Steve Jobs – Recenzie

0
3383
Ascultă acest articol


Drama STEVE JOBS este plasată în culisele producției și lansărilor de acum legendare pentru trei produse Apple, culminând cu lansarea istorică a computerului iMac, din perspectiva personală a celui care s-a aflat în epicentrul acestei adevărate revoluții digitale.

Regizor: Danny Boyle

Scenariu:  Aaron Sorkin, Walter Isaacson (carte)

Gen: Dramă, Biografie

Lansare: 11 decembrie 2015

Durata: 122 min

Studio: Universal Pictures

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: I.M.

Actori:

Michael Fassbender     …     Steve Jobs
Kate Winslet     …     Joanna Hoffman
Seth Rogen     …     Steve Wozniak
Jeff Daniels     …     John Sculley

Sinopsis:

Drama STEVE JOBS este plasată în culisele producției și lansărilor de acum legendare pentru trei produse Apple, culminând cu lansarea istorică a computerului iMac, din perspectiva personală a celui care s-a aflat în epicentrul acestei adevărate revoluții digitale.

Recenzie:

Chiar dacă nu a trecut mult timp de la moartea fondatorului Apple şi doar doi ani de la filmul cu Ashton Kutcher (dezastruos), Danny Boyle ne aduce marele ecran un nou film biografic, Steve Jobs. După performanta din “Macbeth”, Michael Fassbender ne loveşte din nou cu un joc actoricesc desăvârşit. Inspirat de cartea lui Walter Isaacson şi cu un scenariu scris de Aaron Sorkin (“Newsroom”, “The West Wing”), filmul reuşeşte să umanizeze simbolul nesimţirii (cu scuzele de rigoare) şi să ne facă să

empatizăm cu omul care a revoluţionat tehnologia modernă.

steve-jobs1Desfăşurat în culisele celor trei produse emblematice şi sfârşindu-se în 1998 cu lansarea iMac-ului, filmul ne prezintă povestea din spatele scenei a revoluţiei digitale care redă portretul unui om strălucit. Întradevăr, Steve Jobs reuşeşte să ne arate lumea din culise a celei mai importante revoluţii tehnologice din ultima perioadă. Filmul se axează pe trei perioade din viaţa companiei Apple, ce corespund şi cu trei perioade din viaţa lui Jobs. După succesul cu Apple II, compania intră într-o etapă de stagnare, de care suferă şi Steve, care descoperă acum că este şi tatăl unei fetiţe foarte drăguţe, numite Lisa. A doua etapă este decăderea lui Apple şi plecarea lui Jobs din companie. Acum, îşi fondeaza o nouă companie, Next şi vedem legătura cu fiica sa. Ultima parte a filmului ni-l arata pe Steve Jobs, întors la Apple, pregătindu-se de lansarea iMac şi punând bazele renaşterii companiei. Totodată, încearcă să refacă relaţia cu Lisa, acum o tânără studenta rebelă. Din punct de vedere al scenariului, “Steve Jobs” este un film slăbuţ. Dialogurile între Steve şi Wozniak (Seth Rogen) sunt puternice şi dramatice, relaţia să cu Joanna Hoffman, directoarea de marketing (Kate Winslet) este amuzantă şi profundă în acelaşi timp, iar încercarea sa de a fi un tată bun pentru Lisa este bine studiată, dar filmul în sine pare că nu spune o poveste clară. Interesant este modul în care Boyle alege să ne arate aceste perioade. Tot timpul ne aflăm înainte de lansarea unui produs al lui Jobs şi toată drama are loc în cele 10 minute (extinse în film) de dinaintea evenimentelor, dar niciodată nu vedem lansarea în sine.

steve-jobs3Ceea ce salvează cu adevărat filmul este jocul actoricesc. Spuneam şi mai sus că, Michael Fassbender face din nou un rol incredibil, pentru care va primi, probabil, o nominalizare la Oscar. Intens, inteligent rece şi nesimţit, dar loial, visător şi iubitor în acelaşi timp, Steve Jobs este un personaj complex, iar Fassbender reuşeşte să redea toate aceste laturi perfect. De lăudat mai sunt Jeff Daniels, în rolul CEO-ului Apple, cel care îl determină pe Jobs să plece din firmă, Kate Winslet şi Seth Rogen, care joacă un rol dramatic acum.

Un alt aspect ce merită lăudat este machiajul şi cinematografia. Deşi se petrece în spaţii închise, filmul ni-l arată pe Steve Jobs din toate unghurile, atât fizice, cât şi emoţionale, iar machiajul lui Fassbender îl face, spre final, să arate exact ca fondatorul Apple. Nici coloana sonoră, compusă de Daniel Pemberton, nu este slabă şi susţine bine mai ales scenele dramatice şi intense, dar nu îţi rămâne în minte după ce vezi filmul.

steve-jobs2

Ce mai rămâne de spus despre Steve Jobs? Merită văzut? Da. Pentru cei care nu ştiu mai nimic despre viaţa personală a lui Jobs şi vor mai mult decât un articol de wikipedia, Fassbender oferă portretizarea perfectă a geniului de la Apple.

Recenzie realizată de Răzvan de la Gazeta de film.

Steve Jobs rulează din 11 decembrie în cinematografe și este distribuit în România de RO Image.

Înregistrarea unei mici descrieri, prezentate la Radio 1 poate fi ascultată mai jos:

Poster:

steve-jobs-331508l-1600x1200-n-1ba1e555

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.