La vremea lansării sale, în 2024, laptop-ul de gaming al celor de la MSI, Thin A15 B7UC era unul pentru jucătorii amatori, d.p.d.v. al performațelor, însă în zilele noastre, dragonul bleu rezistă și poate face față jocurilor, deci este o recomandare bună pentru gamerii casual care nu vor să cheltuie prea mulți bani și care nu vor neapărat tehnologiile aduse de seria RTX 50.
Pachet
A15 B7UC era poate “Thin” pe-atunci, cele două cutii în care vine împachetat dând de înțeles acest aspect. Prima cutie, în general pentru prima livrare la client, are imprimat acel scut cu dragonul MSI și include un sticker unde sunt menționate modelul, coduri de bare și câteva dintre specificațiile tehnice de bază. Dacă prima cutie e una normală, reciclabilă, a doua cutie – a produsului – este neagră pe margini, are un design futuristic care include iarăși acel scut cu dragon și poartă inscripția:
TRUE GAMING
În cutie găsim un cablu pentru alimentare la curent la care se montează încărcătorul care, la rândul său alimentează laptop-ul și bineînțeles laptop-ul în sine.
Aspect
Cosmos Gray este denumirea culorii lui Thin A15 B7UC și are o textură foarte fină pe capac având imprimat scutul MSI cu dragonul, pe burta sa observându-se mai mult zone pentru disiparea aerului cald din interior, întreaga suprafață fiind împărțită în mai multe zone care țin mai mult de un design deosebit. Ce mai observăm sunt 4 piciorușe cauciucate cu o formă foarte intersantă, sticker-ul cu codul de bare, și înspre partea din față, avem cele două boxe stereo.
Marginea laptop-ul este gri și are o textură diferită față de capac, iar în partea din spate a acestuia găsim un port HDMI și o altă zonă pentru disiparea aerului cald din interior. Pe latura din dreapta avem două porturi Jack pentru căști și microfon, un port USB Type-C, 2x USB Type A, portul de rețea RJ45 și Kesington Lock-ul ia pe latura din stânga sunt prezente un alt port USB Typer A, LED de stare pentru baterie și portul pentru alimentare la curent. Și aici avem încă o zonă cu grilaj pentru aerisire.
Ridicăm capacul și se observă rama (bezel) destul de lată, de un gri deschis, în partea de sus, pe centru fiind prezente pe aceasta camera web și microfonul, iar în partea de jos, central, avem ștanțat “MSI”.
Pe zona de interacțiune avem un Touch Pad plast ușor înspre partea stângă; o tastatură iluminată bleu, QUERTY, fără NumPad, cu butoanele de direcție pictate diferit, la fel și cele 4 taste de gaming WASD. Stickerele de acolo ne amintesc că laptop-ul dispune de port HDMI, are un procesor AMD RYZEN din seria 7000 și că la GPU avem NVIDIA GeForce RTX. Laptop-ul iese în evidență printr-un buton de Power deosebit.
Tehnic
Cu dimensiunile de 359 x 254 x 21.7 mm și cu o greutate de 1.86 kg, A15 B7UC are la bază un procesor AMD Ryzen 5 7535HS cu RADEON 660M și un GPU NVIDIA GeForce RTX 3050 cu 4GB memorie RAM dedicată. Memoria RAM este de 16GB, iar cea de stocare este un SSD de 512GB.
Display-ul este de 15.6″ FHD (1920×1080), la 144Hz, laptop-ul având și o cameră HD, microfon și difuzoare stereo de 2x 2W. La conectivitate sunt prezente un USB Type-C (USB3.2 Gen2 / DisplayPort/ Power Delivery 3.0), 3x USB Type-A USB3.2 Gen1,
1x HDMI 2.1 (8K @ 60Hz / 4K @ 120Hz), 1x Gb LAN, 802.11 ax Wi-Fi 6E și Bluetooth v5.3.
Bateria este pe 3 celule, este de 52.4 Whr; laptop-ul dispune de tastatură QUERTY iluminată (blue), TouchPad și vine din fabrică cu sistemul de operare Windows 11 Home cu prima lună gratuită de PC Game Pass.
Testare
Luat în mână Thin A15 B7UC aduce clar ca aspect cu un laptop de gaming, dragonul bleu fiind o emblemă simpatică care-l face să fie deosebit, dar și acel buton de Power.
Dragonul gri cu luminițe bleu se diferențiază de standardul culorii negru și RGB din ziua de astăzi, sau cei de la polul opus cu alb și nelipsitul RGB. Tastatura cu iluminarea sa bleu completează griul-șoricel (Cosmos Gray oficial) și-mi place că tastatura are tastele pentru gaming WASD diferite (Translucent), dar și săgețile de direcție cu funcți adiționale, în combinație cu tasta FN.
