În iarna anului 1820, ambarcaţiunea Essex este atacată şi distrusă de o balenă uriaşă cu o voinţă distrugatoare parcă planificată. “În Inima Mării” surprinde dezolanta imagine de după asalt şi lupta pentru salvare a echipajului captiv în mijlocul vastei întinderi de apă. Cei câţiva supravieţuitori dintr-o barcă ating limita imposibilului pentru a rămâne în viaţă.
Regizor: Ron Howard
Scenariu: Charles Leavitt
Gen: Acțiune, Aventură, Biografie
Lansare: 4 decembrie 2015
Durata: 121 min
Studio: Warner Bros.
Distribuitor: Freeman Entertainment
Clasificare: A.P.12
Actori:
Chris Hemsworth … Owen Chase
Tom Holland … Young Thomas Nickerson
Cillian Murphy … Matthew Joy
Ben Whishaw … Herman Melville
Brendan Gleeson … Old Thomas Nickerson
Sinopsis:
Inspirat de bestseller-ul omonim semnat de Nathaniel Philbrick, apreciatul regizor Ron Howard aduce din decembrie pe marile ecrane aventura “În Inima Mării”.
În iarna anului 1820, ambarcaţiunea Essex este atacată şi distrusă de o balenă uriaşă cu o voinţă distrugatoare parcă planificată. “În Inima Mării” surprinde dezolanta imagine de după asalt şi lupta pentru salvare a echipajului captiv în mijlocul vastei întinderi de apă. Cei câţiva supravieţuitori dintr-o barcă ating limita imposibilului pentru a rămâne în viaţă.
Trecând prin furtuni devastatoare, foamete, panică şi disperare, oamenii vor ajunge să pună la îndoială propria credinţă, moralitatea şi chiar valorile umane după care se ghidează. În tot acest timp, căpitanul caută o modalitate de a se ghida în larg şi de a-şi duce la ţărm echipajul, pe când secundul său devine obsedat de dorinţa de a captura fioroasa balenă.
Recenzie:
Când orgoliile se ciocnesc
Salutare „tovarăși cinefili”!
Aseară, într-un cadru elegant și festiv, am fost să văd ultima realizare cinematografică semnată Ron Howard, este vorba de „In The Heart of the Sea”.
Înainte de a vorbi despre film, este necesar să vorbim de ce este în spatele celebrului roman scris de Herman Melville, roman intitulat „Moby Dick”.
Povestea unuia din cele mai importante romane din istoria literaturii americane, începe în 1852, când Herman Melville ajunge pe insula Nuntacket, în căutarea unui personaj, George Pollard Jr., fostul căpitan al corabiei Essex (o să revin asupra acestui paragraf când o să discutăm despre film).
În iulie 1852, un romancier în vârstă de 32 de ani pe nume Herman Melville avea speranţe mari legate de noul său roman, „Moby Dick “sau „Balena “, în ciuda părerilor împărţite ale criticilor şi a vânzărilor slabe. În luna aceea, a călătorit până la Nantucket, în cursul primei sale vizite pe insula Massachusetts, de unde a început aventura protagonistului romanului său, a lui Ahab şi a corabiei sale. În ultima sa zi acolo, a întâlnit un bărbat în vârstă de 60 de ani care fusese căpitanul corăbiei Essex, atacată de către o balenă într-un incident din 1820 care a inspirat romanul lui Melville, se arată într-un articol publicat pe site-ul smithsonianmag.com. Căpitanul George Pollard Jr. avea doar 29 de ani când Essex s-a scufundat, a supravieţuit şi s-a întors în Nantucket pentru a reveni, mai târziu, la cârma corabiei Two Brothers. Dar după ce nava a naufragiat, nimeni nu i-a mai încredinţat vreo corabie. Melville a scris puţin despre Pollard în romanul său. În timpul vizitei, scria el mai târziu, cei doi abia au schimbat câteva cuvinte. Dar Melville ştia că experienţa căpitanului nu se încheiase cu Essex. „Pentru locuitorii insulei, era un nimeni “, scria Melville, „pentru mine, cel mai impresionant bărbat pe care l-am cunoscut “. Pollard şi-a relatat povestea în timpul unei cine, unui misionar pe nume George Bennet. Pentru Bennet, povestea a fost un soi de spovedanie.
Melville, așa cum recunoștea în scrisorile trimise lui Nathaniel Hawthorne, era obsedat de legenda balenei ucigașe și de tot ce era legat de ea.
În cărțile de specialitate, de marină, exista paragrafe întregi în care se dezbate această legendă, poveste marinărească, spuneți-i cum vreți. Există chiar și planurile corăbiei Essex în aceste cărți.
Herman Melville a fost un scriitor mediocru până să se apuce de „Moby Dick”, de altfel în perioada vieții sale romanul nu a fost luat în considerare așa cum s-a întâmplat ulterior, după trecerea autorului în neființă.
Acum să revenim la filmul nostru, și să vă spun în primul rând că, orice ați avea în minte, legat de romanul lui Melville, sau legat de legenda balenei ucigașe, tot ceea ce știți despre această poveste, o să dispară în momentul în care o să vedeți pe ecran genericul de final.
