Ascultă acest articol


Bunicul, Dumnezeu să-l odihnească, a fost pilot, iar eu am avut norocul de a fi luat în avion, încă de la vârsta de 5 ani. Și după ce a ieșit la pensie, bunicul făcea zboruri, ba la utilitară, ba în fel și fel de zile din astea aniversare, Ziua Armatei, Ziua Aviației, Ziua Națională, tot timpul mă lua cu el în avion. Mă ținea pe genunchi și-mi ținea mâinile pe manșa unui Antonov An-2.

Să lăsăm amintirile, deși, eu chiar sunt construit și educat pe ideea că mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană. Fii profesionist, ce dracului! Așa că tot timpul voi lega gaming-ul de evenimentele din viața mea. La senectute, bunicul se uita zi de zi pe National Geographic, la Dezastre în aer, apoi îmi povestea de colegii care au murit prin munți, cu avionul, și ce probleme a întâmpinat de-a lungul unei cariere îndelungate. Când a ajuns la 90 de ani, l-am întrebat care e secretul, mi-a spus că piloții zboară mai aproape de Dumnezeu, decât oamenii care prestează meserii pe pământ. Minunat, nu?

Un joc care e la fel ca-n 2020

I-au spus Microsoft Flight Simulator 2024, dar cumva e blocat în 2020, atunci când jocul devenea revoluționar, dar, să știți că nu este un simulator nou, în principiu este Flight Simulator 2020, după o săptămână în Vaslui, cu o ținută mai șmecheră, haine noi, strălucitoare, cu avioane impecabile, fără pic de weathering, zici că e show-room, nu un simulator care să se apropie de realitate. Sincer, mă gândeam să-i dau 3 pe linie, ca la școală, ca unui elev care nu vrea să învețe, 3, 3, 3, 3 și un 6 în teză. Asta la lansare, apoi am așteptat puțin, pentru că pur și simplu nu mă puteam juca. Dădeai că vrei să începi cariera pe aeroportul Henri Coandă, acolo rămânea meniul, apoi pe Băneasa, apoi în Madeira, apoi în Feroe, apoi în Craiova. Nimic, dar nici nu se bloca, pur și simplu stătea așa și gândea vreo 5 minute, apoi te scotea în meniul principal. Jocul a fost lansat cu probleme mari de tot, dar în câteva zile, multe au fost remediate. Dar tot un joc cu probleme este și azi.

Aș vrea să fiu bun, dar jocul mă face să devin hater

Din punct de vedere grafic, jocul e minunat, Pământul e cartografiat impecabil, vrei să vezi Casa Presei, să zbori deasupra Herăstrăului, deasupra Carpaților, totul superb. Însă, Doamne, mecanica aeronavelor este ceva înfiorător, plânge și altimetrul sau râde manșa de voi, bă, băieți. Avioanele implicite sunt ca modelele din showroom – arată grozav, fără pic de zgârietură, zici că atunci au dat țipla jos de pe ele din fabrică, dar se descurcă ca niște cărucioare de cumpărături. Știți când mergeți la LIDL sau Auchan și nimeriți un cărucior din ăla cu o rotiță mai șuie, de nu mai știți cum să-i mențineți direcția? Așa e și cu avioanele din MSFS 2024. Să vezi realismul în simulatorul de zbor, vise, tată.

Apoi, Asobo și Meteoblue zici că stau cu horoscopul pe invers, fac tot posibilul să aveți vreme nerealistă. Adică dacă vrei realism, propun să joci de acasă, să stai în bloc turn, iar pentru vreme să te uiți pe geam, să crezi că ești în avion.

Texturile sunt superbe, vă spuneam, dar când te uiți din avion, ai impresia că Pământul de sus e pictat de Michelangelo Buonarroti, dar aeronava ta arată ca și cum ți-ar fi căzut din pita de șaorma mai multe ingrediente în acuaralele cu care te pregăteai să desenezi.

Și ce te faci cu tastele sau controller-ul?

Vrei să-ți reconfigurezi joystick-ul? Și chiar ar merge un joystick pentru MSFS 2024, pe PC pierzi cu 72-0 la pauză, dacă crezi că vei reuși cu tastele. Pui controller-ul de xbox, dar începi să-ți dai seama că și aici te bate tehnica. Dacă avioanele s-ar pilota dintr-un controller de xbox. Mai știm noi pe un nene care a pus controller Logitech, din ăla ieftin, pe un submersibil, s-au dus să vadă Titanicul, le-a luat ălora banii, după care puteți uita. Implozie.

Interfața de utilizare este groaznică, v-am spus, e ca și cum ai încerca să pilotezi un Boeing 747 cu o tablă din aia de desen sau cu o kendama, la moară mama, nea Ovidiu!

Doamne, nu cred că am văzut joc mai frustrant, din punctul ăsta de vedere. Să vedeți ce tutorial idiot are, cu asistenta care-ți zice să te uiți la altimetru, iar tu trebuie să te holbezi din anumite unghiuri, altfel nu treci peste. Sfaturile autopilotului sunt groaznice, parcă e profesoara de matematică dintr-a V-a, care îți spunea: Acum nu mai ești la clasele primare! Ok, vedem și noi, dar ce faci tu să ne arăți că e diferit de clasele primare? Nimic, evident.

