Ascultă acest articol


Muzica se îmbină foarte bine cu filmul, iar atunci când cele două sunt la un nivel foarte înalt rămâne în urmă ceva foarte puternic şi memorabil. Chiar şi în cazul în care filmul dezamăgeşte, coloana sonoră poate ieşi în evidenţă.

Avatar de James Horner

Avatar Coloana sonoră a filmului a fost compusă de James Horner, care a decedat anul acesta pe 22 iunie la vârsta de 61 de ani din cauza unui accident aviatic, Pentru James, “Avatar” a fost a 3-a colaborare cu James Cameron după Alien şi Titanic. Cântecul principal de pe coloana sonoră, I See You de Leona Lewis, a fost nominalizat la Globul de Aur, la categoria “Cea mai bună melodie originală”.

Jurassic Park de John Williams

Jurassicpark-1-.jpg

Jurassic Park a fost al 12-lea proiect ai dirijorului John Williams împreună cu Steven Spielberg. Acesta a compus, condus şi produs coloana sonoră a filmului. Soundtrack-ul original a fost compus din 16 piese, la care s-au mai adăugat 4 în 2013, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la lansare.

https://www.youtube.com/watch?v=kxmidwFRMJg

Terminator 2: Judgment Day de Brad Fiedel

T2ST

Coloana sonoră a fost compusă de americanul Brad Fiedel şi e alcătuită din 20 de piese. În film au mai apărut “You Could Be Mine” de Guns N’ Roses şi “Bad to the Bone” de George Thorogood, dar acestea nu au fost incluse în coloana sonoră oficială a filmului.

Requiem for a Dream de Clint Mansell

Kronos requiem.jpg

Compozitorul coloanei sonore a filmului dramatic din 2000 cu acelaşi nume este Clint Mansell, iar cei care au dat viaţă pieselor sunt cei de la Kronos Quartet. Clint Mansell este un muzician englez, compozitor şi fost membru al trupei Pop Will Eat Itself. Aronofsky, regizorului filmului, l-a angajat pentru a realiza coloana sonoră a filmului, iar de atunci cei doi au colaborat în continuu.

https://www.youtube.com/watch?v=i5Kwf_nNmGI

The Lord of the Rings de Howard Shore

Ringstrilogyposter.jpg

Howard Shore a compus, orchestrat şi produs muzica ce o regăsim în trilogia “The Lord of the Rings”. Cei care au adus piesele la viaţă sunt London Philarmonic Orchestra, împreună cu diverşi artişti precum: Ben Del Maestro, Enya, Renee Fleming, James Galway, Annie Lennox şi Emiliana Torrini. Chiar şi actorii Billy Boyd, Viggo Mortensen, Liv Tyler, Mirando Otto sau regizorul Peter Jackson au participat la realizarea coloanei sonore.

Star Wars de John Williams

StarWarsOST.jpg

Coloana sonoră a filmului “Star Wars” a fost înregistrată de John Williams pe parcursul a 8 sesiuni în studiourile Anvil din Denham, Anglia pe 5, 8-12, 15 şi 16 martie 1977. Orchestra care a participat la realizarea coloanei sonore a fost London Symphony Orchestra.

Amélie de Yann Tiersen

Amélie Soundtrack.jpg

Amélie este un film romantic şi de comedie din 2001 regizat de Jean-Pierre Jeunet. Coloana sonoră este alcătuită din 20 de piese şi a fost compusă, în marea ei majoritate, de cântăreţul francez Yann Tiersen.

Drive de Cliff Martinez

Coloana sonoră a filmului “Drive” este alcătuită din 19 piese iar compozitorul este americanul Cliff Martinez, fost baterist la formaţia Red Hot Chili Peppers.

Furious 7 de Atlantic Records

Furious 7 (soundtrack).jpg

Pe coloana sonoră a filmului “Furious 7” se regăsesc 16 melodii, cea mai populară dintre ele este See You Again de Wiz Khalifa şi Charlie Puth. Pe lângă această melodie, mai regăsim: Get Low de DJ Snake şi Dillion Francis, Turn Down for What de DJ Snake şi Lil Jon sau Ride Out de Kid Ink, Tyga şi Wale. Trecând de la prima parte a francizei până la 7-a, putem observă şi schimbarea în preferinţa genurilor muzicale. Pe parcursul seriei “Fast and Furious” mai găsim melodii precum: Machine Head – Crashing Around You, Saliva – Superstar, Ludacris – Act a Fool, Joe Budden – Pump It Up, Don Omar – Conteo, Don Omar ft. Tego Calderon – Bandoleros, Don Omar ft. Lucenzo – Danza Kuduro, 2 Chainz & Wiz Khalifa – We Own It.