Scenariul filmului, scris de Charles Leavitt, Rick Jaffa și Amanda Silver, are la bază un roman scris de Nathaniel Philbrick, intitulat „In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex”.
Romanul lui Philbrick încearcă, într-un fel sau altul, să facă dreptate protagoniștilor reali ai evenimentelor în sine, dar schimbă registrul personajelor, în cartea sa personajul principal fiind Thomas Nickerson și nu George Pollard Jr. Aici revin la paragraful scris la început, când vă spuneam că acest George Pollard Jr. a fost defapt singurul supraviețuitor al dezastrului Essex.
Conform datelor existente de la vremea aceea, acest Pollard a fost defapt personajul cheie și, de altfel, cel care avea să povestească unor „camarazi” toată povestea întâlnirii cu balena ucigașă și dezastrul ulterior.
Scenariștii filmului au păstrat ideea pusă pe hârtie de Philbrick, cea a unui nou povestitor în persoana lui Thomas Nickerson, la momentul acțiunii un tânăr de 14 ani, orfan, pus pe aventuri, și ajuns la bordul navei Essex alături de prietenul său, Barzallai Ray.
Filmul începe cu imagini spectaculoase sub apele învolburate ale oceanului Pacific, acompaniate de vocea lui Herman Melville, interpretat aici de Ben Whisaw, dacă nu va spune nimic numele vă dau un reper, „Mr. Q” din seria nouă „James Bond”, cu Daniel Craig.
Regizorul, Ron Howard, se pare că și-a dorit foarte mult să țină de scenariu, și chiar de firul narativ al materialului folosit ca inspirație la crearea scenariului. Am senzația că Howard a cam „sărit” peste reperele scenariștilor, și s-a dus direct la cartea lui Philbrick, și și-a luat de acolo tot ce avea nevoie pentru a crea cadrul general, dar și particular al filmului.
Personajul principal, aparent, al filmului este Thomas Nickerson, interpretat, magistral, ca de obicei, de Brendan Gleeson, și trebuie să recunosc, aportul personal al lui Gleeson în construirea personajului său, se vede cu ochiul liber.
Filmul ăsta, în aparență, îți spune o poveste marinărească, dar nu este chiar așa. Căpitanul Pollard, dar și secundul (în carte și scenariu, în realitate nu avea nici o funcție pe nava Essex), Owen Chase au de dus o luptă, atât cu ei însăși, dar și cu celălalt. O luptă de orgolii, de situație socială, de principii morale și de viață. Lupta asta a celor două personaje începe din primul cadru în care apar cei doi, și continuă până la final, până la scena în care Pollard își redescoperă anumite valențe, ascunse, undeva în „pătura” obârșiei lui de „viță nobilă” de pe insula Nuntacket.
Când pleci din sala de cinema, la finalul filmului, singura întrebare care îți vine în minte, mie cel puțin asta mi-a venit, este „de ce ?”. Și, nu știu de ce, dar am senzația că o să îmi dați dreptate, după ce o să vizionați acest film.
În aparenta goană după uleiul de balenă, se află mult mai mult… o luptă acerbă pentru supraviețuire, o lecție de viață dată de fiecare personaj în parte, pentru că, la final, concluzia este că fiecare din cei ce apar pe vas, și mai apoi în bărcile de salvare, sunt de fapt, în totalitate, personaje principale, personaje ce ne oferă, rând pe rând, câte o lecție de viață, moralitate, conștiință și nu numai.
Finalul imaginat de Melville în romanul lui, finalul creionat de Philbrick în cartea sa, și implicit al filmului nostru, pot fi, de ce nu, în viziunea fiecăruia, un final real al legendei, al povestirii marinărești, dar, culmea, ne lasă libertatea de a ne alege, după bunul plac, oricare din cele trei.
Dacă te-am făcut curios, te invit să mergi la acest film, dar cu o recomandare foarte importantă, și anume mergi să îl vezi pe cel mai mare ecran 4K din România, mai exact la Băneasa Shoping City.
Experiența de acolo nu se compară cu nimic din ce există acum pe piață, dacă mai pui la socoteală și faptul că este 3D ATMOS.
Vă salut „tovarăși cinefili” și la cât mai multă pelicula să vă curgă prin fața ochilor !
PS: ne auzim pe Radio 1 România, ca în fiecare zi, dimineața, de la 7 la 10:30, unde vorbim despre filme și film.
Înregistrarea unei mici descrieri poate fi ascultată mai jos:
In the Heart of the Sea / “În inima mării” rulează acum în cinematografe în 3D și este distribuit de Freeman Entertainment.
Postere:
Trailer:
Despre „În inima mării” vreau să spun de la bun început că a fost extraordinar.
Se prezintă povestea celebră a nemaiîntâlnitei balene Moby Dick, într-o manieră superbă.
Pot să afirm fără reținere că am fost implicata 100 % în acțiune și că merită să îl vedeți 3D.