Vrei o carieră cu penalizări? Nimic mai simplu, joacă-te…

Ești gata să-ți începi cariera în aviație? Avionul tău apare întors într-un hangar sau se fixează într-o clădire terminală. Dar nu-ți face griji, jocul te sprijină – vei fi în continuare penalizat pentru greșeala lui, nu a ta! Ai verificat călătoria? Stai, că modul carieră e să te penalizeze, de zici că toți s-au născut piloți, huoooooooooo!

Sunetele avioanelor sunt opționale, aparent. Uneori este liniște, ca o experiență de zbor post-apocaliptică, ai impresia că Airbus-ul tău e ca o pasăre, care doar plutește, odihnindu-și aripile. Motoarele alea huruie la fel între Londra și Tokyo. Presupun că și acesta ar putea fi un profesionist, deoarece ar merge bine cu texturile impresioniste ale Pământului și avioanelor vărsate ca șaorma în acuarelă.

Schimbați avionul și veți găsi mai multe bug-uri decât într-un baldachin din junglă în care și-au făcut nevoile macacii, babuinii și beduinii. Era un baldachin donat de British Airways. Sau KLM, da, cred că olandezii erau.

Imaginile din satelit sunt învechite, aeroportul din Craiova, de exemplu, nu este cel renovat. Lumea de sub tine este atât de depășită pe alocuri, încât n-ar fi mare surpriza să vezi Zidul Berlinului integral, înainte de a fi doborât sau chiar statuia lui Lenin, de la Casa Presei. Bing Maps ar putea avea date noi, dar Asobo pare să fi optat pentru abordarea „este suficient de bun” – zburând prin istorie, la propriu. La urma urmei, comunitatea a vrut vreme superbă, nu? În schimb, avem o hartă istorică, poate că piramidele sunt alea din vremea imaginilor alb-negru. Uite, așa vedea lumea și Aurel Vlaicu.

Doamne, ce trafic AI-urea

Traficul aerian din lumea reală apare cum trebuie pe Flight Radar, aici, în joc, e pe jumătate făcut și lipsesc detalii. Să vedeți ce frumos dispar mașinile de pe stradă, când zbori la mică înălțime, nici nu mai există traficul în mișcare, au scos această funcție, crezând că jocul va fi mai bine optimizat. De unde, e praf la optimizare.

Ce lumină orbitoare în cockpit: iluminatul în cockpit pe timp de noapte este atât de intens încât ai impresia că privești un reactor nuclear. Doriți să îl reglați sau să îl opriți? Ne pare rău! Asobo spune: „Ce sunt setările?” Trebuie să stingeți tot în cockpit, pe modul comunist. Totul este AI-urea, e un joc neterminat, cu aparate de zbor de showroom.

Doriți să configurați vizualizări de aproape ale camerei pentru toate sistemele voastre de pilotaj? Nu, ești limitat la doar 9 vizualizări și vei fi recunoscător pentru ele. Vă deplasați înainte sau înapoi pentru a vă ajusta vederea? Bucurați-vă de caracteristica bonus: camera se înclină și în sus și în jos. Cred că mușchii gâtului nu sunt atât de puternici pe cât credeai că sunt. Și Doamne ferește că nu ești în zbor drept și orizontal, atunci devine și mai rău. Dar nu vă faceți griji, veți obține o mulțime de exersări cu acea rutină spontană de lovire a capului, prin amabilitatea MSFS 2024.

Și cum justificăm prețul de 70 de euro sau 100 de euro pentru varianta Deluxe? Nu știu cum naiba, dar MSFS 2020 nu avea erori, era totul reglat cum trebuie, traficul real superb, AI-ul impecabil, aeroporturile operaționale. Vii în 2024, avioanele apar invers, procesorul tău prăjește ouă la ce resurse mănâncă jocul, dar tocmai ai dat o grămadă de bani pe un joc praf. De jos, de undeva, ți se strigă că ai dat 70 de euro, că nu mai găsești bilet de avion de banii ăștia, iar tu de banii ăștia te joci cu ce avion vrei tu. Groaznică experiență!

Microsoft Flight Simulator 2024 este disponibil din 19 noiembrie 2024 pe Xbox Game Pass, PC Game Pass, Xbox Cloud Gaming, Windows 10/11 și Steam.

  • Gen: Simulator
  • Lansare: 19 noiembrie 2024
  • Studio: Asobo Studio
  • DistribuitorXbox Game Studios
  • Platforme: Xbox Game Pass, PC Game Pass, Xbox Cloud Gaming, Windows 10/11 și Steam.
  • Clasificare: Everyone
  • Sistem de testare: PC, CPU: AMD Ryzen 9 7900X3D/ GPU: Nvidia GeForce RTX 4080/ RAM: 32GB/ TV-Monitor: Samsung LC34G55T + controller Xbox One Series X
  • Sinopsis: “Urmărește-ți visul unei cariere în aviație cu Microsoft Flight Simulator 2024. Acest simulator complet nou este conceput pentru a valorifica cele mai recente tehnologii în simulare, cloud, învățare automată, grafică și gaming, pentru a crea cel mai sofisticat, captivant și impresionant simulator de zbor din toate timpurile. Pentru a atinge acest nivel fără precedent de acuratețe, Microsoft Flight Simulator 2024 este alimentat de motorul Asobo Studio, semnificativ evoluat.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.