image description

UNIUNEA PRODUCĂTORILOR DE FILM ŞI AUDIOVIZUAL DIN ROMÂNIA – PATRONATUL SOCIETĂŢILOR DE PRODUCŢIE DIN CINEMATOGRAFIE ŞI TELEVIZIUNE cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Film – Cinemateca Română organizează între 17-19 decembrie 2015 cea de-a zecea ediţie a IPIFF – FESTIVALUL INDIE AL PRODUCĂTORILOR DE FILM INDEPENDENŢI.

Timp de trei zile cinefilii din Bucureşti vor avea ocazia să vizioneze la Cinemateca Eforie cele mai noi premiere INDIE ale producătorilor de film independenţi, filme de lung şi scurt metraj (producţii Indie fără sprijin financiar din partea CNC), precum şi o serie de scurt metraje ale Şcolilor de Film.

Încă de la prima ediţie din 2006, IPIFF a urmărit promovarea filmului românesc şi a identităţii şi personalităţii producătorului de film.

IPIFF abordează astfel fenomenul cinematografic mutând accentual pe un element mai puţin discutat în mod obişnuit, dar absolute esenţial – producţia de film şi oamenii angrenaţi în această meserie. Astfel, la fiecare ediţie, la majoritatea producţiilor prezentate au urcat pe scenă şi producătorii filmelor, alături de regizor şi actori.

IPIFF a fost organizat la început în Constanța, Mamaia, iar apoi în Bucureşti. Începând cu ediţia din 2013, care a avut loc la Alba Iulia, apoi la Târgu Jiu, festivalul şi-a propus să se transforme într-un eveniment cultural itinerant, să devină promotorul şi susţinătorul producţiilor INDIE, a producătorilor de film cu adevărat independenţi.

Cu această ediţie aniversară, festivalul revine la Bucureşti şi prezintă spectatorilor cele mai importante producţii româneşti independente din anul ce tocmai se apropie de final.

De-a lungul celor 10 ediţii, IPIFF a premiat numeroase filme, producători şi regizori. Printre peliculele şi regizorii premiaţi se numără: 4 luni, 3 saptaminisi 2 zile (r. CristianMungiu), Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (r. CatalinMitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu), Podul de Flori (r. Thomas Ciulei), Restul e tăcere (r. Nae Caranfil), Aurora (r. Cristi Puiu), Eu când vreau să fluier, fluier (r. Florin Şerban), WebSiteStory (r. Dan Chisu), Love Bus: Cinci povești de dragoste din Bucureşti (r. Roxana Andrei, Mihai Mincan, Florin Babei, Constantin Radu Vasile, Andrei Georgescu).

IPIFF este o competiţie a producătorilor decisă în final de ei înşişi, o probă a onestităţii şi a bunului simț, a camaraderiei, a simţului de breaslă, o provocare pentru găsirea de mijloace de a readuce spectatorul în sala de cinema, la filmul românesc.

Pentru Trofeele IPIFF 2015 vor concura următoarele filme de lung metraj: Alt Love Building (r. Iulia Rugina), Autoportretul unei fete cuminţi (r. Ana Lungu), Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), Bucureşti Non Stop (r. Dan Chisu), Aliyah DaDa (r. Oana Giurgiu), Bucureşti, unde eşti? (r. Vlad Petri) şi Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu). Un al 8-lea film va fi confirmat la începutul lunii decembrie. La aceste filme se adaugă şi o selecţie de scurt metraje Indie, precum şi o selecţie de filme produse de Şcolile de Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.