Fast & Furious 7 – Recenzie

6
13832

Deckard Shaw caută să se răzbune împotriva lui Dominic Toretto şi a familiei sale pentru moartea fratelui său.

RegizorJames Wan

Scenariu :  Chris Morgan, Gary Scott Thompson

Gen: AcţiuneCrimă, Thriller

Lansare : 3 aprilie 2015

Durata : 137 min

Studio :  Original FilmOne Race FilmsRelativity MediaLegendary Pictures

Distribuitor RoImage 2000

Clasificare :   A.P 12

Actori :

Vin Diesel    …    Dominic Toretto
Paul Walker     …     Brian O’Conner
Jason Statham     …    Deckard Shaw
Michelle Rodriguez    …     Letty
Dwayne Johnson   …     Hobbs

Sinopsis:  În FURIOS ȘI IUTE 7, Vin Diesel, Paul Walker și Dwayne Johnson conduc distribuția care continuă aventurile din franciza care și-a clădit renumele pe viteză. Alături de ei îi vom revedea pe Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Elsa Pataky și Lucas Black, favoriții fanilor din toată lumea, dar și figuri noi în franciză, precum Jason Statham, Djimon Hounsou, Tony Jaa, Ronda Rousey, Nathalie Emmanuel and Kurt Russell.

Capitolul al șaptelea al seriei de un succes fenomenal e regizat de James Wan după un scenariu de Chris Morgan, și e produs de Neal H. Moritz, Vin Diesel și Michael Fottrell.

RECENZIE:

Îmi amintesc entuziasmul cu care am așteptat primul film al seriei. Puști pe atunci, eram într-o perioadă în care muzica bună, mașinile și bineînțeles “fetițele” erau subiecte de foc, iar filmul avea să pice la țanc și după lansarea lui nu am fost deloc dezamăgit.

Curse de stradă, mașini modificate, muzică nebună de bună, adrenalină (sau mai bine zis N.O.S.), culori stridente, scene filmate din unghiuri “șmechere”. Gata! Am fost convins și așa am rămas “lipit” de toate filmele seriei până ce am avut plăcuta onoare de a-l vedea pe cel mai nou al seriei, “FURIOUS 7” la IMAX, mulțumită distribuitorului filmului în România, Ro Image. Într-o vizionare de presă, cu două zile înainte de marea avanpremieră, 3 aprilie. Adevărat festin vizual și atmosferă perfectă!

N-am să mai desfac firu-n patru cu cele 6 filme anterioare, dar vă invit cu drag să citiți un mic istoric al lor în cel mai nou număr al revistei noastre @FiLM în numărul lunii aprilie, ce va fi lansat din 6 aprilie.

Evoluția seriei a fost una cu suișuri și coborâșuri, probabil “Tokyo Drift” fiind cel mai desprins de restul seriei, lucru ce a fost elegant “corectat” în F7.  Seria a suferit modificări la nivel de poveste (poate și din cauza schimbării regizorilor), iar unele elemente principale au fost ușor puse în fundal, dar altele (nu neapărat rele) le-au luat locul. Și când spun asta, mă refer în primul rând la muzică (combinații de muzică BUNĂ și în vogă în perioada lansării filmelor). Muzica companion al primelor filme avea să fie descrescător din ce în ce mai slabă, dar nu s-a pierdut de tot, rețeta fiind aceeași, doar melodiile mai puțin bune.

Pe partea de scenariu și a poveștilor, s-a pornit de la cursele de stradă și s-a ajuns ca rețeta principală din ultimele filme ale seriei, să fie bazată mai mult pe lovituri (furturi) și să scoată din ce în ce mai mult în evidență noțiunea de familie. Lucru bun și bine aplicat, dar esența și-a pierdut din concentrație.

Cam toate astea se șterg cu buretele odată cu “Furious și Iute 7“, pentru că bagă în seamă (subtil ce-i drept) și “Tokyo Drift” și parcă acum întreaga serie e legată și lasă loc în mod natural la noi filme în serie. Muzica, din nefericire, de câteva ori nu este deloc bine pusă în momentele care cer de la sine un astfel de fundal muzical, iar melodiile (care le ascult chiar în acest moment) nu sunt la fel de bine alese față de primele filme ale seriei.

furious-7

Avem secvențe cu încetinitorul, avem explozii, avem cascadorii, avem mașini (și Doamne, ce mașini!), avem scene amuzante (Roman e “tatăl lor”), avem tipe mișto, avem lupte (multe și foarte mișto realizate), avem actori cu nume sonore (mușchi și reputație de “bad ass boys“)… nu știu ce-ar mai lipsi? Practic filmul e construit PERFECT pentru floricele, nachos-ul și “galonul” de suc.

