Cine sunt invitații lui Cristian Mungiu, care vor veni în mai la SFR

0
1623
Ascultă acest articol


Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Dorel Vișan, Tania Popa, Cristina Flutur, Emanuel Pârvu, Călin Chirilă, Teodor Corban, Diana Cavallioti, Adrian Titieni, Maria Drăguș, Petru Ciubotaru vor veni la Serile Filmului Românesc, pentru a fi alături de invitatul ediției a VIII-a, Cristian Mungiu.

Invitații fac parte din echipele de filmări cu care a colaborat de-a lungul timpului regizorul Cristian Mungiu. Mulți dintre ei au colaborat cu regizorul chiar la debutul său în lungmetraj – Occident. 

Invitații vor veni la festival și vor participa la proiecțiile filmelor în care joacă și vor răspunde curiozităților cinefililor.

Festivalul dedicat filmului românesc se va desfășura în perioada  10 – 14 mai 2017 și este la a VIII-a ediție. Ambasadorul Cultural este criticul de film Irina – Margareta Nistor. Invitatul special al ediției este Cristian Mungiu, căruia i se va realiza o retrospectivă și o aniversare de zece ani a Premiului Palme d’Or pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile.

DESPRE INVITAȚI

Anamaria Marinca a devenit celebră pentru rolul său din filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, filmul lui Cristian Mungiu, câștigător al Palme d’Or. A studiat vioara în copilărie, dar a renunțat la muzică în favoarea actoriei. Anamaria a absolvit Universitatea de Arte Plastice „George Enescu” din Iași. În 2005, ea a câștigat trei premii pentru Cea mai Bună Actriță (Premiul BAFTA, Premiul Royal Television Society si Premiul Golden Nymph la al 45-lea Festival de Televiziune de la Monte Carlo), pentru rolul său din Sex Traffic, o dramă a CBC/Channel 4, despre traficul de carne vie. În 2007, Anamaria Marinca a jucat în filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile al lui Cristian Mungiu, producție care a primit Palme d’Or – ul la Festivalul de Film de la Cannes și alte două premii (Premiul Cinema și Premiul FIPRESCI). Anamaria Marinca a jucat și rolul Irmei în drama de război Furia: Eroi anonimi/ Fury (2014), alături de Brad Pitt, în regia lui David Ayer.

Laura Vasiliu s-a născut în Piatra Neamț, a absolvit Academia de Teatru și Film și a reușit să își învingă timiditatea, fiind încurajată să continue cu actoria. Consideră teatrul o chemare, de mică fiind fascinată de scenă, culise, spectatori. A cântat în cor și și-a dorit mereu ca teatrul să o surprindă în mai multe ipostaze. Succesul l-a simțit datorită filmului, iar pentru rolul din      4 luni, 3 săptămâni și 2 zile  a obținut Premiul Gopo  pentru Cea mai bună actriță în rol secundar. Actrița afirmă că filmul în regia lui Cristian Mungiu i-a adus mai multe avantaje în afara țării, cinematografia din străinătate dorind să cunoască actorii care au roluri importante în filme premiate la Festivalul de Film de la Cannes.

Vlad Ivanov, de mic, imita scene din Stan și Bran, pe care le arăta părinților și musafirilor făcându-i să se amuze. Dorința pentru actorie se născuse din joaca pusă în scenă în casa părinților.  Finalizarea studiilor la Școala Populară de Arte din Botoșani l-a determinat să plece la București, unde a muncit pe timp de noapte, într-un butic din Gara de Nord, pentru a se întreține și pentru a se pregăti de facultate. Afirmă despre 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile că este pelicula care l-a lansat, de pe scena teatrului bucureștean, în orbita cinemaului românesc și internațional. Rolul lui Bebe din filmul care a luat marele premiu la Cannes, în 2007, i-a deschis orizontul către personajele negative, iar regizorii care l-au cooptat au ținut seama de acest aspect.

Dorel Vișan a fost apreciat de cotidianul The New York Times ca fiind un actor extraordinar, a primit numeroase distincții pentru rolurile din producțiile românești și internaționale. A jucat în filmul Occident, regizat de Cristian Mungiu.

Tania Popa este născută pe 19 ianuarie 1973, în Căușeni, Republica Moldova. Actrița a venit în România să studieze actoria la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în 1990. Este absolventă a Academiei de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1994, clasa profesor Grigore Gonţa. Debutează la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” în 1993 cu rolul Ismena – „Antigona” de Sofocle, în regia celebrului Alexandru Tocilescu. Tania Popa a făcut roluri importante în filmele regizate de Cristian Mungiu: 4 luni, 3 săptămâni și două zile, Occident, După dealuri, Amintiri din Epoca de Aur 1 și 2.

