Două filme noi, cu iz balcanic, completează selecția de titluri pentru trofeele celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional Cinepolitica (13 – 17 aprilie, Cinema Elvire Popesco, București): Honey Night (r. Ivo Trajkov, Macedonia, 2015) și Memories of the Wind (r. Özcan Alper, Turcia-Germania-Franța-Georgia, 2015).

Situat la granița dintre thriller politic și comedie neagră, lungmetrajul scris și regizat de Ivo Trajkov, Honey Night, prezintă o situație tipic balcanică, care se regăsește din plin și în viața politică românească: criza matrimonială a unui ministru adjunct scoate la iveală, prin intermediul unei soții pline de frustrări, un caz de corupție. Acțiunea filmului este plasată la începutul anilor ’90, după ruptura Macedoniei de Federația Iugoslavă. Nikola, ministru adjunct, uită de aniversarea căsniciei sale cu Ana. Certurile încinse, cauzate de acest fapt, aduc la suprafață problemele, frustrările și secretele lor, dar și frica și paranoia lui Nikola în ceea ce privește privatizarea unei companii de stat, care a avut ca rezultat arestarea Ministrului și a câtorva dintre asociații săi.

Povestea a fost inspirată de romanul “Urechea” de Jan Prochazka, unul dintre cei mai buni scenariști din istoria cinematografiei cehe. Honey Night a fost propunerea Macedoniei la Oscar 2016.

Numit drept unul dintre cele mai frumoase filme ale anului trecut de către publicația Screen Daily, Memories of the Wind beneficiază de cadrele superbe ale directorului de imagine grec Andreas Sinanos, cunoscut pentru colaborările sale recente cu regizorul Theo Angelopoulos.

Memories of the Wind spune povestea unui artist dizident armenan, Aram, din Istanbulul anilor celui de-al doilea Război Mondial, când Turcia, sub influența Germaniei naziste, folosea metode brutale împotriva minorităților și a membrilor opoziției. În iarna anului 1943, Aram se refugiază într-o pădure de la granița turco-georgiană, unde Mikhail și soția sa, Mereyem, îi oferă adăpost într-o colibă. Aici el așteaptă actele necesare evadării în Uniunea Sovietică. Dar intelectualul orășean este speriat și se simte pierdut în natură, iar relația dintre el și Mereyem, soția lui Mikhail, capătă noi valențe. Memories of the Wind este o dramă melancolică despre evadare ce transformă într-un fel dureros de tangibil expunerea lui Aram la natură și la așteptarea interminabilă a documentelor sale.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.