Fifty Shades of Grey de Republic Records

Fifty Shades of Grey - Original Motion Picture Soundtrack.png

Pe atât de criticat filmul, pe atât de apreciată coloana sonoră a sa. Soundtrack-ul filmului este alcătuit din 16 melodii, şi regăsim nume precum Beyonce, Frank Sinatra sau Skylar Grey. Cele mai succes melodii ale coloanei sonore au fost: Love Me Like You Do de Ellie Goulding şi Earned It de The Weeknd.

Divergent de Interscope Records

Divergent soundtrack.jpg

Soundtrack-ul pentru filmul de acţiune şi SF din 2014, “Divergent” este compus din 13 melodii, dintre care 3 sunt ale lui Ellie Goulding. Îi mai regăsim pe Skrillex, Snow Patrol sau Zedd.

The Hunger Games: Mockingjay, Part 1 de Lorde (Republic Records)

The Hunger Games: Mockingjay, Part 1 - Original Motion Picture Soundtrack

Coloana sonoră a filmului din 2014 este compusă din 15 melodii şi regăsim artişti precum: Lorde, Tove Lo, Charli XCX, Stromae sau The Chemical Brothers.

The Fault in Our Stars de Atlantic Records

The Fault in Our Stars - Music from the Motion Picture.png

Cele 16 melodii ale coloanei sonore au fost lansate pe 13 aprilie 2014. Printre artiştii care au ajutat la realizarea coloanei sonore îi regăsim pe: Charli XCX, Ed Sheeran sau Lykke Li.

Guardians of the Galaxy de James Gunn

GotGmixtape.jpg

Aşa cum filmul “Guardins of the Galaxy” a venit şi a lovit pe neaşteptate şi soundtrack-ul a avut un succes imens. Coloana sonoră a filmului este una inedită, cele 12 piese de rock sau soul fiind compuse în anii 1967-1979. Regăsim nume precum: Blue Swede, The Jackson 5, Redbone sau Marvin Gaye.

Léon: The Professional de Éric Serra

Picture of Jean Reno as Leon. He is bearded and wearing sunglasses looking upwards

Un film clasic al aniilor 90′ de Luc Beeson în care îi regăsim pe Jean Reno, Natalie Portman şi Gary Oldman. Cel care a realizat soundtrack-ul filmului este compozitorul francez Éric Serra, cel care a mai contribuit şi la GoldenEye.

Titanic de James Horner

VA - Titanic - OST.JPG

Coloana sonoră a filmului “Titanic” a fost înregistrată între anii 1996 şi 1997 şi este alcătuită din 15 melodii. Filmul a avut un succes imens, iar soundtrack-ul nu s-a lăsat mai prejos şi a fost pe locul 1 în peste 20 de ţări la vremea respectivă. Albumul s-a vândut în peste 30 milioane de copii.

Gladiator de Hans Zimmer

Gladiatorsoundtrack.png

Coloana sonoră a filmului “Gladiator”, compusă din 17 piese, a fost realizată de Hans Zimmer şi Lisa Gerrard şi a fost lansat în anul 2000. Albumul a câştigat Globul de Aur pentru cea mai bună muzică originală.

Inception de Hans Zimmer

Inception OST.jpg

Soundtrack-ul filmului “Inception” a fost lansat pe 13 iulie 2010 de Reprise Records. Cel care a compus coloana sonoră este Hans Zimmer, aflat aici la a 3-a colaborare cu Christopher Nolan, după “Batman Begins” şi “The Dark Knight”.

Frozen de Kristen Anderson-Lopez şi Robert Lopez

A graphic of the album title over a snowflake

Cele 32 de piese ale coloanei sonore au fost compuse de Kristen Anderson-Lopez şi Robert Lopez (1-10), Christophe Beck (11-32) şi Frode Fjellheim (11, 31). Albumul s-a vândut în peste 10 milioane de copii, în toată lumea, în 2014, fiind cel mai bine vândut album al anului trecut.

