Inside Out 2 – Recenzie

Plin de metafore vizuale haioase și inteligente în același timp, Inside Out 2 nu trebuie ratat mai ales de părinți.

0
2669
Ascultă acest articol


Traseul filmelor Pixar din ultimul deceniu a evoluat către o direcție ceva mai matură, abordând de cele mai multe ori trăiri specifice adolescenței, iar profunzimea poveștilor este adesea apreciată cel mai mult de adulți. Un nou Inside Out / “Întors pe Dos” după nouă ani de la primul s-a ivit la fel de natural ca o nouă etapă în viață. Într-o perioadă în care psihologia este tot mai populară printre copii, iar în același timp cu toții am fost întorși pe dos de către diferitele scenarii neașteptate, Inside Out 2 este cât se poate de relevant cu ale sale noi emoții care preiau controlul unei Riley la 13 ani.

Similar cu Turning Red, Inside Out 2 abordează o perioadă exactă din viață, și anume începutul pubertății. Sentimentele descrise sunt universal valabile. Însă am convingerea că te regăsești în evenimentele din film mai degrabă după ce ai trecut deja de aceste stări specifice adolescenței. Nu mă pricep la psihologia copiilor dar am cumva impresia că la 13-18 ani s-ar putea să nu fie neapărat prea interesați de un film animat care ilustrează exact ce li se întâmplă, iar copiii sub 10 ani s-ar putea să nu dea atenție semnificațiilor sau mai rău, să se plictisească.

Deși delicioase, multe glume funcționează doar în engleză, cum ar fi ilustrarea vizuală a sarcasmului ca o prăpastie (chasm) sau furtuna de idei de care dau personajele (brainstorm). Ador umorul generat de metafore vizuale însă mă întreb oare câți dintre copii le vor savura.

Din aceste motive tind să consider că de Inside Out 2 se bucură mult mai mult adulții decât copiii. Poate reprezenta o lecție bună și pentru cei mici, deși nu știu cât de distractiv este pentru ei filmul. Hey, dar poate că vreo emoție mai pesimistă se află acum la butoane în creierul meu cât scriu recenzia, așa că poate n-am dreptate obiectiv vorbind.

Emoțiile adolescenței, alergături prin mintea umană, prieteni noi și vechi… din materialele de promovare ale filmului simți că poți ghici aproape în întregime firul narativ. Cu toate astea, te asigur că scenariul ascunde câteva surprize savruoase. În acest sens cu precădere mi-a plăcut scena secretelor bine ascunse în creier. Să nu fugi din sală când se aprind luminile, altfel ratezi scenele din timpul și de după genericul de final.

Nici nu mi-am dat seama când a trecut timpul. Povestea se deșfășoară natural și fluid, fără scene de umplutură care să nu aibă sens în imaginea de ansamblu. De această dată, toate emoțiile au un rol în toată aventura ceva mai bine definit. Acum, întreaga echipă veche se află în străfundurile minții lui Riley încercând să ajungă înapoi la sediul central, prin urmare Furia, Teama și Dezgustul primesc mai multă atenție decât în primul film.

Anxietatea este obsedată de control și pare eficientă în anumite sensuri la început, însă pe parcurs acțiunile ei de la panoul de comandă ilustrează foarte bine ce pățim în viața reală atunci când o lăsăm să ne copleșească. Maya Hawke a fost o alegere excelentă pentru interpretarea vocii Anxietății și recunosc că nici nu am recunoscut-o datorită spectrului de inflexiuni folosite cu precizie în portretizarea unei emoții atât de complexe.

Inside Out 2 este un sequel „natural” nu doar pentru că era evident că Disney și Pixar îl vor produce la un moment dat. Vine cu adevărat în completarea primului film cu noi personaje și concepte despre mintea umană. Cea mai importantă adiție fiind Valorile construite cu Stima de Sine, în jurul cărora se învârte de fapt întregul film. Astfel, nu pierde timp explicând din nou prea multe din conceptele inițiale peste care a construit, deci este cât se poate de indicat să fi văzut primul film înainte de a veni la acesta.

Versiunea 3D a filmului este blândă cu ochii și deși nu intervine cu efecte spectaculoase reușește să redea o oarecare adâncime scenelor, dându-ți mai multe șanse să te lași captivat de universul emoțiilor. Te poți bucura de animație și culorile vibrante cam la fel de bine și în format 2D, așa că vei alege formatul în funcție de cât îți sunt de comozi ochelarii bănuiesc.

Distribuția dă voce emoțiilor cu… emoție. Nuanțele din dialog sunt la fel de clare și paleta de culori aleasă pentru exprimarea stărilor tuturor personajelor. Văzând varianta subtitrată bineînțeles că nu mă pot pronunța pentru dublaj. Așa că vă las undeva mai jos cu trailer-ul dublat în limba română ca să vă faceți o idee.

Una peste alta Inside Out 2 este unul dintre cazurile fericite de continări Pixar, care contribuie consistent la dezvoltarea conceptelor în loc să fie o simplă nouă aventură în același univers. Părinții care au crescut cu filmele Pixar dar și pasionații de psihologie trebuie să nu rateze acest film în cinema.

Descoperă Inside Out 2 în toate cinematografele din țară, distribuit de Forum Film începând din 14 iunie în versiunile subtitrat și dublat, în 2D sau 3D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.