Cum să scapi nepedepsit VS. Scorpion

0
4048
Ascultă acest articol


Adesea, autorii își conturează personajele sau situațiile pe realități întâlnite. Oamenii în carne și oase pot fi de multe ori mai interesanți, cu trăsături pe care nu ți le le-ai putea închipui. Iar situațiile în care te poți afla pot bate de multe ori coincidențele sau ciudățeniile pe care mintea umană și le poate imagina. În cultura contemporană, multe persoanaje de roman, din cărți sau din seriale au ca bază oameni care au existat în realitate. Sigur, uneori îți dorești ca personajul prea cool de care te-ai atașat să fi existat cu adevărat, dar afli că nu este decât fructul imaginației unui scenarist.

Scorpion

Walter O’Brien, rolul principal din serialul Scorpion, este mai mult decât un personaj. Este un om în carne și oase, proprietarul companiei Scorpion Computer Services. Povestea vieții sale și a echipei pe care a reușit să o adune lângă el a inspirat scenariul serialului, iar din momentul premierei producției în Statele Unite, afacerea lui a intrat într-un ritm alert. O’Brien declara*: “Aveam un număr de 70 de vizite pe zi pe site, înainte de toată nebunia cu serialul. Acum trecem de suta de mii. Dacă înainte semnam un nou contract odată la trei săptămâni, acum avem o medie de trei noi clienți la câteva ore. Ne era destul de greu să găsim oameni buni pentru echipa noastră. Acum primim cam 20 de CV-uri zilnic, de la copii cu IQ peste 150.”

Multe din scenele din serial sunt înfumusețate de dragul artei, este adevărat, dar interacțiunea între personaje este destul de autentică. Iar multe dintre cazurile descrise în episoadele serialului sunt cazuri reale, declasificate de Guvernul S.U.A. sau aferente unor contracte ale căror clauză de confidențialitate a expirat.

Cum să scapi nepedepsit

Annalise Keating, rolul principal din Cum să scapi nepedepsit, profesoară de Drept și personajul care i-a adus anul acesta interpretei un premiu Emmy pentru cea mai bună actriță, este un alt nume din Universul creat de Shonda Rhimes. Sub semnătura acesteia (sau în Shondaland, cum este denumită lumea operelor acesteia în showbiz), personaje puternice din seriale îndrăgite au făcut istorie în ultimii ani: Meredith Grey din Anatomia lui Grey și Olivia Pope din Scandal și, mai nou, Annalise Keating din Cum să scapi nepedepsit. Ne-am gândi poate că experiența de viață a acesteia se regăsește în opera ei, lucru adevărat, dar doar partial și doar pentru anumite titluri. Shonda Rhimes a crescut într-o familie din Illinois, alături de cinci alți frați. A lucrat ca voluntar într-un spital, înainte de a merge la facultate**, de aici aplecarea către lumea interesantă a spitalelor de urgență (Anatomia lui Grey, Private Practice).

Cu toate acestea, oricât ne-am dori ca super femeia Annalise Keating să aibă legătură cu realitate, personajul nu rămâne decât la nivel de ficțiune. Ba mai mult, răspunzând unei acuze pe Twitter, Shonda Rhimes îl arată pe Peter Nowalk drept condeiul care a creionat personajul profesoarei de Drept și imbatabila avocată Annalise Keating. Peter Nowalk a mai lucrat ca scenarist și pentru Scandal sau Anatomia lui Grey. Despre personaj, Shonda Rhimes declara pentru USA Today***: “Personajul nu este autobigrafic. Nu l-am creat eu și nici nu este despre mine. Ea nu este oricum deloc ca mine. Nu știu dacă este o auto insultă…”

“Realitatea este mai stranie decât ficțiunea. Ficțiunea este obligată să se rezume, totuși, la probabilități. Realitatea nu.” Mark Twain

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.