Cine sunt experții și tutorii Aristoteles Workshop 2014

0
1619
Ascultă acest articol


Experţii care îi vor îndruma pe participanții la ediția de anul acesta a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop vor fi cineaştii John Appel şi Jeroen Berkvens, regizori şi producători consacraţi ai filmului documentar internaţional. În a doua jumătate a workshopului, munca lor va fi continuată de cei doi tutori: regizoarele Tania Rakhmanova şi Nino Kirtadze, pentru montajul materialului filmat și post-producție. (Biografiile lor, mai jos.)

Au mai rămas doar 4 zile disponibile pentru înscrierea la ediţia a noua a Aristoteles Workshop 2014, organizat de Dan Nuțu, ediţiecare se va desfăşura în satul Vama din Bucovina (județul Suceava), între 20 august – 21 septembrie. Data limită a înscrierilor, 10 iulie.

Tutorii de anul acesta

John Appel

John Appel lucrează ca director de imagine şi regizor din 1987. Ca regizor independent, a lucrat la peste 30 de filme documentare pentru cinema şi televiziune, iar ca operator, pentru peste 50 de documentare.

În 2000 a fondat, împreună cu regizoarea Heddy Honigmann, o casă de producţie (VOF Appel&Honigmann).

John Appel este lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune (din 2000) şi trainer al multor workshop-uri naţionale şi internaţionale. Este commissioning editor pentru postul de televiziune HUMAN (din 2006), coach pentru tineri regizori etc.

În 1999, a câştigat Premiul Joris Ivens în cadrul IDFA pentru filmul Andre Hazes/ She Believes in Me, cel mai de succes documentar olandez din ultimii 40 de ani. Filmul său, The Last Victory (2004), a fost nominalizat la “Cel mai bun film documentar european al anului 2004” şi a câştigat multe premii internaţionale. În 2009, a câştigat Premiul IDFA pentru la “Cel mai bun film documentar olandez”, The Player, nominalizat şi ca cel mai bun film documentar de lungmetraj.

Jeroen Berkvens

Olandezul Jeroen Berkvens este acum cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă. Cele mai cunoscute documentare pe care le-a realizat sunt despre muzicieni geniali și controversați:Jimmy Rosenberg – The Father, The Talent & The Son,A Skin Too Few – The Days Of Nick Drake, Paradiso (2011).

Jeroen Berkvens are 46 de ani, a absolvit Academia de Arte Frumoase în 1993, iar filmul său de absolvire, Let Me Have It All – un road movie documentar despre artistul american Sly Stone – a câştigat Premiul ARTE pentru “Cel mai bun film studenţesc european”, fiind ulterior proiectat în mai multe ţări.

Unul dintre celelalte documentare ale lui Berkvens, A Skin Too Few – The Days of Nick Drake, a fost nominalizat pentru Golden Calf la Festivalul de Film Olandez din Utrecht. Filmul a fost deasemenea foarte apreciat şi pe plan internaţional, revista Variety scriind despre el: “beautifully evokes the enduring appeal of English singer-songwriter Nick Drake”. La lansarea sa în SUA, New York Times l-a catalogat ca fiind “a cinematic tone poem as much as a biography”. Casa de discuri Island / Universal a inclus filmul pe un DVD, ca parte a unei colecţii complete cu muzica vedetei britanice Nick Drake.

Jimmy Rosenberg – The Father, The Talent & The Son a obţinut Marele Premiu pentru Cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Cracovia (Polonia) şi Diploma de onoare pentru cea mai bună imagine. Pentru acelaşi film, lui Berkvens i s-a decernat Premiul Big Sky pentru Cel mai bun documentar la Festivalul de film documentar din Montana şi apoi Marele Premiu pentru Cel mai bun film în Montreal, la Festival International du Film sur d’Art.

Jeroen Berkvens este adesea invitat să susțină cursuri și conferințe, și se implică în activităţi de tip şcoli de vară sau workshop-uri. În 2004 a fost supervizor al atelierului de film documentar din cadrul Festivalului internaţional de film documentar din Amsterdam (IDFA). A mai colaborat cu Sand Mountain Institute, cu Şcoala de vară IDFA şi cu Academia de film olandez.

Experții Aristoteles Workshop 2014

 Nino Kirtadze

Nino Kirtadze a fost consultant al Preşedintelui Republicii Georgia şi jurnalist derăzboi în Cecenia şi în alte conficte armate din Armenia, Azerbaijean şi Georgia.

Primul ei film documentar, Les Trois Vies d’Edouard Chevardnadze/The Three Lives of Eduard Shevardnadze, a fost proiectat la Festivalurile internaţionale de la Toronto şi Cannes. În 2005, alt documentar al său, The Pipeline Next Door, a primit premiul pentru “Cel mai bun film documentar” din partea Academiei Europene de Film.

Chiar de la debutul său cinematografic, Nino Kirtadze a stabilit cu fermitate o intensitate vizuală, structuri narative puternice şi abordări metaforice. Camera ei reuşeşte să jongleze înainte şi înapoi, între natural şi supranatural. Printre documentarele sale de lungmetraj, care au câştigat prestigioase premii internaţionale, se numără şi popularul documentar german Chechen Lullaby (2002, Premiul
de Aur Adolf Grimme).

Tania Rakhmanova

Tania Rakhmanova a realizat peste 20 de documentare pe teme istorice și politice, printre care: La prise du pouvoir par Vladimir Poutine, nominalizat la Premiile Emmy, în 2006 (realizat pentru canalul ARTE), The alternative Rock and Roll Years (2003, trei documentare realizate împreună cu Discovery international), Les Aventures du Grand Blond dans le Grand Nord (1990, cu Pierre Richard), coproducție Rusia-Franța 2012, Rroms, le premier peuple européen (2011, realizat pentru canalul France 3), nominalizat la Premiul Europa, Oligarques art et argent (2010, realizat pentru France 5 și selectat la Montréal), François Mitterrand, les années du pouvoir ses derniers entretiens (1995, pentru BBC), Yougoslavie, Suicide d’Une Nation Européenne(1990, BBC).

Dintre proiectele recente ale Taniei amintim Wide Angle (2002-2008), o serie de documentare pentru tv în care a fost producătorul a două episoade:Iraqi Exodus şi Greetings from Grozny. În 2012, Tania a fost producătorul lungmetrajului Shoes, o dramă, povestea unei perechi de pantofi care au pornit de pe raftul unui magazin şi au ajuns până la Auschwitz (Shoes pe Facebook).

Aristoteles Workshop se adresează tinerilor din Europa Centrală și de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj, sunet sau producţie de film şi/sau televiziune, fiind un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar.

Ca de obicei, sunt aşteptaţi să se înscrie la acest atelier atât regizori, cât şi operatori şi editori! Participanţii vor forma echipe de tip regizor+operator+editor, aşadar, de reţinut că toate cele trei poziţii sunt importante în procesul de realizare a unui film documentar.

Modulul propus este de maxim 30 de minute de film, dar deschis la elemente de ficţiune. Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanți cu experiență prealabilă în film – un regizor, un operator și un monteur – ei au la dispoziţie cinci săptămâni.Evaluarea proiectelor va fi realizată în fața unui juriu format din profesioniști internaționali la sfârșitul workshopului.

Filmele produse de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.

Taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 EUR. Suma acoperă cazarea şi masa în locaţie (Vama, judeţul Suceava), accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului, precum și cursuri de film organizate de experți internaționali și îndrumarea studenților de către tutori pe tot parcursul workshopului.

Regizorii, operatorii şi editorii care doresc să se înscrie o pot face aici:http://www.aworkshop.org/call-for-entries/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.