Povestea primului ski jumper al Marii Britanii care s–a calificat la Jocurile Olimpice de Iarnă.

Regizor: Dexter Fletcher

Scenariu: Sean Macaulay, Simon Kelton

Gen: ComedieDramă, Biografic

Lansare: 8 aprilie

Durata: 106 min

Studio: 20th Century Fox

Distribuitor: Odeon Film

Clasificare: AP

Actori:

Taron Egerton … Eddie ”the eagle” Edwards
Hugh Jackman… Bronson Peary

Sinopsis:

Inspirat de evenimente reale , Eddie Eagle este o poveste despre Michael ” Eddie ” Edwards, un britanic curajos , care nu a încetat să creadă în el însuși, chiar și atunci când întreaga națiune nu îl lua în seamă.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

Nu renunța chiar și atunci când vrei să renunți!

Noel_Edmonds_and_Eddie_the_EagleOamenii, în general, sunt ființe surprinzătoare. Nu știi niciodată când reușesc să îi minuneze pe cei din jur prin acțiunile, ideile, vorbele și în cele din urmă prin simpla prezență. Omul, prin natura lui, evoluată în timp, a dovedit că este capabil de lucruri imposibile și minunate. Dacă ar fi să comprim într-un singur cuvânt cele spuse mai sus și cele ce voi scrie în rândurile următoare, referitoare la filmul de față, ar fi luptător.

Revenind acum la film, pentru început pot spune că a meritat cu prisosință, chiar dacă, aparent filmul nu prezință un interes prea mare. Este un film motivațional, chiar dacă la baza scenariului, scris de Sean Macaulay și Simon Kelton,stau fapte petrecute în realitate.

Eroul principal este Michael Eddie Edwards, în aparență un marginalizat, un ratat, un nimeni, interpretat foarte bine de tânărul actor Taron Egerton (cunoscut mai mult pentru rolul său din Kingsman: The Secret Service).

Eddie ”the eagle” Edwards există în realitate, și la finele anilor ’80 a devenit, peste noapte, eroul Jocurilor Olimpice de la Calgary (Canada), din 1988, devenind primul săritor cu ski-urile britanic. Marea Britanie nu mai avusese un astfel de sportiv, amator, încă din 1929.eddie-the-eagle-177048l

Dar nu a devenit acel erou la care v-ați gândi voi, nu, ci un erou rpin toate eșecurile pe care le-a avut în cariera sportivă de amator. Nu a reușit niciodată să se califice sau să câștige vreo medalie la vreo competiție, ci a devenit erou pentru dârzenia, curajul și puterea de a trece peste obstacolele puse de societatea vremii în care trăia, în a-și vedea visul cu ochii, de a ajunge să sară cu ski-urile la Jocurile Olimpice.

Copil fiind, și acest aspect o să-l vedeți și în film, Eddie a stat aproape un an în spital cu genunchii făcuți praf de la tot felul de încercări în a sării, ba cu prăjina, ba cu ski-urile. Nimeni nu i-a dat nicio șansă, nici măcar cel mai important om din viața lui, și anume tatăl. Toată lumea, și mai târziu chiar și oficialii Biroului Olimpic din Marea Britanie, i-au pus tot felul de opreliști și a avut parte de foarte puțină susținere (c-așa-i în tenis, vorba lui Toma Caragiu).

eddie-the-eagle-414786lFilmul nostru, regizat de Dexter Fletcher, ne poartă prin toată această luptă cu el și cu societatea în care trăiește personajul nostru, lin, fără plot-uri întortocheate, dar cu umor, cu foarte mult umor. În aparență filmul este o comedie ușoară, dar, dacă reușiți să priviți dincolo de acest omăt al comediei, ve-ți descoperi un film profund, plin de pilde și de probleme existențiale pentru un om cu un așa-zis handicap.

În realitate, Michael Eddie Edwards a fost un copil și ulterior un om matur dar cu mici probleme psihice, dar care a reușit să demonstreze celor din jur că se poate. Egerton reușește să transpună pe ecran inocența tânărului dornic de afirmare, de a-și demonstra lui dar și celorlalți că dacă ai un vis, un ideal, trebuie să lupți, să nu renunți chiar și atunci când vrei să renunți. Și nu puține au fost momentele în care, atât pe peliculă, dar și în realitate, personajul portretizat comic, a fost cât pe-aci să renunțe.

eddie-the-eagle-924700l

Producătorii, scenariștii și regizorul au reușit să ne transmită acest mesaj fără prea mare efort, iar actorii au făcut mai ușoară munca noastră de a vedea dincolo de aparențe. Hugh Jackman își face treaba bine în rolul ratatului alcoolic, fost campion la săriturile cu ski-uri, Bronson Peary, și își aduce aportul de rol secundar cu aceeași responsabilitate ca și în filmele în care era piua întâi.

La ieșirea din sala de cinema pleci cu ceva, cu acel ceva care te face să spui că da, pot și eu, dacă Eddi a putut. Așa că, orice vis nebunesc ați avea, se poate să vi se împlinească dar cu muncă, determinare, dorință și, în cele din urmă, cu o anume doză de curaj nebunesc. Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

”Eddie the Eagle” este distribuit de Odeon Film şi va avea premiera pe 8 aprilie 2016.

Postere:

eddie_the_eagle_ver2

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.