea ce este necesar pentru a elimina orice amenințare. Dar oare știe exact unde se află pericolul cel mai mare?

SOCRATE – Cu o carieră începută în brigada Antidrog Socrate abia s-a transferat în echipa lui Saïd. La cererea Comisarului Ferraci (și fără ca Saïd să știe), își investighează fostul șef pe care îl suspectează că lucrează cu un traficant de cocaină. Dar motivația lui Socrate este și una personală: acesta bănuiește că traficantul i-a ucis familia… Poate el oare să devină un membru de încredere al echipei dacă nu-și dorește decât răzbunarea?

VANESSA – Vanessa este un ofițer extrem de competitiv care ar face orice este necesar pentru a obține rezultate. După ce împușcă un bărbat în timpul programului, fără să aibă nicio remușcare, Vanessa este tulburată de reacția ei lipsită de emoții. Așa că apelează la Saïd pentru îndrumare și pentru a găsi o cale de ieșire din trauma pe care a experimentat-o.

FERRACI – Singura femeie aflată la conducerea unei brigăzi BRI, Comisarul Ferraci protejează interesele și imaginea echipei sale mai presus de orice. Și este la fel de inteligentă pe cât e de ambițioasă. Ea îl recrutează pe Socrate pentru a demara o investigație secretă asupra unuia dintre rivalii ei, în cadrul forțelor de poliție.

B.R.I. Actorii

Concluzia? O echipă de actori excelent aleasă care are „chimie” încă din primele minute ale serialului TV. Interacțiunea dintre ei și intensitatea scenelor de acțiune dovedesc că echipa a avut parte de un antrenament solid și, ca urmare, se descurcă excelent.

Ophélie BAU (Vanessa), Waël SERSOUB (Julien), Théo CHRISTINE (Socrate) – Ambiance de Tournage

Vedem asta încă din primul episod când Socrate se alătură echipei și ia parte la instructajul BRI, iar Vanessa atrage toate privirile cu o scenă extinsă de antrenament. Singura reprezentantă a sexului feminin din brigadă, aceasta este dură, pricepută și se integrează perfect în peisaj. Nu este singura, însă: Comisarul Ferraci are un caracter rece,direct și impresionează cu garderoba ei mereu pusă la punct.

Ophélie BAU (Vanessa)

B.R.I. Tehnic

Cadrele sunt destul de personale când vine vorba despre eroii din poveste, iar asta înseamnă că jocul actoricesc este extrem de important (mimica facială, fiecare grimasă și emoție contează enorm). Dacă nu s-ar fi fost folosit tehnica cinematografică shaky cam (care presupune cadre mișcate, sacadate), actorii ar fi avut o reprezentație aproape teatrală. Scenele de acțiune sunt foarte intense, stilul de filmare făcând cadrele de acțiune și urmăririle cu mașini să pară extrem de veridice – da, avem și astfel de scene intense (și sunt bine montate!). Mă așteptam la cadre largi cu Parisul, dar regizorul a avut grijă să nu surprindă prea multe locuri romantice, clasice din Orașul iubirii.

Dacă vă așteptați la momente amuzante, nu este cazul, căci B.R.I. este un serial cât se poate de serios pentru că pornește și este bazat pe o premisă reală. De la arme, la costumațiile brigăzii, totul arată autentic, focurile de arme trase părând și ele foarte reale. Locațiile de filmare nu sunt foarte multe, scenele de la sediul Brigăzii fiind dese și foarte plăcute – locația și configurația sunt foarte mișto alese.

Gloanțe, explozii, cauciuc încins pe străzile pariziene și lupte corp la corp – efectele speciale sunt din filmul (sau, mai bine zis, serialul) potrivit și nu sunt exagerate deloc accentuând și mai mult realismul scenelor.

Serialul „Brigada” este scris și regizat de Jérémie Guez (cunoscut pentru filmul „O pasăre albastră în inima mea”/„A Bluebird In My Heart” și pentru serialul „A French Case”). Acesta nu ascunde faptul că și-a dorit să ofere o poveste „brută, autentică și captivantă” folosind ca termen de comparație serialele „Miami Vice” și „Lege și fărădelege”/„The Shield”. În plus, nu ai cum să nu compari „Brigada” cu popularea serie „CSI – Crime și investigații”/„CSI: Crime Scene Investigation” sau cu „Engrenages” („Spirala crimei”), un excelent serial polițist cu accente psihologice, care a fost difuzat la Focus Sat TV anul trecut și care este în continuare disponibil în Biblioteca VOD din aplicația Focus Sat.

Creatorii serialului francez sunt Jérémie Guez și Erwan Augoyard. La capitolul scris, aceștia i-au avut alături pe Lois Lagayette și Jean-Baptiste Delafon. Producătorii poveștii TV sunt Aimée Buidine și Julien Madon. Serialul „BRI” nu avea cum să nu fie un succes cu un asemenea palmares actoricesc și cu premiatul Jérémie Guez ocupându-se de regie și scenariu. Acesta din urmă a fost nominalizat la Premiul César, în 2022, la categoria „cel mai bun scenariu original” pentru „Cutia neagră”/„Boite noire”. Iar în 2020 a fost prezent (ca scenarist și regizor) cu pelicula „Frați de sânge”/„Brothers by Blood” (cu Matthias Schoenaerts și Joel Kinnaman) în selecția oficială a Festivalului de Film de la Tribeca.

Nici scenariștii nu stau prost la capitolul notorietate: Erwan Augoyard a primit (în 2015) un International Emmy la categoria „cel mai bun serial dramatic” pentru „Spirala crimei”/„Engrenages”; Jean-Baptiste Delafon a fost nominalizat la Premiul Venice TV la categoria „cel mai bun serial TV” pentru „Baron noir” (2020).

Așadar, începutul lunii octombrie aduce la Focus Sat TV și în aplicația Focus Sat această nouă premieră, în perioada 9-12 octombrie urmând să se difuzeze câte 2 noi episoade din „Brigada”, în fiecare zi de luni până joi, începând cu ora 21:30.  În Focus Sat app se vor lansa toate cele 8 episoade chiar în ziua premierei (pe 9 octombrie).

Mai multe detalii despre Focus Sat TV găsiți online pe focussat.ro și pe rețelele sociale Facebook și Instagram. Și dacă nu v-ați abonat încă la aplicația Focus Sat  o puteți încerca gratuit timp de 7 zile! În plus, puteți descărca pe mobil sau tabletă orice film disponibil în Biblioteca VOD Focus Sat și îl puteți vedea offline de oriunde vă aflați, de ori de câte ori doriți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.