Pirates Of The Caribbean de Hans Zimmer

The Curse of the Black Pearl Soundtrack.jpg

Albumul a fost lansat pe 22 iulie 2003 de Walt Disney Records. Muzica din film şi de pe album a fost compusă de Klaus Badelt şi produsă de Hans Zimmer.

8 Mile de Eminem

8milecover.jpg

“8 Mile” este un film din 2002, unde Eminem se află în rolul principal. Acesta a compus şi 6 dintre cele 16 melodii ale coloanei sonore a filmului. Piesele de pe album au fost înregistrate între 2001 şi 2002, iar albumul a fost lansat pe 29 octombrie 2002.

https://www.youtube.com/watch?v=bmXumtgwtak

Armageddon de Columbia Records

Armageddon, The Album.jpeg

Coloana sonoră a filmului “Armageddon” este alcătuită din 14 melodii, printre care găsim formaţii precum: Aerosmith, ZZ Top sau Journey. Albumul a fost succes în Japonia, unde a obţinut două discuri de platină pentru cele 400.000 de copii vândute în 1999.

Interstellar de Hans Zimmer

Interstellar soundtrack album cover.jpg

Compozitorul Hans Zimemr lucrează aici din nou cu Christopher Nolan, după trilogia “Batman” şi “Inception”. Coloana sonoră a filmului a fost lansată pe 17 noiembrie 2014 de casă de discuri WaterMark.

The Great Gatsby de Baz Luhrmann şi Anton Monsted

GatsbySoundtrack.jpg

La realizarea coloanei sonore au participat: Jay Z, will.i.am, Gotye sau Lana Del Rey. Cântecele aflate pe album au fost înregistrate între 2012 şi 2013. Albumul a fost lansat pe 6 mai 2013.

Tron: Legacy de Daft Punk

Tron Legacy Soundtrack.jpg

“Tron: Legacy” este un film SF din 2010 în care au jucat Jeff Bridges şi Olivia Wilde. Coloana sonoră, compusă din 22 piese produse de Daft Punk, a fost lansată de Walt Disney Records pe 3 decembrie 2010.

Pulp Fiction de MCA Records

PulpFictionSoundtrack.jpg

Albumul conţine un mix de rock and roll, pop sau soul şi conţine 16 melodii. Albumul ce a fost lansat pe 27 septembrie 1994, a reuşit să ajungă pe locul 21 în topul Billboard 200.

https://www.youtube.com/watch?v=D5OHrQYwRac

The Godfather de Tom Mack

Godfather Sdtk.jpg

Soundtrack-ul filmului cu acelaşi nume, a fost lansat în 1972 de Paramount Records, şi în 1991 pe CD de MCA. Este alcătuit din 2 părţi, fiecare a câte 6 piese, majoritatea dintre fiind compuse de Nino Rota.

The Dark Knight de Hans Zimmer

Darkknight cd.jpg

Coloana sonoră a filmului “The Dark Knight” a fost înregistrată în aprilie 2008 de Hans Zimmer şi de James Newton Howard. Ediţia de baza este formată din 14 piese, iar cea specială este alcătuită din alte 14 melodii. Soundtrack-ul a debutat pe locul 20 în topul Billboard.

Reservoir Dogs de MCA Records

Reservoir dogs ver1.jpg

Este primul soundtrack folosit într-un film de-al lui Quentin Tarantino. Coloana sonoră a filmului este formată din 16 piese din anii 60′ şi până în 80′. Lansarea albumului a avut loc pe 13 octombrie 1992.

The Last of the Mohicans de Trevor Jones şi Randy Edelman

Thelastofthemohicansostcover.jpg

Au existat două versiuni. Prima a fost lansată în 1992 şi a fost construită de Trevor Jones şi de Randy Edelman. A două versiune a fost lansată în 2000 şi a fost o reorchestrare a Royal Scottish Naţional Orchestra.

Braveheart de James Horner

Braveheart (Soundtrack from the Motion Picture), James Horner

Coloana sonoră a filmului “Braveheart” a fost concepută de regretatul James Horner, şi a fost jucată de London Symphony Orchestra. Această este a două colaborare, din cele trei, a lui James Horner cu Mel Gibson că şi regizor. Este alcătuită din 18 piese.

Ghost de Maurice Jarre

Ghost (soundtrack).jpg

Coloana sonoră a filmului “Ghost” a fost compusă de francezul Maurice Jarre. Albumul alcătuit din 11 piese, a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cea mai bună coloana sonoră.

