La Grande Bellezza – Din 28 martie în cinematografe

0
1437
Ascultă acest articol


La Grande Bellezza / Marea frumuseţe, în regia lui Paolo Sorrentino, Oscar 2014 pentru “Cel mai bun film străin”, va intra în cinematografele din România vineri, 28 martie.

La Grande Bellezza / Marea frumuseţe, în regia lui Paolo Sorrentino, Oscar 2014 pentru “Cel mai bun film străin”, va intra în cinematografele din România vineri, 28 martie.

Filmul spune, cu accente felliniene, povestea lui Jep Gambardella, regele autoproclamat al lumii mondene din Roma, ajuns acum la 65 de ani. Fost ziarist de succes şi scriitor în tinereţe, Jep este nelipsit de la toate dineurile cu ştaif din Roma, el însuşi gazda unor petreceri de neuitat pe terasa apartamentului său cu vedere la Collosseum.

La Grande Bellezza / The Great Beauty / Marea frumuseţe a mai obţinut anul acesta, alături de Oscar-ul pentru “Cel mai bun film străin”, Globul de Aur şi premiul BAFTA la aceeaşi secţiune. Filmul lui Sorrentino a făcut parte din Competiția oficială a Festivalului de la Cannes, anul trecut şi a fost nominalizat la Premiul César pentru “Cel mai bun film străin”.

Alături de Toni Servillo, care interpretează personajul principal, pe mondenul Jep Gambardella, filmul are o distribuție formată din actori consacraţi ai marelui ecran italian: Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Isabella Ferrari, Iaia Forte, Serena Grandi, Dario Cantarelli, Giulio Brogi, Roberto Herlitzka. Pe acesta din urmă l-aţi putut vedea recent alături de actriţa româncă Olimpia Melinte în 7 opere de milostenie / Sette Opere di Misericordia, distribuit anul trecut de Independenţa Film.

[pull_quote_center]“Toni Servillo este genul de actor căruia poţi să-i ceri absolut orice, pentru că e capabil să facă absolut orice”,[/pull_quote_center]

spune regizorul Paolo Sorrentino despre actorul din rolul principal, alături de cu care semnează deja a patra colaborare (după Il Divo, Le conseguenze dell’amore şi L’uomo in più).

[pull_quote_center]“Pot să merg pe mâna lui cu ochii închişi, nu numai în ceea ce priveşte munca, dar şi când vine vorba de relaţia noastră de prietenie care, odată cu trecerea timpului, a devenit din ce în ce mai solidă.”[/pull_quote_center]

Imaginea: Luca Bigazzi. Costumele: Giorgio Armani şi Laura Biagiotti

Imaginea este semnată de Luca Biggazi, autorul a peste 70 de filme, premiat la Veneţia 1988 pentru două filme (Cosi ridevano şi L’albero delle pere). Bigazzi este cel care a filmat toate lungmetrajele lui Paolo Sorrentino, de la Le conseguenze dell’amore (2004), până în prezent.

Despre directorul său de imagine, regizorul italian Paolo Sorrentino spune:

[pull_quote_center]“Relaţia mea cu Bigazzi este deja una de lungă durată şi stabilă. Am deplină încredere în el şi avem norocul de a ne înţelege fără prea multe vorbe. Aşa că, eu îi dau lui scenariul şi apoi îl las să-l interpreteze şi să-l prelucreze în materie de lumină. El ştie că eu mai degrabă aş merge pe poteci nebătătorite, pe căi neexplorate încă, decât să mai folosesc ceea ce deja am folosit. La sfârşit, sunt tot timpul mulţumit cu soluţiile alese de el, mai mulţumit decât dacă l-aş fi ghidat eu dinainte.”[/pull_quote_center]

Luca Biggazi va fi prezent şi în România, pe 26 martie, la proiecția extraordinară a filmului La Grande Bellezza / Marea frumuseţe în cadrul Galei de deschidere a B-EST IFF. Pe 27 martie, Bigazzi va susține un Masterclass de imagine la UNATC.

Costumele personajelor din La Grande Bellezza / Marea frumuseţe au fost realizate de Giorgio Armani şi de Laura Biagiott

Regizorul Paolo Sorrentino, numit recent cetăţean de onoare al Romei

Paolo Sorrentino are 44 de ani şi s-a născut la Napoli, Italia. În 2008 a fost membru în juriul Festivalului de Film de la Locarno, iar în 2009 a fost preşedintele juriului la secţiunea “Un certain regard” la Cannes.

Despre Roma, Sorrentino a spus la un moment dat:

[pull_quote_center]“Unul din lucrurile care îmi place mie legat de Roma a fost spus deja de Napoleon. E acela că, de la sublim la patetic, e numai un singur pas. Ei bine, aşa şi Roma: este o continuă pendulare între sublim şi patetic.”[/pull_quote_center]

Vineri, Paolo Sorrentino a fost numit “Cetăţean de onoare” al Romei. La înmânarea distincţiei, primarul oraşului, Ignazio Marino, a spus că îl omagiază pe “cel care a făcut din Roma oraşul lui şi a dorit să arate apoi asta întregii lumi”.

Premii. Paolo Sorrentino mai fost nominalizat la Palme d’Or cu filmul This Must Be the Place (2011), film cu Sean Penn, cu Il Divo (2008), peliculă despre viaţa lui Giulio Andreotti, premier al Italiei de şapte ori, cu L’amico di famiglia (2006), şi cu Le conseguenze dell’amore (2004).

La Grande Bellezza. Sinopsis

Jep Gambardella (jucat de Toni Servillo) – un bărbat chipeş, în ciuda primelor semne de îmbătrânire – participă din plin la viaţa socială a oraşului. Merge la dineuri alese şi este sufletul petrecerilor mondene.

Ziarist de succes şi seducător înveterat, Jep este autorul unei cărţi care, în tinereţe, i-a adus un premiu literar, dar şi reputaţia de scriitor frustrat. Acum îşi ascunde dezamăgirea sub o atitudine mereu cinică, ceea ce îl face să vadă lumea cu o amară luciditate.

Pe terasa apartamentului său din Roma, cu vedere la Colosseum, Jep este gazda unor petreceri la care “aparatul uman” – titlul romanului său: “L’apparato umano” – este complet dezbrăcat şi unde se joacă tot timpul comedia nimicniciei.

Obosit de stilul său de viaţă, de multe ori Jep visează să scrie din nou, bântuit de amintirile unei iubiri din tinereţe de care încă se mai agaţă şi-acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.