Mad Max: Fury Road – Recenzie

5
14020
Ascultă acest articol

Într-un deşert dezolant unde umanitatea este defectă, doi rebeli mai au totuşi puterea de a restaura ordinea: Max, un om al acţiunii şi al cuvintelor puţine şi Furiosa, o femeie a acţiunii care aşteaptă să se întoarcă acasă.

RegizorGeorge Miller

Scenariu :  George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathouris

Gen:  Acţiune, Aventură, Sci-Fi

Lansare : 15 mai 2015

Durata : 120 min

Studio :  Kennedy Miller Mitchell

Distribuitor Freeman Entertainment

Clasificare : –

Actori :

Tom Hardy   …    Max Rockatansky
Charlize Theron    …     Imperator Furiosa
Nicholas Hoult      …   Nux
Hugh Keays-Byrne     …     Immortan Joe
Josh Helman     …    Slit

Sinopsis: 

RECENZIE:

Mad Max. Eram un puști când l-am văzut. A fost atât de intens și diferit de ce văzusem pe vremea aia (prin 80 și ceva) că am rămas efectiv marcat. Nu era ceva nou în materie de filme post-apocaliptice, dar era complet diferit abordând o versiune mai “de stradă” a acestui scenariu. Îmi amintesc perfect cum am rămas fără cuvinte după ce l-am văzut. Îmi plăceau mașinile, cursele, eram înnebunit după filme, iar combinația era fix pe placul meu. Câțiva ani mai târziu (pe VHS parcă) am prins “The Road Warrior”, care a fost un instant-classic în topul preferințelor, iar de la “Thunderdome” deja eram un fan declarat. 2 Pac, Tina Tuner, demență, mașini, apocalipsă… a fost ca un festin și-o bucurie sufletească.

Cu cele scrise vreau să vă facă să-nțelegeți că trilogia Mad Max este una din preferatele mele, iar despre cele trei filme am și scris în numărul actual al revistei @FiLM.

“Fury Road”… WHAT A LOVELY MOVIE, ca să fiu în spiritul nebunesc, haotic, extraordinar pe care l-am văzut prima oară în trailer-ul oficial, ca apoi să-mi crească pulsul în următoarele apărute, până la lansarea de astăzi.

Am tocat fiecare imagine, clip, trailer, informație, afiș oficial sau fanart și tot ce e legat de acest film, și am numărat zilele. Aveam așteptări MARI! Dacă am fost dezamăgit sau dacă au fost întrecute, am să vă las pe voi să trageți concluzia imediat.

interceptorDeșert. Praf, culori șterse de portocaliu și ruginiu. O mașină în stânga (eu: “Oh SHIT, e acel Ford GT Falcon Coupe 1973 XB aka Imperiosa, din prima parte într-o stare depravabilă?). Max (Tom Hardy) în dreapta. Liniște. O șopârlă mai… specială încheie scena tragic, iar apoi… ÎNCEPE NEBUNIA.

O grămadă de mașini, în frunte cu Immortan Joe (Hugh Keays Byrn) sunt pe urmele lui Max, iar scena este plină de adrenalină, amețitoare, înecăcioasă de praf și o muzică… ce muzică (Junkie XL), care efectiv te ține lipit de scaun și te izbește cu titlul filmului fix în frunte, într-un 3D ce este ABSOLUT NECESAR în cazul acestui film.

Pe perioada scenei descrise, Hardy spune cu o voce de Bane câteva cuvinte de duh precum:

My name is Max. My world is fire And blood.

O introducere care prezice că Max va avea o viață grea și avem să vedem ceva super-mișto.

Cum spuneam și-n revistă, în prima parte Max e doar… Max, devenind Mad Max abia din a doua parte unde aduce un pic a erou, din a treia fiind doar un om ce încearcă să supraviețuiască acestei lumi haotice.

În Fury Road însă, avem direct un Mad Max așezat pe post de rol secundar, păstrând originea de tip retras care face orice pentru supraviețuire… poate puțin cam prea retras. De ce zic asta? Din momentul în care va apărea pe ecran Furiosa (Charlize Theron) veți fi copleșiți de ea, de aspectul ei, de Charlize, de Furiosa, de tot, tot.  Încet încet vă veți da seama că ea este de fapt protagonista și nu e un lucru rău, ba chiar e EXCEPȚIONALĂ.

Probabil cum știți și din trailere și poze, în rolul unui sclav al nebunului Immortan Joe, e Nux jucat demențial de Nicholas Hoult, iar cunoscuți voi menționa pe Zoë Kravitz și Rosie Huntington-Whiteley.