Sweet November de Cristopher Young

Sweet November [Original Soundtrack]

Acest film din 2001 în care joacă Keanu Reeves şi Charlize Theron este un remake al filmului, regizat de Robert Ellis Miller, din 1968. Pe coloana sonoră găsim 16 piese, una dintre ele fiind interpretate chiar de Robbie Williams iar alta de Keanu Reeves.

“În assenza di te” este cântecul italiencei Laura Pausini de pe cel de-al patrulea album al artistei, “La mia riposta”. Acesta a fost lansat la sfârşitul lui 2003 şi deşi nu este inclus pe coloana sonoră a filmului “Sweet November” a dus la crearea unui videoclip special, emoţionant împreună cu o serie de cadre din acest film.

Robin Hood: Prince of Thieves de Michael Kamen

A bowman, ready to release a fiery arrow. Below two figures, beside a tree, silhouetted against a lake background.

Coloana sonoră este compusă din 10 melodii şi a fost realizată de americanul Michael Arnorld Kamen. Soundtrack-ul a fost lansat pe 2 iulie 1991.

https://www.youtube.com/watch?v=i4zjLVafu-Q

Stand by Me de Jack Nitzsche

Stand By Me 1986 American Theatrical Release Poster.jpg

Coloana sonoră a filmului din 1986 “Stand by Me” a fost compusă de Jack Nitzsche, şi este compusă din 10 piese.

Dirty Dancing de RCA Records

Drtydancingsoundtrack.jpg

Albumul în care regăsim coloana sonoră a filmului “Dirty Dancing” s-a vândut în peste 32 de milioane de copii, şi este unul dintre cele mai bine vândute albume din istorie. A stat 18 săptămâni pe locul 1 în topul Billboard 200. Ediţia originală din 1987 a albumului este compusă din 12 piese. În ediţia aniversară de 20 de ani regăsim un CD cu 27 piese.

Top Gun de Columbia Records

Top gun (album).jpg

Versiunea originală a coloanei sonore a fost lansată în 1986 şi a inclus 10 piese. În 1999 au mai fost adăugate 5. Iar într-o ediţie specială din 2006, au mai fost puse încă 5, ajungându-se la un total de 20. Producătorii soundtrack-ului sunt Don Simpson şi Jerry Bruckheimer

Pretty Woman de James Newton Howard

Pretty Woman OST.jpg

Coloana sonoră a fost lansată pe 13 martie 1990 şi conţine 11 piese de rock sau pop. Printre artiştii care au contribuit la realizarea melodiilor se numără: trupa Roxette, Red Hoţ Chili Peppers sau Peter Cetera.

Matrix de Warner Bros. Records

The Matrix soundtrack cover.jpg

Coloana sonoră a filmului “Matrix” a fost produsă de Guy Oseary şi de Russ Rieger. În cele 13 piese de pe album îi regăsim pe cei de la: The Prodigy, Rage Against the Machine, Rob Zombie, Marilyn Manson sau piesă “Du hast” a celor de la Rammstein.

Legend de Two Steps From Hell

TSFH-Legend-Steven-R-Gilmore.jpg

Nu este un film, ci un album al companiei americane de producţie de muzică, fondată de Nick Phoenix şi Thomas J. Bergersen în 2006. Această companie a produs piese pentru seria “Harry Potter”, “Pirates of the Caribbean” sau “X-Men”. De pe acest album amintesc două piese:

1. “Heart of Courage” – folosită în trailer-ul filmului “The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader”, reclame TV pt DVD-ului “Avatar”, în serialul “Camelot”, la trailer-ul de lansare a jocului video “Mass Effect 2” sau chiar în deschiderea meciurilor de la UEFA Euro 2012.

2. “Protectors of the Earth” – folosită în trailer-ul filmului “Inkheart”, într-un featurette al “Harry Potter” and the Death Hallows – Part 2″, într-o reclamă pentru al şaselea sezon din “Doctor Who” sau în trailer-ul de lansare a jocului video “Mass Effect 3”.

Pe pagina noastră oficială de YouTube am creat un playlist cu astfel de clipuri. Playlist-ul se va updata periodic. Dacă mai știți clipuri care ar putea fi puse în playlist, vă rugăm să le precizați la comentarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.