Rhyna – Dorotheea Petre inaugurează propria şcoală de actorie, “FII ACTOR!”

0
2204
Afișul filmului Ryna
Ascultă acest articol


Singura actriță româncă pentru care Festivalul de Film de la Cannes și-a schimbat tradiția, creând special un premiu pentru incredibila ei performanță din “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, Dorotheea Petre își lansează propria sa școală de actorie, “Fii actor!“, dedicată dezvoltării aptitudinilor pentru actoria de film, teatru și televiziune. Invitații primei sesiuni sunt Victor Rebengiuc, Clara Voda și producătorul Dan Burlac. Cursurile vor avea loc în perioada 26 noiembrie 2011 – 26 ianuarie 2012. Cei care doresc să se înscrie vor trimite un mail la contact@fiiactor.ro. Mai multe detalii, la www.fiiactor.ro.

“Fii actor!“ se adresează celor care iubesc actoria, indiferent de pregătire şi de vârstă. Dedicată dezvoltării aptitudinilor actoriceşti prin cursuri şi workshopuri, școala de actorie îi învaţă pe cursanţi cum să îşi folosească adevăratele resurse, cum să scape de inhibiţii, să-şi optimizeze abilităţile de comunicare în faţa unei audienţe, nu numai pe scenă sau în faţa camerei, ci în orice alt aspect al vieţii lor.

 Pentru mine actoria a fost și este o stare de spirit, este o stare privilegiată prin care vezi lumea sub lupă, iar asta este fascinant și foarte distractiv,

spune Dorotheea Petre.

Foarte mulți dintre noi au visat cel puțin o dată să fie actori, să fie aplaudați și admirați. Actoria este, într-adevăr, un vis care se poate transforma foarte ușor în realitate, pentru că în actorie, de multe ori, lucrurile sunt mai simple decât credem. Pentru a fi un bun actor, nu ai neaparat nevoie de școli, ci de sinceritate, plăcerea de a juca și atenție. Vreau ca această școală să fie un loc unde oamenii cu care împărtășesc dragostea pentru actorie să se bucure de extraordinara plăcere de a juca, indiferent dacă iau actoria ca pe un hobby, sau vor sa transforme aceasta pasiune în profesie,

adaugă Dorotheea.

Cursurile sunt personalizate şi cuprind exerciţii de dicţie, improvizaţie, impostaţie, deprinderea citirii unui text, lucrul pe scenă sau pregătirea pentru un casting. La final, participanţii vor fi acumulat un bagaj de informaţii, exerciţii şi tehnici de pregătire pe care le vor putea folosi, fie că e vorba de o audiţie sau de prezentarea unui proiect.

“Fii actor!“ este o idee a artistei Dorotheea Petre, care va avea invitaţi speciali, personalităţi marcante ale teatrului şi cinematografiei autohtone. Invitații primei sesiuni sunt Victor Rebengiuc, Clara Vodă și producătorul Dan Burlac, care le vor împărtăşi cursanţilor din experienţa lor de scenă şi îi vor antrena într-o serie de discuţii interactive.

Dorotheea Petre

Dorotheea Petre s-a născut la 9 ianuarie 1981. A copilărit în Eforie Nord şi a absolvit Colegiul Pedagogic C-tin Brătescu din Constanţa. Urmează UNATC, secția de actorie. La 23 ani, îşi face puternic debutul în lungmetrajul “Ryna”, regizat de Ruxandra Zenide şi produs de Strada Film. “Ryna” câștigă peste 30 de premii internaționale, iar Dorotheea primeşte Premiul de debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Urmează Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Film Mannheim-Heidelberg.

Afișul filmului Ryna
Imagine din filmul Ryna

În 2005 este distribuită în producția “Cum mi-am petrecut sfârțitul lumii”, în care interpretează rolul principal și primește recunoaștere internațională, precum și Premiul special al juriului pentru Cea mai bună actriță la prestigiosul Festival de film de la Cannes, secțiunea Un Certain Regard. Acest premiu a fost creat pentru ea și este printre cele mai mari distincții pentru interpretare primite de un actor român. Dorotheea este declarată “Cea mai bună actriță a anului 2007″ de către Asociația Criticilor de Film şi a Jurnaliștilor de Specialitate, primește Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță într-un rol principal și Premiul UCIN pentru Cea mai bună actriță. În 2009, câștigă Premiul special al juriului pentru Cea mai bună actriță la Magna Graecia Film Festival, pentru rolul Angela din pelicula “Mar Nero”. Pentru “talentul și sensibilitatea artistică cu care interpretează” este investită prin decret prezidențial  cu înalta distincție “Meritul Cultural în Grad de Cavaler” , categoria  Arta Spectacolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.