Boyhood – Recenzie

1
3879
Ascultă acest articol


Viaţa unui tânăr băiat, Mason, de la 5 până la 18 ani.

RegizorRichard Linklater

Scenariu : Richard Linklater

Gen: Dramă

Lansare : 6 februarie 2015

Durata : 165 min

Studio : IFC Films, Detour Film

Distribuitor RoImage 2000

Clasificare :  A.P 12

Actori :

Ellar Coltrane    …    Mason
Patricia Arquette    …     Mom
Elijah Smith     …    Tommy
Lorelei Linklater   …     Samantha
Ethan Hawke   …     Dad

Sumar: “Viaţa unui tânăr băiat, Mason, de la 5 până la 18 ani.” IMDB

Despre: BOYHOOD. 12 ANI DE COPILĂRIE este o dramă de ficțiune realizată cu aceiași actori pe parcursul a 12 ani, din 2002 în 2013, și care ne poartă într-o călătorie pe cât de spectaculoasă, pe atât de intimă, printre experiențele copilăriei, despărțirile, traumele și bucuriile unei familii pe măsură ce trece timpul.

Filmul îl urmărește pe Mason (Ellar Coltrane), de la șase ani la 18 ani, printr-un vârtej de schimbări familiale, de mutări, controverse, căsătorii zdruncinate, recăsătoriri, schimbare de școli, prime iubiri, iubiri pierdute, vremuri bune, vremuri mai puțin bune, într-un mix constant de dezamăgiri și umiri. Dar efectele acestor evenimente nu pot fi prevăzute, pentru că un moment se întrepătrunde cu cel care-i urmează,  transformându-se într-o experiență profund personală a întâmplărilor care ne modelează pe măsură ce creștem, formând natura mereu schimbătoare a vieților noastre.

RECENZIE DE ELIZA & LUCIAN:

Se pare că numărul 12 în ani este norocos când vorbim de premiile Academiei: anul trecut am avut 12 ani de sclavie, anul acesta 12 ani de copilărie.  Şi cum categoria pentru „Best Picture” a fost inundată de filme biografice, Boyhood reuşeşte să iasă în evidenţă. Şi asta nu pentru întregul efort ce s-a pus în el, ci pentru transpunerea atât de precisă a vieţii unui tânăr pe marile ecrane. Trebuie văzut. Există însă şansa să-l fi trăit.

Cinematografia operează cu procesul de identificare. Filmele horror sau fantasy aduc la suprafaţă fricile şi dorinţele noastre, pe când filme ca cele ale lui Richard Linklater se leagă chiar de pilonii fundamentali ai vieţii noastre. Ultimul său film, ce urmăreşte aceiaşi actori pe un parcurs de 12 ani, capturează acel „je ne sais quoi” al vieţii prin lentilele ochelarilor mult prea purtaţi ai lui Linklater. Este un experiment cinematic ambiţios, o capsulă a timpului şi o scrisoare de dragoste adresată trecutului, pe fundal auzindu-se Britney Spears, Blink-182, Coldplay, Vampire Weekend, Lady Gaga, Foo Fighters, Pink Floyd, Kings of Leon etc.

boyhood 1

Fiţi avertizaţi, este o călătorie obositoare. Îi lipseşte un punct culminant, iar pentru asta, mulţi dintre spectatori şi-ar putea pierde răbdarea. Însă, până la urmă, la fel este şi viaţa. Dacă o luăm pe modelul „The Fault in Our Stars”, e ca un montagne-russe, se roteşte, o ia în sus şi în jos. La fel şi cu viaţa lui Mason: Austin, San Antonio, Halo, Game Boys, Dragon Ball Z sau Harry Potter. Divorţul părinţilor, slujba nasoală de la restaurant, tatăl vitreg alcoolic, petrecerile din liceu, fotografia. Acest copil poate fi oricine şi filmul îi oferă această libertate.