Luând în calcul specificațiile tehnice, nu e niciun secret, cărei categorii de gameri este recomandat, datorită GPU-ului cu 2 generații mai vechi, un display standard, chiar dacă are totuși rata de refresh de 144Hz, și o cantitate mică de memorie RAM, numai 16, dar care se poate upgrada până la 64GB (sunt disponibile 2 sloturi) și clar e nevoie să umbli și la memoria internă de stocare, care este numai de 512GB, în prezent jocurile putând să ajungă și la 200GB la instalare. E bine că slotul este M.2 SSD (NVMe PCIe Gen4) ceea ce înseamnă că poți opta pentru un SSD mai mare în capacitate și mai rapid. Desigur GPU-ul nu poate fi înlocuit, dar există soluții externe prin USB care costă probabil mai mult decât laptop-ul acesta. Chiar și așa, acest laptop a adus păreri bune din partea jurnaliștilor de gaming internațional.
Difuzoarele se aud încet, însă clar vei apela la căști sau sistem audio separat, fie prin jack-ul audio, sau Bluetooth, iar atunci situația se va schimba, mai ales că placa de sunet are suport DTS, iar la conectivitate rețeaua gigabit e tot ce ai nevoie pentru un gaming rapid pe internet, chiar și prin Wi-Fi, pentru că laptop-ul are Wi-Fi 6E. Am făcut un test de viteză de transfer cu Speed.net, pe un router cu net de 1GB, și acesta a fost rezultatul:
Pentru a avea o viteză bună de transfer contează și cea a SSD-ului, iar în cazul acesta am obținut următoarele valori:
Deși cifrele nu sunt tocmai mari în cazul acestor teste de viteze de transfer, dar sau dovedit a fi îndeajuns pentru a nu avea probleme de lag pe jocurile online și nici de rularea lor. Mai mult de atât, în testele cu NVIDIA GeForce NOW – un serviciu de streaming de gaming in-cloud, totul s-a desfășurat fără nicio problemă din punctul de vedere al vitezei de internet.
Display-ul își face treaba mulțumită frecvenței decente a refresh-ului (144Hz), la fel și tastatura iluminată și acel buton “șmecher” de Power. TouchPad-ul mi s-a părut cam mititel însă funcționează cum te aștepți.
Dacă pe NVIDIA GeForce NOW jocurile au rulat la rezoluția maximă posibilă pe laptop cu setări grafice maxim, DLSS, Ray Tracing și alte “nebunii” tehnologice, atunci când am pus la testare, direct pe laptop, Avowed, Cyberpunk 2077, Diablo IV, Indiana Jones and the Great Circle, Forza Horizon 5, Death Stranding și Outriders a trebuit să umblăm la setările grafice și să le coborâm la parametri mai mici.
Pentru o conferință video, sau un streaming, camera, microfonul și difuzoarele-și fac treaba, la modul cel mai pe “Default”, iar dacă vrei să folosești laptop-ul în regim de Office, browsing, sau pur și simplu la navigat prin Windows, toate bune și frumoase. Cu Windows 11 pus pe el, își face prezența și A.I.-ul și chiar avem și un buton dedicat pe tastatură pentru Copilot. Aici contribuie și premiata (reddot 2022) aplicație MSI Center de unde poți face modificări, implica A.I.-ul sau de a supraveghea starea laptop-ului.
Testele făcute în jocuri clar a pus la încercare GPU-ul în primul rând, dar și procesorul și memoriile RAM și de stocare, dar mulțumită sistemului de răcire CoolBoost nu a intervenit supraîncălzirea.
Bateria, pusă pe Balanced, în Windows 11, arăta 3 ore și jumătate de “viață” la 95%, iar când am pus alimentatorul, a arătat că mai sunt 9 minute până la o încărcare completă cu bateria la 97%. Da, contează și cum setezi display-ul atunci când ești pe baterie, o setare a contrastului mai mică, crescând durata de viață a bateriei. De asemenea, contează și ce faci pe laptop, în regim Office bateria fiind chiar “vitează”, în jocuri însă… bagi pe alimentator.
Înainte de încheiere, ca deobicei, vă lăsăm mai multe informații de ordin tehnic:
Bineînțeles că am făcut și niște teste Benchmark:
Sincer, MSI Thin A15 B7UC mi se pare o soluție de gaming pentru începători mai mult decât potrivită, dragonul albastru venind cu câteva avantaje și oferind acestora posibilitatea să joace orice în deplasare cu condiția să umble la setările grafice ale jocurilor și să nu-și uite… alimentatorul.
Concluzie
Thin A16 B7UC este o alegere potrivită pentru un gamer fără pretenții la setări grafice și tehnologii de ultimă oră, acesta putând să se bazeze pe acest laptop când vine vorba de operațiuni de tip Office, fie la școală sau la serviciu, respectiv în deplasare, cu condiția să nu uite și alimentatorul.
MSI Thin A15 B7UC este disponibil acum în magazine.