“Un beau dimanche / O duminică frumoasă” va avea premiera într-o frumoasă zi de vineri

0
2614

Un beau dimanche / O duminică frumoasă (titlul în engleză: Going Away), în regia lui Nicole Garcia (Place Vendôme), o subtilă poveste de dragoste dintre un tânăr profesor singuratic cu un trecut adânc îngropat şi mama unuia dintre elevii săi, va intra în cinematografe în 10 aprilie, distribuit în România de Independenţa Film.

În rolurile principale: Pierre Rochefort, Louise Bourgoin (Dragostea durează trei ani, de Frédéric Beigbeder) şi Dominique Sanda (Cea mai bună actriţă în rol principal, Cannes 1976).

Un beau dimanche / O duminică frumoasă a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto 2013, iar anul acesta, Pierre Rochefort a fost nominalizat la Premiul César pentru Cel mai bun actor într-un rol principal.

Actriţa devenită regizor şi scenarist

Ca actriță, Nicole Garcia a jucat în peste 80 de filme și care în 1990 a debutat ca regizor şi scenarist. Cel mai cunoscut film al ei, Place Vendôme, cu Catherine Deneuve, a obţinut 12 nominalizări la Premiile César în 1999, iar Nicole Garcia a fost nominalizată la Leul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, în 1998.

[pull_quote_center]“Trei zile diferite, trei locuri şi trei persoane… O întâlnire absolut întâmplătoare a unor personaje cu provenienţă socială total diferită care, altfel, ar fi părut cu totul incompatibile”, [/pull_quote_center]

spune regizoarea Nicole Garcia despre Un beau dimanche / O duminică frumoasă.

[pull_quote_center]“Pe autostrăzile din sudul Franţei, în cele trei zile de minivacanţă, fiecare din ei renunţă la inhibiţii, se îndrăgostesc, îşi scotocesc trecutul pentru a scăpa de el şi renasc. La finele acestui weekend prelungit, nimic nu va mai fi la fel pentru cei trei.”[/pull_quote_center]

Un trio formidabil

Baptiste (interpretat de actorul Pierre Rochefort) este mai degrabă genul solitar. Profesor într-un oraș din sudul Franţei, el nu rămâne niciodată mai mult de trei săptămâni în acelaşi loc de muncă. Într-o vineri după-amiază Baptiste se hotărăște să aibă grijă pentru o zi de Mathias, un elev de-al său ai cărui părinți sunt despărțiți, iar tatăl neglijent.

Băiatul îl duce pe profesor acasă, la mama sa, Sandra (jucată de actriţa Louise Bourgoin). Sandra se dovedeşte a fi o tânără foarte drăguţă, care acum lucrează pe o plajă, lângă Montpellier. Trio-ul format se leagă din prima, ca un fel de familie întreagă pe care cei trei nu au avut-o, nici unul, niciodată.

Sandra datorează însă o sumă foarte mare de bani pe care, dacă nu-i restituie, se pot întâmpla lucruri grave. Baptiste se hotărăşte să o ajute, ocazie cu care însă face o călătorie în trecutul său, acolo unde se ascunde cel mai bine păstrat secret al lui.

Alte amănunte despre film

Iniţial, Un beau dimanche a purtat titlul de lucru Il est parti dimanche.

Locaţiile din Franţa în care s-a filmat au fost:

Montpellier, Hérault – scenele cu şcoala

Palavas.les Flots, Hérault – scenele de pe plajă

Loubens şi Crampagna, Ariège, Midi-Pyrénées – scenele de pe drum

Seilh, Haute-Garonne, Midi-Pyrénées – castelul familiei

Un beau dimanche / O duminică frumoasă este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca Mommy, Deux jours, une nuit, La grande bellezza, Nymphomaniac, La Vie d’Adèle, The Hunt, Amour, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.