Ascultă acest articol

Despre Acer ConceptD 3 am vorbit în recenzia anterioară și sper că am lămurit cărui target este adresată seria ConceptD de la Acer.

Realizat pentru creatorii de conținut și artiști grafici/audio, ConceptD merge și mai departe și de această dată avem în teste Acer ConceptD 5, modelul de culoare albă! Haideți să aflăm împreună detalii despre el.

Pachet

La fel ca și în cazul ConceptD 3, avem un pachet standard în a cărei cutie cu câteva specificații tehnice despre produs, avem alimentatorul și bineînțeles, ConceptD 5-ul de culoare albă cu un aspect și design foarte atrăgător.

Aspect

ConceptD 5 (CN515-51) încă de când îl scoți din cutie îți dai seama că este adresat artistelor sau poate chiar și artiștilor care preferă gadget-urile albe. Dacă negru se prestează mai mult gadget-urilor de gaming, iar argintiul le predomină pe cele din segmentul business/office/school, întotdeauna le vom privi pe cele albe (și aurii) ca fiind pentru cei care au un stil elegant și optează pentru a atrage privirile.

Nu doar culoarea contează ci și aspectul, finisajele, materialele folosite, iar în cazul gadget-urilor, să fie și performante.

Având dimensiunile de 36x24cm și o grosime de doar 1.7cm și 1.5kg, materialul din care este confecționată carcasa este o combinație între aluminiu, litiu și magneziu ceea ce-i conferă o rezistență mai mare decât cele din plastic tare sau chiar și aluminiu.

Culoarea alb predomină, iar pe capac avem scris mic, centrat, în partea de sus, “Acer” cu argintiu, iar pe partea de dedesubt avem 4 piciorușe cauciucate (2 mici și unul de-a lungul parții din spate cu balamaua) plus o aerisire pentru componente, iar în partea din față, avem 2x difuzoare stereo.

Pe latura din față nu avem niciun element, iar pe cea din spate, de sub balama, avem pe jumătatea din dreapta un grilaj pentru aerisire.

Pe latura din dreapta se află portul pentru alimentare, HDMI-ul, 2x port USB 3.1 (unul cu funcție de încărcare), port USB-C și jack-ul pentru căști cu microfon. Pe latura din stângă, însă, avem un SDcard reader, un alt port USB 3.1, Kensington Lock-ul și cele două LED-uri de stare și baterie.

Odată deschis capacul, display-ul de 15.6″ este încadrat de o ramă subțire, în partea de sus cu o cameră HD și microfon, iar sub ecran sigla Acer. Display-ul se lasă pe spate până la 180 de grade.

În spațiul de lucru avem, în partea de sus, între balama și tastatură, sicris mic, cu gri, “Concept D”, iar sub tastatură, în dreapta, este poziționat cititorul de amprente. Tot aici găsim și un TouchPad destul de spațios și cel mai important avem o tastatură QUERTY, cu taste retroiluminate cu o nuanță a chihlimbarului și nu avem NumPad.

Este clar că din punct de vedere al aspectului, CD5 este un device atrăgător, subțire și rezistent, dar oare ce găsim sub capotă va fi la nivelul aspectului?

Tehnic

În primul rând, diferența față de alte serii se va vedea aici în calitatea display-ului și tehnologiile implementate. Display-ul LED IPS suportă rezoluția 4K UHD (3840 x 2160) și include tehnologia ComfyView, iar imaginea este redată atât de placa video integrată, Intel HD Graphics 630 cât și de cea dedicată AMD Radeon RX Vega M GL cu 4GB de memorie video. Seria utilizează tehnologia PANTONE Validated cu o fidelitate a culorilor Delta E <2, gama de culori DCI-P3 și “100% Adobe RGB color gamut”.

Bineînțeles că pentru această serie, pentru a putea rula și reda informațiile rapid, este nevoie și de un procesor rapid, iar Intel Core i7-8705G (4 nuclee) tactat la 3.10 GHz este mai mult decât suficient să facă față cererilor artiștilor. Memoria RAM este de 16 GB, iar cea internă de stocare un SSD cu capacitatea de 512GB.

La conectivitate avem Bluetooth 4.1, Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n/ac și avem inclus și un cititor de carduri SD, dar și unul de amprente. Bateria Lithium Ion are o capacitate de 46.000mWh care este capabila să ofere 7 ore de utilizare, conform producătorului.

Mai multe detalii de ordin tehnic vedeți din rezultatele oferite de HWiNFO și CPU-Z:

CD5 rulează Windows 10 cu cel mai recent update și conține aplicațiile ConceptD respectiv Acer Care Center. În prima ai acces la informații despre tot ce se întâmplă cu sistemul (cpu, temperatură etc) plus preseturi pentru imagine, împărțirea ecranului în mai multe mici ecrane în funcție de conexiuni și alte elemente utile, iar la Acer Care Center afli dacă totul rulează în parametri normali. Bineînțeles, nu lipsește Acer Store-ul cu aplicații și jocuri.

Teste

Utilizat aproximativ o săptămână, zilnic, a fost o experiență deosebită deoarece folosesc destul de mult Adobe Photoshop, și dacă tot m-am aflat în aria aceasta am instalat și Premiere, Illustrator și Lightroom pentru a vedea cum se comportă ConceptD 5 și s-a descurcat de minute.

Tastatura și TouchPad-ul sunt o plăcere de utilizare, minus inconveniențele cu taste prea mici de direcție (săgeți) și poziționarea neinspirată a butonului de Power, care la o utilizare în Office, spre exemplu, sunt șanse mari să-l apeși din greșeală.

Utilizarea în regim Office, browsing și Social Media este foarte plăcută, iar când vine vorba de utilizarea aplicațiilor de muzică precum Spotify, micile difuzoare nu sunt tocmai gălăgioase, dar situația se schimbă dacă se folosesc căști. Clipurile HD și 4K de pe YouTube și Netflix rulează fără probleme, iar calitatea imaginii este ireproșabilă.

Viteza de trasfer de date și streaming-ul, dar și jocurile testate (Fortnite, Diablo 3, Doom, StarCraft, Fortnite, Gears of War 4, demo la Forza Horizon 4, Asphalt-urile din Microsoft/Acer Store) au rulat, de asemenea, fără probleme mulțumită plăcii video dedicate, vitezei procesorului și Wi-Fi-ului.

Am dat drumul și la două teste standard 3DMark și PCMark10 (cu CD5 conectat la alimentator) pentru a vedea rezultatele:

Bateria are o durată de utilizare de aproximativ 4 ore în regim de lucru normal, Office, dar timpul scade dacă CD5 este folosit pentru entertainment (streaming video/audio/gaming) sau jocuri. Noroc cu încărcătorul care este și mic ca dimensiuni, dar și foarte “vioi” căci reușește să încarce destul de rapid bateria (aproximativ 2.5 ore).

Concluzie

Am spus la recenzia pentru ConceptD 3 că sunt tare curios de ce are să urmeze pentru această serie reușită de la Acer, iar 5-ul nu a făcut decât să se observe clar că seria urcă și mai e loc de multe îmbunătățiri când vine vorba de specificații tehnice, tehnologii, dar și materiale utilizate și bineînțeles, aspect. CD5 vine cu un plan bine gândit din toate punctele de vedere și se îndreaptă către producătorii de conținut, aducând nu numai tehnologie performantă, dar și un design care se prestează acestora.

Seria ConceptD este una care se clasează între segmentul de buget dedicat utilizatorilor de tip Office și cel al gamerilor, dar include elemente din ambele combinând cu succes atât o performanță bună cât și un aspect și portabilitate de top.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.