Filmul nu este un prequel sau o continuare a trilogiei, este un reboot al francizei care a omagiat totuși trilogia prin elemente simbolice care vă vor ridica colțul gurii când și când.

car-musicMuzica tribal-electronică este efectiv pe linia filmului, nebună, alertă; surplus de adrenalină pentru oamenii lui Joe – o mașină imensă plină de difuzoare cu un chitarist nebun ce scoate flăcări din chitară. Toate datorită magiei muzicale inegalabile redată de Junkie XL.

Personajele sunt atât de bine făcute și adaptate scenariului și lumii din film că mereu vezi ceva nou: un pitic haios și hidos foc (apropos de simboluri), uriașul Rictus Erectus, sclavii din care face parte și Nux, oamenii orașului condus de Joe, locatarii unei mlaștini și mulți mulți alții.

Chiar și povestea din film aduce câte puțin din fiecare parte a trilogiei și-o pune pe fantastica Furiosa la volanul unui “The War Rig” plină cu o încărcătură prețioasă ce aparține lui Joe. Destinul ei se intersectează cu al lui Max și vor fi tot filmul pe drumuri urmăriți de Joe și armata sa. În schemă va intra și o rasă neutră (eu am numit-o “Țepoșii”, vedeți voi de ce) ce vor pune bețe-n roate atât Furiosei and co. cât și nebunului Joe.

Cum filmul este în proporție de 85% numai acțiune alertă, vor exista numeroase scene incredibile de lupte, urmăriri, explozii și câte și mai câte, să nu mai vorbesc că una din încleștări va fi răsfirată de o gigantică furtună de nisip.

Probabil ați observat cât de mult am vorbit de Max, dar asta nu înseamnă că nu spune și el câteva cuvinte și nu va lua parte la acțiune.

Acum ar urma să vă vorbesc despre mașinile de film, care-s absolut geniale și dement realizate, dar n-am să le enumăr pe toate că aș umple prea multe pagini.

Rapid vă mai spun că va exista și un joc video bazat pe film; o producție Warner Bros. și Avalanche Studios care, din imaginile și trailerele apărute până acum, arată la fel de demențial și nebunesc ca filmul pe care-l voi juca cu siguranță în septembrie pe PC (va fi lansat și pe PlayStation 4 și Xbox One).

Din ce se aude se pare că Tom Hardy ar fi semnat (sau va semna) pentru o trilogie, așadar vom ține pumnii și-l vom preaslăvi pe zeul George Miller nu încă o dată, dar chiar și de două ori, de acum încolo.

Ca o concluzie pot să vă spun cu dragă inimă și nu numai pentru că-s un fan al francizei și al filmelor și serialelor în general, dar filmul este demență curată și nu în sensul bun; o nebunie ce-ți va aduce fiori pe șira spinării, îți va pompa adrenalina-n corp și-ți va crea o stare euforică pe care n-ai mai experimentat-o acum la un film și pe care, cred eu, n-o vei mai întâlni prea curând.

Nu vă luați d-ale gurii, nu veți avea timp nici să respirați. Mergeți totuși la toaletă înainte. Vizionare plăcută și mergeți la IMAX 3D sau mai nou la cinematograful 4DX la Mega Mall pentru o experiență maximă. Vă aștept cu păreri.

Cât despre așteptările, de care vă ziceam la începutul articolului, mi-au fost întrecute, lăsate în urmă și duse la capătul capătului, locul unde mă blochez, sunt șocat și am nevoie de asistență pentru a reveni la realitate.

Mad Max: Fury Road/ Mad Max: Drumul Furiei este adus în România de Freeman Entertainment și rulează în cinematografe începând e azi, 15 mai.

WHAT A LOVELY DAY

Postere:

mad_max_fury_road_ver3_xxlgTrailere:

5 COMENTARII

  1. hOur company offers a wide variety of non prescription products. Take a look at our health website in case you want to look healthier with a help health products. Our company offers health and related products. Look at our health contributing portal in case you want to improve your health. Our company provides a wide variety of health products. Look at our health contributing website in case you want to look better. Our company offers supreme quality general health products. Look at our health contributing site in case you want to look healthier. Our company offers supreme quality healthcare products. Look at our health contributing website in case you want to improve your health. Our company provides a wide variety of non prescription products. Visit our health portal in case you want to strengthen your health with a help of health products.
    Our company offers a wide variety of health products. Visit our health contributing website in case you want to feel healthier. Our company provides a wide variety of non prescription products. Take a look at our health website in case you want to look better with a help of health products. Our company offers a wide variety of health and related products. Visit our health contributing portal in case you want to look healthier. Our company offers a wide variety of healthcare products. Look at our health contributing website in case you want to look better. Our company provides non prescription products. Take a look at our health contributing site in case you want to feel better.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.