Ascultă acest articol


Realizarea unui film documentar în numai cinci săptămâni nu e deloc un obiectiv ușor de atins, dar participanții Aristoteles Workshop sunt pe cale să reușească. Cinci povești captivante au intrat deja în etapa de editare și sunt gata să prindă viață la Beliș, în județul Cluj, acolo unde se desfășoară cea de-a 14-a ediție a celui mai important atelier de film documentar din estul Europei.

Subiectele care i-au inspirat pe cineaști în acest an sunt dintre cele mai diverse. Oamenii, locurile și poveștile lor le-au alimentat participanților fascinația artistică. Unii au ales să relateze întâmplări marcante din vieție unor personaje interesante pe care le-au întâlnit în primele zile de atelier. Alții s-au îndreptat către forme de explorare personală, folosind tehnica documentară pentru a spune povești intime despre fricile și visele proprii.
Una dintre puținele echipe care a ales să lucreze în formula inițială, cea formată din regizorul britanic David Power, directorul de imagine Bence Prokop, din România și editoarea Julia Elger (Germania), și-a îndreptat atenția către povestea a doi frați, pe care accidentul suferit de mama lor îi trimite într-o aventură plină de mistere. Pe parcurs, ei vor descoperi lucruri nebănuite până atunci și vor reuși să se înțeleagă în profunzime unul pe celălalt.

La limita dintre eliberare și izolare, personajul pe care a ales să-l urmărească regizorul american Bronte Stahl încearcă să deslușească o dilemă personală. Ce înseamnă, de fapt, responsabilitatea? Alături de colegii săi de echipă, directorul de imagine italian Lorenzo Fabbro și editoarea Claudia Alexandru, din România, regizorul l-a observat timp de câteva săptămâni pe protagonistul poveștii în mediul său natural, înconjurat de peisaje locale fascinante.

Magia priveliștilor din vecinătatea Belișului au fost surprinse și de Voicu Mureșanu în filmul său realizat independent, cu sprijinul lui Rareș Tabacu, student UBB și voluntar Aristoteles Workshop. Selectat la această ediție ca editor, cineastul a ales să-și spună propria poveste, invitând publicul într-o călătorie vizuală și metaforică, care parcurge atât lumea reală, cât și planul emoțional, ilustrând modul în care cele două se influențează reciproc. Și nu este singurul film la care lucrează Voicu.

Tânărul cineast i s-a alăturat Ievei Sakalyte (Lituania) într-o aventură care până la finalul atelierului se va transforma într-un documentar plin de viață, despre doi realizatori de film și grozăviile care se petrec de-a lungul călătoriei lor cu o furgonetă veche prin județul Cluj.
Regizorul Sam Bassett (Marea Britanie) și ucrainianca Olya Chernykh (DoP) au ales să exploreze lumea viselor, construind o colecție de conversații, autoportrete și povești fictive care reflectă starea paradoxală de confuzie și înțelegere, caracteristică universului oniric. Filmul lor va urmări declinul și renașterea sănătății mintale, explorând modul în care visele ne pot ajuta să depășim traumele din lumea reală.

Pe 30 august, în ultima zi de workshop, rezultatele procesului pe care participanții l-au parcurs în ultima lună de zile vor fi urmărite de toate echipele. Tot atunci, realizatorii filmelor vor primi ultimele sfaturi din partea regizoarei daneze Lotte Mik-Meyer, profesor de film documentar și studii de televiziune și de la multipremiatul regizor și producător Laurent Becue-Renard – tutorii care le-au fost alături în construirea poveștilor, oferindu-le îndrumare în special în etapa de editare.

Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte, pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Începând cu 2018, Aristoteles Workshop este organizat în parteneriat cu Masterul de Film Documentar de la Facultatea de Teatru și Film UBB Cluj.

O parte dintre cele mai importante și mai premiate filme produse de Aristoteles Workshop pot fi urmărite pe cinepub.ro, platforma unde filmele românești se văd gratuit și legal de oriunde din lume.

Ediția cu numărul 14 a atelierului are loc între 1 și 31 august, la Beliș, județul Cluj, și este finanțată de Consiliul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România și DacinSara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.