Year 4 DSC_6148 (1) [800x600]Pentru unii, nu prea e de ajutor faptul că familia e doar o altă muscă de pe peretele familiilor obişnuite americane. Pentru alţii, tocmai în asta îi stă farmecul. E autentic, e real şi deloc stilizat. Dar atributele acestea merg doar atunci când eşti bine ancorat într-un subiect consistent, iar Boyhood îşi pierde pasiunea pe parcurs ce Mason se maturizează. Dacă e un mijloc prin care Linklater poziţionează paralel personalitatea protagonistului cu perspectiva sa, atunci a avut efectul scontat. Până la urmă, filmul este despre Mason, şi nu poţi face multe atunci când personajul tău central îşi pierde în mod dramatic din carismă. Acelaşi lucru poate fi observat şi la sora lui Mason, jucată de fata lui Linklater, Lorelei, (nepotismul ăsta) despre care se ştie că şi-a pierdut de mult interesul în actorie. Adevăraţii eroi ai filmului sunt părinţii lui Mason, interpretaţi de Patricia Arquette şi Ethan Hawke. Să ne mai mirăm că actorii adulţi antrenaţi sunt capabili să-şi menţină consistenţa în intepretare, spre deosebire de copiii actori?

Interpretarea Patriciei Arquette este ireproşabilă. Patricia a fost surprinsă în momentele cele mai fericite şi triste din viaţa ei. În anul 2006 s-a măritat cu Thomas Jane şi a rămas însărcinată tot în acelaşi an. În anul 2011 cei doi au divorţat. În 2009 a primit o veste care i-a afectat serios cariera: serialul care a făcut-o celebră şi prin care şi-a câştigat fanii – „Medium” a fost anulat de către postul de televiziune NBC. Patricia a fost suprinsă în timpul filmărilor pentru „Boyhood”, din anul 2006, gravidă. Acest aspect nu a afectat absolut deloc evoluţia personajului, deoarece regizorul a ştiu cum să facă faţă provocărilor. Mama lui Mason este o femeie puternică, trecută prin viaţă, care ar face orice pentru siguranţa copiilor. Pentru munca deosebită de care a dat dovadă în „Boyhood”, Arquette a fost recompensată pentru interpretare feminină într-un rol secundar cu Globul de Aur, premiul Critics Choise Movie Award, SAG Award, precum şi o nominalizare la Oscar.

Ethan Hawke este un actor cunoscut, dar nu la fel de apreciat ca Patricia.  Performanţa sa din „Boyhood” esteYear 2 IMG_0902 (1) [800x600] nesigură la început, dar cu trecerea timpului acesta este din ce în ce mai bun. Hawke este tatăl divorţat şi omul care nu-şi găseşte locul în societate. „Don’t vote for Bush!”.

Mason, punctul central al acestei producţii este interpretat de către Ellar Coltrane. Să vezi cum evoluează un copil de la o vârstă fragedă, la un adolescent rebel este de-a dreptul uimitor.

Cadrele suprinse au un impact emoţional puternic şi covârşitor. Momentele din viaţa familiei (divorţul, certurile, mutarea locuinţei ş.a.m.d) sunt surprinse cu meticulozitate. În „Birdman” actorul principal Riggan era împotriva filmelor de acest gen şi spunea că sunt „talky psihosophical bullshit”. Ei bine, „Boyhood” este o capodoperă a cinematografiei cum nu s-a mai făcut până acum.

boyhood 2 [800x600]Filmul se bazează pe compasiunea, nostalgia şi amintirile proprii acum treze. Poate că fosta ta iubită nu te-a înşelat cu un jucător de lacrosse, însă sentimentul este universal. Viaţa rămâne viaţă şi Boyhood ne învaţă că avansul său constant e ceva ce trebuie acceptat şi un lucru pe care toţi îl împărtăşim.

Închei, totuşi, prin cuvintele Oliviei din monologul său final:

„I just thought there’d be more.”

Postere:

BoyhoodTrailere:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.