Stai pe spate, lasă telefonul, nu te ofusca să socotești dacă fizica e bine aplicată sau cum de hainele nu se rup, iar corpurile umane sunt mai rezistente decât exoscheletul lui T1000 și HAVE FUN! Pentru că e fix ce vei primi: distracție, lupte și acțiune non-stop!

Sărind peste scenele de acțiune filmate perfect de James Wan (“Saw”, “Insidious”), care efectiv ne îngrozește ce poate face cu camera într-o luptă 1 vs 1 sau o cursă demențială între o Muscle Car și un bolid Aston Martin; sărind peste prăpăstii, păduri, clădiri și altele, am să rulez la 120fps la o scenă sexy tipică James Bond 007 ca apoi să dau drumul la N.O.S. până la marele final, un tribut magnific adus lui Paul Walker (Brian O’Conner) și un simbol ce efectiv m-a impresionat îndeajuns să scap un “wow“. De aplauzele din sală care au dat drumul la generic, nu mai zic nimic…

fast-and-furious-7-2Povestea nu e cine știe ce operă Coppoleană, conversațiile nu sunt tocmai Tarantiniene și sincer nici nu e nevoie, oricum filmul este în proporție de 80% numai acțiune și este fix așa cum trebuie să fie.

6-le se termină când Han (Sung Kang) este pus la respect de “fratele mai mare și mai rău” (să-l citez pe uriașul Hobbs) al lui Owen Shaw (Luke Evans). Catalizatorul întregului film. Deckard Shaw (Jason Statham) e supărat rău rău și convins la sânge să-și răzbune fratele. El lovește-n Hobbs (Dwayne “The Rock” Johnson”), atacă familia lui Brian și-l irită grav pe Dominic Toretto (Vin Diesel) îndeajuns ca Cel de-al 7-lea Război FF să se dezvlănțuie.

furious-7-1

Echipa se adună și vor declara război deschis lui Deckard, dar mai întâi trebuie să pună cap la cap un plan care să-l găsească și să-l prindă în capcană. Deckard este pornit să-i elimine pe toți și apelează la hackeriță Ramsey (Nathalie Emmanuel) nicidecum una “cu coșuri și ochelari cu ramă de bragă și băutoare de prea multe sucuri” (citez pe hilarul Roman Pierce) pentru a-i găsi mai ușor pe fiecare. Dar lucrurile vor lua o întorsătură neașteptată atunci când echipa Toretto va deborda planul și totul se va transforma într-o cursă nebunească de-a șoarecele și pisica. Un lucru e cert, cine va pune mâna pe Ramsey va avea acces la o tehnologie avansată de identificare ce va deschide oportunități nemărginite.

furious-7-2În poveste se strecoară multe glumițe și scene haioase menite să aerisească puțin aglomerația de scene dure și lungi de acțiune. Dom și Letty trec printr-o perioadă delicată, Brian, acum cu familie, tinde după acțiune, dar soția are o surpriză care nu vrea să-i strice “bucuria” de joacă, iar finalul, după cum spuneam, e un tribut emoționant adus răpostatului Paul Walker.

Povestea aduce picanterii gen drone, elicoptere, gadgeturi și alte mărunțișuri care își găsesc oarecum locul prin film.

Locațiile variate exclud orice moment static în care probabil ațipești sau verifici statusul pe FB și te plimbă prin Tokyo, LA, Abu Dhabi și alte zone deșertice, muntoase sau împădurite.

Tej (Ludacris), Michelle Rodriguez (Letty), Jordana Brewster (Mia) revin în F7 și vor trebui să facă față “părții întunecate” compuse de nume noi în franciză precum Kiet (Tony Jaa), Rounda Rousey (Kara),  Jakande (Djimon Hounsou) și Mr. Nobody (o să descoperiți voi cine e).

cars

În alte roluri principale întâlnim:

 • 1970 Dodge Charger R/T
 • 1970 Plymouth Barracuda
 • 1967 Chevrolet Camaro Z28
 • 1989-94 Nissan Skyline GT-R R34
 • 2011 Dodge Challenger SRT-8
 • 2011 Bugatti Veyron
 • Ferarri 458 Italia
 • 2004+ Aston Martin DB9
 • 2014 Maserati Ghibli
 • 2011+ Subaru Impreza WRX STi
 • Lykan HyperSport

Am să închei aici că deja entuziasmul a pus stăpânire pe degete și nu mă pot opri și am să vă invit cu dragă inimă să mergeți NEAPĂRAT la IMAX să-l vedeți! Nu pot să vă promit că va lua Oscar pentru Cel Mai Bun Film, după cum spune Vin Diesel, dar pot să vă garantez că veți vedea un Feel Good Movie și veți primi exact la ce vă așteptați atunci când pășiți în sala de cinematografe!

R.I.P. Paul Walker!

Postere:

Fast 7ROTrailer:

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.