The Broken Circle Breakdown / Alabama Monroe (titlul românesc: Paradisul spulberat), deținătorul Premiului César 2014 pentru “Cel mai bun film străin” și nominalizat la Oscar, la aceeași categorie, este o adaptare după spectacolul omonim The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama. Actorul din piesa de teatru, Johan Heldenbergh, joacă rolul principal şi în film, iar melodiile sunt interpretate chiar de el, înregistrate special pentru această ocazie. Partenera sa, actriţa din film, Veerle Baetens, joacă roilul unei proprietare de salon de tatuaje, motiv pentru care tatuajele, menționate în piesa de teatru, au devenit un laitmotiv al întregului film. Un tatoo designer din Bruxelles s-a ocupat de desenele de pe corpul actriţei.
Regizorul Felix Van Groeningen povesteşte că încă de la început și-a dat seama că adaptarea spectacolului pentru film nu va fi un lucru uşor.
[pull_quote_center]“Piesa avea o mulţime de monologuri care nu reprezintă un material foarte cinematic”,[/pull_quote_center]
spune regizorul.
[pull_quote_center]“Deasemenea, avea foarte multe planuri. De câteva ori am crezut că n-o să fiu în stare să traduc piesa într-un film”.[/pull_quote_center]
Soundtrack-ul bluegrass, interpretat chiar de actorii principali
Deşi pentru coloana sonoră a fost cooptat un compozitor suedez specializat pe genul bluegrass, Bjorn Eriksson, marea majoritate a melodiilor din film provin din piesa de teatru. Sub supravegherea compozitorului, ele au fost reinterpretate pentru lungmetraj chiar de actorii principali: Johan Heldenbergh şi Veerle Baetens.
Johan Heldenbergh a creat piesa de teatru The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama (împreună cu actriţa Mieke Dobbels) în anul 2009, moment în care a trebuit să înveţe să cânte la banjo, chitară şi mandolină. Asta pentru a putea interpreta chiar el rolul personajului principal, acela al unui membru într-o trupă de muzică bluegrass.
După apariţia filmului The Broken Circle Breakdown / Alabama Monroe în Belgia, în 2012, coloana sonoră a devenit imediat “Cel mai bine vândut Soundtrack CD” din toată istoria Belgiei, devansând coloana sonoră a filmului Titanic, locul 1 de până atunci.
Tatuajele din The Broken Circle Breakdown
Aşa cum se poate bănui, tatuajele care se văd pe corpul actriţei principale, Veerle Baetens, nu au fost unele permanente. Ele au avut un rol atât de important încât regizorul Felix Van Groeningen a contactat un designer belgian din Bruxelles, pe nume Emy La Perla, ea însăşi proprietara unui salon de tatuaje, la fel ca protagonista din film.
[pull_quote_center]“A fost o întâlnire fenomenală”,[/pull_quote_center]
spune Van Groeningen.
[pull_quote_center]“Am aflat o mulţime de lucruri despre tatuaje, mi-a plăcut stilul ei, aşa că am întrebat-o dacă nu ar vrea să-mi deseneze unele special pentru film. Tatuajele erau menţionate în piesa de teatru şi m-am gândit că ar fi păcat să nu se şi vadă pe deplin în filmul nostru”.[/pull_quote_center]
Designer-ul Emy La Perla (pe numele real Emilie Guillaume, în vârstă de 32 de ani), a învăţat această artă în Mexic, unde a stat trei ani. Ea a povestit ulterior unor jurnalişti (de la revista online Slate) că regizorul a dorit să ştie amănunte despre viaţa unei artiste specializate în tatuaje pentru ca personajul său din film să nu devină clişeistic. Felix Van Groeningen a cerut pentru film o parte din propriile ei tatuaje, dar a folosit şi câteva lucrări pe care le-a zărit pe pereţii salonului de tatuaje din Bruxelles.
[pull_quote_center]“Felix mi-a cerut tatuaje care să spună o poveste de viaţă, nu neapărat lucrări care să impună vreun stil. Dorea să creeze un personaj credibil care să fie natural cu acele tatuaje pe corp. Aşa că am desenat şi nişte motive adaptate special pentru protagonista din film, aşa cum aş fi făcut de fapt pentru oricine”,[/pull_quote_center]
continuă desginer-ul belgian.
Schiţele i-au luat cam o săptămână înainte de a fi trecute pe hârtie şi colorate cu vopsea acrilică. Desenele au fost ajustate să se potrivească cu dimensiunile corpului actriţei şi apoi printate cu laser pe o hârtie specială, de pe care ulterior să se poată imprima pe corp, unde să reziste patru zile.
The Broken Circle Breakdown / Alabama Monroe (titlul românesc: Paradisul spulberat) rulează deja în cinematografe de vinerea trecută.