The 5th Wave – Recenzie

0
5287
Ascultă acest articol


Cuprinsă de spaimă şi neîncredere, Cassie (Chloë Grace Moretz) fuge, încercând cu disperare să-şi salveze fratele mai mic. În timp ce se pregăteşte pentru cel de-al 5-lea val, inevitabil şi letal, Cassie face echipă cu un tânăr care ar putea deveni ultima ei speranţă – şi asta dacă ar putea avea încredere în el.

Regizor: J Blakeson

Scenariu: Susannah Grant, Akiva Goldsman

Gen: Acțiune, Aventură, Sci-Fi

Lansare: 22 ianuarie

Durata: 112 min

Studio: Columbia Pictures

Distribuitor: InterCom Film

Clasificare: A.P.12

Actori:

Chloë Grace Moretz     …     Cassie Sullivan
Liev Schreiber     …     Colonel Vosch
Maria Bello     …     Sergeant Reznik

Sinopsis:

Cuprinsă de spaimă şi neîncredere, Cassie (Chloë Grace Moretz) fuge, încercând cu disperare să-şi salveze fratele mai mic. În timp ce se pregăteşte pentru cel de-al 5-lea val, inevitabil şi letal, Cassie face echipă cu un tânăr care ar putea deveni ultima ei speranţă – şi asta dacă ar putea avea încredere în el.

Recenzie:

Salutare “tovarăşi cinefili!”.

De-a lungul timpului Hollywood-ul a fost casa unor filme sci-fi, unele adevărate blockbusters, altele eşecuri sau filme de clasă B sau C, difuzate prin cine ştie ce săli obscure de pe tot teritoriul american.

Chloë Grace Moretz stars in Columbia Pictures' "The 5th Wave."
Chloe Grace Moretz stars in Columbia Pictures’ “The 5th Wave.”

Dacă ne amintim doar de filmele din anii ’50 – ’60 care aveau ca subiect principal invaziile extraterestre de tot felul, aici putem aminti “The Day that Earth Stood Still” sau “When Worlds Collide”, ambele din 1951, sau de celebrul “The War of the Worlds” din 1953, semnat de H.G. Wells. Da, trebuie să recunoaştem, s-au făcut multe filme de gen având ca temă invadarea extraterestră, multe bune, altele mai puţin bune.

Plecând de la romanul lui Rick Yancey, cu acelaşi titlu, The 5th Wave, J Blakeson în scaunul regizoral, a încercat să creeze o lume apocaliptică luând din multe alte filme de gen multe elemente, să nu le zicem clişee. Poate şi autorul romanului ce stă la baza filmului s-a inspirat din aceleaşi clişee când a scris primul roman din seria celor trei cărţi. Nu intru în detalii în ceea ce priveşte acţiunea filmului, pentru că vreau să mergi tu, cititorule, să vezi filmul cu ochii tăi. Dar ceea ce pot să spun este ca filmul se bazează deja pe o reţetă încercată şi de alţii şi nu de multe ori s-a întâmplat ca aceasta să aibă succes. Nu aş putea spune că este cazul şi cu acest film şi am să aduc şi argumentele necesare.

Liev Schreiber in Columbia Pictures' "The 5th Wave," starring Chloë Grace Moretz.
Liev Schreiber in Columbia Pictures’ “The 5th Wave,” starring Chloe Grace Moretz.

Din punct de vedere actoricesc tânăra Chloë Grace Moretz face tot ce se poate pentru a aduce substanţa, greutate şi chiar background personajului ei, Cassie şi aş spune că o face bine. I s-a dat şi mână liberă de către regizor să îşi creioneze personajul aşa cum şi l-a imaginat ea.

Ceea ce, însă, dezamăgeşte foarte tare sunt dialogurile, uneori fade, fără substanţă, alteori anumite cadre parcă puse doar ca umplutură probabil din lipsă de idei de trecere de la o acţiune la alta, celelalte personaje care apar de nicăieri şi nu spun prea multe, dar şi când o fac, o fac slab şi rece.

Nick Robinson and Maria Bello in Columbia Pictures' "The 5th Wave," starring Chloë Grace Moretz.
Nick Robinson and Maria Bello in Columbia Pictures’ “The 5th Wave,” starring Chloe Grace Moretz.

Încântătoare au fost efectele speciale, puţine la număr, dar bine făcute şi îţi dă acea senzaţie de realism, realism VFX pe care îl găsim în toate celelalte filme de gen apărute în ultimii ani.

Filmul are un final previzibil şi nu foarte spectaculos, îţi dă de înţeles că urmează o a doua parte, bazat (cred?!) pe cea de a doua carte scrisă de Rick Yancey, The Infinite Sea.

Per total filmul merita văzut doar aşa ca de relaxare, nu vă aşteptaţi la ceva spectaculos că nu prea o să găsiţi. Pe alocuri chiar plictiseşte cu persistenta cadrelor de umplutură având-o pe Cassie, personajul principal, în prim plan, alergând prin păduri.

Mergeţi să îl vedeţi, dar mai întâi vă recomand să citiţi şi cartea.

Acestea fiind zise, vă salut “tovarăşi cinefili!” şi la multe filme să va curgă prin faţa ochilor și ne şi auzim, de luni până vineri, de la 7:30 la 10:30, cu un review pe zi, la Radio 1 România.

The 5th Wave / “Al cincilea val” va sosi de astăzi în cinema și este distribuit în România de InterCom Film.

Postere:

Poster CC.indd

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.