Cristina Flutur a studiat Literele la Iași și  mai apoi Actoria la Cluj. A prins drag de film pe când făcea parte din echipa teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. După o vreme de joacă pe scena teatrului „Ludic” din Iași, a urmat o întâlnire care i-a schimbat cursul vieții.  A debutat în cinematografie interpretând rolul Alinei, din filmul După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu. Deși nu era întocmai familiarizată cu cinematografia, a reușit să se transpună în rol cu naturalețe, câștigând astfel Premiul pentru Cea mai bună actriță în cadrul Festivalului de la Cannes, în 2012.

Emanuel Pârvu a crescut cu șiruri întregi de fotografii, în camera obscură cu tatăl său, celebrul fotograf Emanuel Pârvu senior. Încă de pe atunci, tânărul își contura trăsături care    l-au condus în cele din urmă spre Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC). Cu toate că pornește la drum dorindu-și să studieze imaginea de film, în 2009 Emanuel devine absolventul secției de Actorie. Din seria filmelor cu Emanuel Pârvu regăsim Fix alert (2005), Eminescu versus Eminem (2005), Omul din umbră (2006), Televizorul (2008), Zi festivă (2010) și Bacalaureat (2016), la care se adaugă cele regizate de acesta, O familie (2008),  Pui, cartofi prăjiți și-o Cola (2012),  Laz Mahale (2015) și Partea nu prea fericită a lucrurilor (2016), la  ultimele două semnând și scenografia. Nașterea unei capodopere (2008) este filmul la care Emanuel a realizat imaginea.

Călin Chirilă a absolvit Facultatea de Teatru a Universității de Arte „George Enescu” din Iași și este colaborator al Teatrului Național Iași încă din anul al doilea de facultate. A interpretat zeci de roluri pe scena Naționalului din Iași, în piese precum: Omul din cerc, Funia, Magul, Banii n-au miros, Zbor deasupra unui cuib de cuci, O noapte furtunoasă sau Goldberg Show. Pe lângă prestația din teatru, a jucat și în două filme: Amintiri din Epoca de Aur, produs de Cristian Mungiu și Hunter, produs de Castel Film și Flu Birds.

Teodor Corban s-a împărțit între scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, la care visa încă de mic să ajungă, și platourile de filmare. Este cunoscut pentru sutele de roluri pe care le-a avut în piesele de teatru și în filme de referință precum: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, După dealuri, A fost sau n-a fost ?, Amintiri din Epoca de Aur, Aferim sau Un etaj mai jos.

Diana Cavallioti este cunoscută astăzi pentru rolul din pelicula Ana, mon amour sau din emisiunea Gala umorului pe care o prezintă la TVR 1. Diana Cavallioti este o actriță cu un bagaj larg de experiențe. Mereu prezentă pe scena teatrului, Diana Cavallioti este apropiată și de camerele de filmat, dovadă fiind filme precum Restul e tăcere, Cu un pas înainte sau Amintiri din Epoca de Aur, în regia lui Cristian Mungiu.

Adrian Titieni este antrenor în formarea tinerilor actori, profesor universitar  și coordonator la Departamentul Arta Actorului. A fost Rector al UNATC. Preocupările sale pedagogice nu se opresc aici, actorul discutând despre posibilitatea studierii artei dramatice și cinematografice în licee, proiect cunoscut sub denumirea de Teatru și film în școli.   Lista filmelor care îl au în distribuție pe Adrian Titieni este impresionantă. Dan Pița, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu și Adrian Sitaru sunt o parte din regizorii români cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) și Fixeur (2016).

Maria Drăguș este actriță germană de origine română. Unul dintre cele mai importante roluri pe care le-a avut a fost cel din producția germană Panglica albă. Maria a jucat un rol principal în producția Bacalaureat al lui Cristian Mungiu și a fost apreciată pe plan internațional.

Petru Ciubotaru este cunoscut pentru cele peste 250 de roluri de excepţie, toate jucate pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Viaţa și-a dedicat-o publicului şi artei teatrale și are în spate peste 50 de ani de teatru. Petru Ciubotaru a fost singurul actor ieșean nominalizat anul acesta la Premiile GOPO. Maestrul a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul viceprimarului Bulai din filmul Bacalaureat, regizat de Cristian Mungiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.