Ascultă acest articol


“Unde Merg Elefanții” / “Where Elephants Go”, cel de-al doilea lungmetraj al tandemului regizoral Gabi Șarga și Cătălin Rotaru, este propunerea României în competiția SMART7. Filmul a avut premiera mondială pe 15 martie, în cadrul Festivalului de la Vilnius, primul eveniment care deschide sezonul SMART7, în prezența celor doi regizori, a actrițelor principale Alice Cora Mihalache și Carina Lăpușneanu, a producătoarei Gabi Suciu și a directorului de imagine, Adrian Pădurețu. 

În centrul acestei dramedii se află Leni, o fetiță de nouă ani, de o maturitate timpurie, care se întâmplă să-l completeze de minune pe intelectualul vagabond, Marcel, încă un copil la cei 23 de ani ai săi. Mama lui Leni, Magda, refuză să accepte eșecul tratamentului medical al fetei sale, pe care o crește singură și respinge prietenia lui Marcel, chiar dacă el și Leni demonstrează că fiecare pas prin viață poate fi o aventură plină de bucurie. 

În multitudinea temelor de gândire abordate de film, se reliefează duo-ul mamă-fiică, format de Magda (Alice Cora Mihalache) și Leni (Carina Lăpușneanu) două caractere feminine luptătoare, interpretate de actrițe pe măsură, care vorbesc despre îndârjirea tipic feminină de a înfrunta mâna nefavorabilă a destinului cu orice le stă în putință. Iar Magda și Leni demonstrează cu delicatețe și curaj că nu sunt puține sacrificiile pe care și le poate asuma o femeie sau fată, mamă sau copilă, pentru a răzbate într-o lume potrivnică. 

Filmul aduce pe marile ecrane o altă poveste inspirațională despre trei drumuri care se intersectează în același punct profund uman, al nevoii de conexiune. În Vilnius, sub etichetele #Leniafostaici și #Leniwashere, producătorii au dat startul unei campanii de sprijin pentru femeile care luptă pentru drepturile lor şi pentru o lume mai bună.

Am vrut să îmbinăm două estetici: una a identificării și una a distanțării. În loc să permitem publicului să se identifice pe deplin cu personajele și să se implice emoțional, intenționăm să îl readucem la rațiune prin tehnici de distanțare. Cu toate acestea, ne-am asigurat că, în același timp, fiecare spectator se poate regăsi într-unul dintre cele trei personaje. Aceste personaje marginale se străduiesc fiecare să revendice centrul atenției, la fel cum face fiecare dintre noi în propria viață”, declară regizorii Gabi Șarga și Cătălin Rotaru.

Gabi Șarga și Cătălin Rotaru se află la a treia experiență de co-regie, după selecția oficială de la Cannes 4:15 PM Sfârșitul lumii/ 4:15 PM The End of the World (2016) și lungmetrajul lor de debut Să nu ucizi/ Thou Shalt Not Kill (2018), care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

Competiția SMART7 este inițiativa Vilnius IFF Kino Pavasaris (Lituania), IndieLisboa IFF (Portugalia), Transilvania IFF (România), FILMADRID IFF (Spania), New Horizons IFF (Polonia), Reykjavik IFF (Islanda) și Thessaloniki IFF (Grecia).

Șapte lungmetraje de excepție, selectionate din România, Lituania, Portugalia, Spania, Polonia, Islanda și Grecia vor călători în 2024 în cele șapte festivaluri. La finalul sezonului, la Festivalul de la Salonic (programat în noiembrie), un juriu internațional va decide regizorul câștigător. 

“Unde Merg Elefanții” /”Where Elephants Go” este o coproducție românească realizată de Green Cat Film, Atelier de Film și Avanpost, distribuită internațional de Reason8.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.