”Soy Nero”, regizat de Rafi Pitts va rula, în prezența regizorului, la Gala de deschidere a celei de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film București (BIFF)

0
1084
Ascultă acest articol


”So I am in exile-so what?”, spunea regizorul iranian Rafi Pitts la începutul acestui an, referindu-se la condiția pe care a fost forțat să o aleagă din 2009.

Despre această condiție și despre suferința pe care o generează această, de fapt, ne-apartență la un teritoriu și la o limbă (ne) vorbește și (în) ultimul său film,”Soy Nero”, care va deschide a 12-a ediție a BIFF, luni 18 aprilie, la Cinema Elvira Popescu, de la ora 20.00. Proiecția va fi urmată de un dialog al domnului Rafi Pitts cu spectatorii care, pe lîngă alte curiozități cinefile, vor avea prilejul să afle cum a fost colaborarea cu Răzvan Rădulescu la scrierea scenariului pentru ”Soy Nero”. Dealtfel, domnul Rafi Pitts nu este la prima întîlnire cu România și cu filmul românesc, pentru că anii din urmă a fost lector în cadrul programului Aristoteles, dedicat tinerilor regizori români, de documentare.

Tot despre despărtirea de patrie și despre trecutul care nu ne părăsește niciodată este vorba în ”Brooklin”,unul dintre filmele multiplu nominalizate la premiile Academiei Americane de Film, de anul acesta. Și cum tema migrației este foarte apropiată americanilor și cum de ceva vreme a devenit foarte apropiată, la modul cel mai direct, și europenilor, avem datele unui film care nu ne va lăsa indiferenți.

Întîlnirea și reîntîlnirea cu Monica Bellucci este, de fiecare dată, ca un vis îndeplinit, pentru oricare cinefil. Regizorul canadian Guy Edoin o distribuie pe splendida italiancă în rolul unei actrițe europene, care merge să filmeze în Montreal, unde trăiește și fiul ei, gay, pe care-l nu-l mai văzuse de 3 ani.”Ville-Marie” , al doilea film al lui Guy Edoin, are un aer a la Almodovar (”Todo sobre mi madre”), dar trece de aparenta frivolitate stilistică a spaniolului, pentru a dezvolta o încrengătură de situații care, parcă, abia aștepta să explodeze odată cu un accident neașteptat.

”Strangerland” este drama unei familii care locuiește într-un…deșert. De ce a ales farmacistul Matthew (Joseph Finnes) să-și ducă familia acolo, adică pe Catherine (Nicole Kidman) și pe cei doi copii, aflăm după ce aceștia din urmă dispar. Hugo Weaving, în rolul detectivului Rae, completează distribuția acestui film regizat de Kim Farrant, aflat la debutul său în lung metraj.

Schimbăm registrul și ne găsim timp pentru ”Spy Time”,o comedie spaniolă despre un pierde vară, care la 30 și ceva de ani, după ce este părăsit de iuibită, devine ținta unui criminal. Aparent, fără nici o vină? Sau, poate, tatăl său știe cîte ceva despre acest fapt…O comedie la BIFF 2016, pe care v-o recomandăm fără dubii.

Din line-up-ul BIFF 2016 nu putea lipsi un film belgian.”D Ardennen” este tot un debut în lung metraj, al lui Robin Pront. Drama a doi frați, răufăcători mărunți, a căror viață se schimbă în urma unui ”banal” jaf și din care încearcă să scape cu fața curată.

Desigur că pe lîngă acestea, pe care le-am amintit mai înainte, vă dăm întîlnire și cu alte producții remarcabile, așa cum v-am obișnuit de-a lungul anilor.

Festivalul Internațional de Film București, cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din Capitală, se va desfășura între 18 și 24 aprilie, la Institutul Francez (Cinema „Elvira Popescu”), si Muzeul Național al Tăranului Român (Cinema Muzeul Țăranului), unde vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor și adulților: proiecții în premierã în România, gale,  „workshop-uri”, „master-classes” etc. Organizat de Fundația CHARTA, BIFF se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România și al Institutului Cultural Român, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Filmele, cele mai multe fără distribuitor în România și invitații speciali din cinematografia românească și internațională, garantează o săptămână magică pentru iubitorii de artă și cultură. Filmele vor avea cel mult 2 proiecții.

Biletele se pot achiziționa de la cinema “Elvire Popesco”si  online de pe eventbook.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.