Ascultă acest articol

Pașaport de Germania / Trading Germans, documentarul regizat de Răzvan Georgescu și produs de HiFilm, Februar Film și HBO va avea premiera în cadrul Festivalului internațional de film documentar Astra Film Festival.

Pașaport de Germania / Trading Germans a fost selecționat în competiție, la secțiunea România a festivalului Astra Film Festival.

 Pașaport de Germania / Trading Germans spune povestea celui mai amplu negoț de oameni din Europa secolului XX: vânzarea organizată, sistematică a întregii populații germane din România către Republica Federală Germania. Documentarul se axează pe istoriile personale ale celor direct afectați de acest transfer.

În timpul prezenței lor continue de 850 de ani în Transilvania și de peste 200 de ani în Banat, germanii au înfruntat vitregiile naturii, valurile de mongoli și epidemiile, s-au opus tentativelor de asimilare ale maghiarilor și românilor, au îndurat deportările în Bărăgan și în Uniunea Sovietică. În ciuda greutăților, ei au prins rădăcini aici și s-au bucurat de o poziție socială confortabilă. Până când s-a pus la cale negoțul, iar germanii au dispărut – peste noapte – din România…

Cum a fost posibil să vinzi un întreg grup etnic, aproximativ 245.000 de germani, din România comunistă între 1968 și 1989? Care au fost motivele care au stat la baza dispariției a 850 de ani de cultură din România în 22 de ani, într-o clipire istorică? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care încearcă să găsească răspuns noul documentar, Pașaport de Germania / Trading Germans.

Documentarul va fi proiectat în premieră în cadrul Festivalului internațional de film documentar Astra Film Festival vineri, de la ora 20:00, la Sala Thalia, Filarmonica Sibiu. Pașaport de Germania / Trading Germans va fi difuzat la HBO și va fi disponibil și pe HBO GO din 27 noiembrie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.