Flow – Recenzie

O pisică fără frică cucerește lumea.

0
1445
Ascultă acest articol


Flow, pisica animată a letonului Gints Zilbalodis (regizor) a cucerit lumea fără să scoată vreo vorbă umană. A câștigat cele mai bune premii pe care le poate câștiga un film animat, inclusiv Premiul Oscar pentru cea mai bună animație, luân fața unor titluri de studio la rândul lor foarte bune ca Inside Out 2 sau The Wild Robot. Zeci de premii, totul cu un buget estimat la numai 3,5 milioane €. Fără actori de renume prefăcându-se că sunt animale, ci înregistrând animale la zoo.

Da, se pare că uneori nu ai nevoie de dialog când vrei să spui o poveste. De asta ai văzut că lipsește indicația SUB/DUB de lângă titlu în programul de cinema – nu e o greșeală. În afara materialelor publicitare, filmului i-a fost ușor să facă turul lumii pentru că nu a fost nevoie de localizare. În timpul vizionării, mă gândeam că iubitorii de animale nu numai că vor aprecia acuratețea reprezentărilor animalelor preferate ci le și vor înțelege în mare măsură.

Sună simplu – o pisică neagră supraviețuiește unei inundații uriașe pe o barcă alături de alte animale. Dincolo de acest concept, în tot scenariul curge un șuvoi de metafore și personificări care așteaptă să le interpretezi.

Pe parcursul călătoriei, Flow interacționează cu mai multe animale dar alături îi vor sta cel mai mult un labrador, o capibara și o pasăre secretar. Da, cred că nu sunt singurul care a învățat cu această ocazie despre o specie de păsări. Deci e ușor de argumentat că filmul este educativ.

Este interesant de urmărit ce atitudine are fiecare animal față de situație și în ce feluri sunt capabile să se ajute reciproc. Căci când lumea pare că se sfârșește abia atunci îți este clar cine te ajută și cine nu. De fapt, toți ne aflăm în aceeași barcă uneori și până la urmă este vorba de interese comune. Nu știu dacă animalele sunt alese intenționat și până unde se duc astfel metaforele și personificările.

Comportamentele acestora sunt adesea specifice și ilustrate într-o manieră comică care totuși tot nu se apropie de comediile animate cu care suntem obișnuiți. Încearcă să fii atent la cine se află la cârma bărcii sau ce priorități au fiecare – cum este lemurul cu bunurile sale materiale.

Există o înțelegere între specii în ciuda diferențelor evidente, și uneori vei vedea că este mai importantă decât apartenența la propria specie. Paralele cu societatea umană sunt nesfârșite. Există urme ale umanității prezente pe tot parcursul, dar nu îți dai seama când au dispărut oamenii sau mai exact de ce – probabil inundația este o consecință a încălzirii globale, de pildă.

Așadar îți vei pune niște întrebări firești referitoare la lumea ilustrată în Flow. Unde sunt oamenii? De unde vine așa multă apă de fapt? Cumva nici nu contează să ai unele răspunsuri, informațiile acestea de fundal sunt de fapt irelevante pentru animalele din barcă și problemele lor punctuale. Filmul te invită să meditezi asupra multor aspecte după prima vizionare, și ai putea găsi răspunsuri și noi interpretări revăzându-l. Mesajele filmului sunt binevenite oricând dar mai ales acum când simțim că situația omenirii se află într-o oarecare incertitudine.

Dar hai să ieșim puțin la suprafață și să privim lucrurile ca atare, cum ar fi stilul grafic. Cine n-ar îndrăgi o pisică neagră cu ochișori mari? Mai ales desenată și animată atât de fluid? Amintește de Toothless din How to Train your Dragon. Pisicile sunt populare orice ar fi, vezi și jocurile mai recente ca Stray sau Little Kitty Big City. Apropo, cu Flow se găsesc deja puzzle-uri și un board game dedicat.

În ton cu subiectul filmului, stilul grafic pare o combinație fluidă de acuarele și CGI. Fiecare animal este animat cu atenție la detalii. Scenele curg firesc și în scurt timp simți că trăiești în lumea filmului. În ciuda aparentei simplități a graficii, te vei scufunda în atmosferă cât ai zice pește. Și asta se datorează de fapt mai ales sunetelor folosite: de la vânt și apă sau alte sunete ale naturii la sunetele animalelor. Tranzițiile dintre secvențele subacvatice și cele la suprafață te fac să-ți ți respirația.

Realizarea tehnică a filmului este impresionantă nu neapărat datorită stilului pictat care poate să îți placă personal sau nu, este impresionată datorită calității îmbinărilor dintre animație și sunet. Iar muzica, puțină atunci când e, este de impact și subliniază acțiunea cu precădere în anumite secvențe de visare sau când situațiile sunt mai grave. Muzica este o prezență subtilă care lasă loc tuturor celorlalte înregistrări.

Tot ce am povestit despre film îi dă o notă serioasă dar nu-ți face griji – dacă ai copii aceștia se vor bucura de Flow nespus. Imaginea de ansamblu nu este atât de sumbră pe cum sunt tentat să mă exprim. Un copil va fi încântat nu numai de culorile vii ci și de poveste. Este educativă, iar unele aspecte vor ajunge în inconștient în mod sănătos. La vizionarea specială la care am participat am auzit în sală copii punând întrebări care țin mintea părinților în priză. Știu, sună enervant pentru altcineva din public, dar acum că mă gândesc, înseamnă că Flow chiar stârnește interes în rândul copiilor cât să-și dorească să afle lucruri reale despre natură.

Câștigător al unui premiu oscar

Flow este complet diferit ca experiență față de lansările studiourilor mari, este o gură proaspătă de aer. Dacă vrei să-l vezi în cinema totuși nu știu dacă îl prinzi multă vreme în program, depinde de popularitatea de care se va bucura în continuare. Este un titlu pe care trebuie să-l prioritizezi din multe motive, iar acum un motiv în plus este și premiul Oscar. Este limpede că nu trebuie să-l ratezi.

Flow inundă cinematografele din toată țara începând din 7 martie, distribuit de Bad Unicorn.

P.S.:Am abuzat cu plăcere de metafore acvatice în exprimare redactând această recenzie. Și nu, n-am uitat de nota pentru interpretare. Dar ce interpretare?

  • Regizor: Gints Zilbalodis
  • Scenariu: Gints Zilbalodis, Matiss Kaza, Ron Dyens
  • Gen: Animație, Aventură, Familie
  • Lansare: 07.03.2025
  • Durata: 1h 25m
  • Producători: Canal+
  • Distribuitor: Bad Unicorn
  • Clasificare: AG – Audienţa Generală
  • Sinopsis: “Pisica este un animal solitar, dar, pe măsură ce casa sa este devastată de o mare inundație, găsește refugiu pe o barcă populată de diverse specii și va trebui să facă echipă cu ele, în ciuda diferențelor dintre ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.