Câștigătorul concursului ”Fii critic la Cannes!” se pregătește pentru festivalul de pe Croazetă

0
967
Ascultă acest articol


În octombrie 2015, cu ocazia celei de-a șasea ediții a festivalului de film Les Films de Cannes à Bucarest, tinerilor critici de film le-a fost lansată o provocare: concursul Fii critic la Cannes!”. Câștigătorul urma să plece să participe, în calitate de corespondent, la celebrul Festival de la Cannes, între 11 și 22 mai 2016.

Juriul concursului, format din reprezentanți ai Asociației Culturale Control N și ai Les Films de Cannes à Bucarest, l-a desemnat câștigător pe Cătălin Olaru. Acesta se pregătește de participarea la Festivalul de la Cannes, transportul, cazarea și acreditarea fiindu-i complet asigurate. Cătălin va transmite știri la cald despre filmele de la Cannes, în exclusivitate pentru Adevărul, precum și pentru pagina de Facebook și site-ul oficial Les Films de Cannes à Bucarest. Totodată, va fi unul dintre invitații celei de-a șaptea ediții a festivalului de la București, care va avea loc în perioada 14 – 23 octombrie 2016.

Din 2009, Cătălin Olaru publică în revistele Cultura, FILM, Kamikaze și Vatra, pe site-ul www.postmodern.ro și pe blogul catalinolaru.wordpress.com. În 2012, a fost primul câştigător al bursei Alex Leo Şerban pentru critică de film, acordată, în cadrul TIFF, de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. În octombrie 2013, a fost redactor-şef al ParagrAFF, cotidian oficial al festivalului de film documentar Astra Film din Sibiu. Din decembrie 2013, este membru UCIN (Asociația Criticilor de Film) și FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique).

În 2014, a fost membru în juriul de nominalizări la Premiile Gopo, respectiv în juriul FIPRESCI la TIFF, și trainer în cadrul programului EducaTIFF. Este autor al studiului „Al doilea val”, publicat în volumul colectiv „Politicile filmului. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc contemporan” (coord. Andrei Gorzo şi Andrei State, Editura Tact, Cluj, 2014). În 2014 şi 2015, a fost trainer în cadrul programului Education à l’image, proiect de educaţie cinematografică organizat de Societatea Culturală NexT. În 2015, a făcut parte din juriul presei la BIFF (Festivalul Internațional de Film București) și juriul competiției locale la TIFF. Tot în 2015, a scris două scenarii de lungmetraj, Comme d’habitude și Strada Speranței, și un studiu critic despre filmul Proba de microfon, în curs de publicare.

Concursul ”Fii critic la Cannes!” s-a adresat tinerilor sub 35 de ani care scriu constant la o publicaţie sau un blog despre cinema. 10 finaliști selectați pe baza textelor lor au primit acreditare la Les Films de Cannes à Bucarest, între 23 și 26 octombrie 2015. Aceștia au înscris trei texte pentru jurizarea finală: un preview despre Les Films de Cannes à Bucarest, cronica unui film văzut în festival și o relatare despre conferințele pe tema pirateriei și a criticii de film la care au participat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.