Echipa care anul acesta va realiza cel mai bun film documentar în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul organizat de Dan Nuțu, va primi un premiu în valoare de 2000 de euro, datorită susținerii Farmexim. Compania a susținut atelierul și anul trecut, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

Cea de-a noua ediție a Aristoteles Workshop (AW) se va desfăşura în satul Vama din Bucovina (județul Suceava), între 20 august – 21 septembrie. AW se adresează tinerilor din Europa Centrală și de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film sau televiziune, fiind un atelier anual în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar.

Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanți – un regizor, un operator și un monteur – aceștia au la dispoziţie patru săptămâni pentru realizarea unui documentar.

Modulul propus este de maxim 30 de minute de film, dar deschis la elemente de ficţiune.

Experţii care îi vor îndruma pe studenții ediției de anul acesta vor fi cineaştii John Appel şi Jeroen Berkvens, regizori şi producători consacraţi ai filmului documentar internaţional. În a doua jumătate a workshopului, munca lor va fi continuată de cei doi tutori: regizoarele Tania Rakhmanova şi Nino Kirtadze, pentru filmarea și montajul materialului filmat, urmate de post-producție.

Evaluarea finală a proiectelor va fi realizată în fața unui juriu format din profesioniști internaționali, la sfârșitul workshopului. Anul trecut, juriul a fost format din Véronique Rabuteau (coordonatoarea Programelor de Film Documentar Unité Découverte et Connaissance al televiziunii ARTE France), alături de Emmanuel Chicon (selecționer al festivalului Visions du Réel, din Nyon), jurnalistul Nick Roddick (Split Screen, din Marea Britanie) și de regizorul Cristi Puiu. Sorin Botoșeneanu, Decanul facultății de Film din cadrul UNATC București s-a alăturat, de asemenea, invitaților Aristoteles Workshop sosiți pentru seara închiderii.

Aristoteles Workshop este găzduit de Casa Călin din satul Vama, Bucovina.

Despre Aristoteles Workshop

Filmele produse timp de opt ani de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.

Susținut de Canalul ARTE/France, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanțat deAdministrația Fondului Cultural Național (AFCN), de Centrul Național al Cinematografiei și de iStyle. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști.

Participanții au acces la echipamente de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului. De asemenea, ei vor fi îndrumați de tutori și experți pe parcursul celor 4 săptămâni.

Pe parcusul celor opt ediţii precedente, training-ul a fost susținut de nume importante din cinematografia mondială:

 • John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune)
 • Steven Ascher și Jeanne Jordan (documentariști nominalizați la Oscar, premiați la Sundance și câștigători ai premiului Peabody),
 • Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),
 • Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) și commissioning editors de la canalul Arte/France.
 • Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga),
 • Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
 • Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanți documentariști francezi, autor a peste 15 filme documentare, profesor la celebra școală de film Fémis)
 • Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de documentare),
 • Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
 • Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor și producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio și the Special Prize la Tokyo)
 • Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
 • Rafi Pitts (celebrul regizor care face parte din Noul Val al cinematografiei iraniene și ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.),
 • Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme isorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile Emmy)
 • Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.