Serile Filmului Românesc 2016: Iașul a devenit capitala filmului românesc

0
938
Ascultă acest articol


S-a încheiat a VII-a ediție a Festivalului „Serile Filmului Românesc”. Ediția din acest an a adunat la Iași peste 60 de invitați din lumea cinematografiei și peste 30 de producții românești consacrate, noi, premiate, apreciate, de artă. În cadrul proiecțiilor care au avut loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, la Casa de Cultură a Studenților, la Galeriile Pod-Pogor, în Grădina Palas, la Teatrul Luceafărul, Ateneul Tătărași și Sala Teatru3, au participat mii de cinefili.

Ediţia din acest an i-a fost dedicată actorului Mircea Diaconu, ca un gest de recunoştinţă pentru toate rolurile pe care le are în cinematografia românească, alături de regizori şi colegi de platou, care au marcat generaţii la rând. Pe 6 mai, în Sala Teatru 3 , în cadrul Galei Aniversare de 40 de ani a filmului „Mere Roșii”, Mircea Diaconu a fost decernat cu Trofeul Festivalului Serile Filmului Românesc, precum și un premiu acordat de Uniunea Cineaștilor din România.

Premii și recunoștință pentru valorile cinematografiei la Iași

Mircea Diaconu: „Sunt diplome, recunoașteri (…) Întotdeauna când revăd un film dintre cele vechi rememorez întâmplări, situații, au fost vremuri extraordinare, clipe, și profesionale și umane, de pus în ramă”. (SFR, via Agerpres)

De asemenea, actorul a primit o distincție din partea Institutului Cultural Român și Premiul „Pro Amicitia-Pro Fidelitate” din partea autorităților ieșene. În cadrul Galei Filmului „Mere Roșii” a fost acordat și un premiu IN MEMORIAM Alexandru Tatos, pe care l-a primit soția regretatului regizor – doamna Liana Tatos. Au fost prezentate și câteva fragmente din jurnalul regizorului, jurnal pe care îl ținea în timpul filmărilor epntru „Mere Roșii”.

SFR 2016: O ediție ajunsă la maturitate

De-a lungul celor cinci zile de festival, la Iași au fost proiectate filme românești, la finalul cărora au venit invitații speciali pentru a participa la discuții cu cinefilii. Expozițiile, concertele, dezbaterile, secțiunea de documentare, prezentările altor festivaluri românești cu specific cinematografic, lansările de carte, filmul pentru copii – toate au fost nota unei ediții extinse, a unei ediții-experiment, după șase ani de „fundamentare”. Un eveniment inedit în acest an a fost vizionarea filmelor de pe VHS, dublate de vocea Irinei-Margareta Nistor, eveniment care a avut loc în Galeriile Pod-Pogor și care s-a bucurat de participarea ieșenilor nostalgici, precum și a tinerilor, care au aflat despre cum se puteau viziona filem străine în comunism, despre cât de greu se făcea rost de un film bun pentru a putea fi văzut „măcar pe ascuns”.

Emoție, filme românești și invitați valoroși

„Mărturisesc, ori de câte ori aud sau văd vreun gest cultural în lumea de azi, care aleargă, strigă, pretinde, face rost, împinge, adună, pierde, țepuiește, zgârie, atacă, minte, trădează… și nu am enumerat decât o parte dintre talentele zilelor noastre, care pentru unii sunt primele din viață, pentru alții, împlinire și carieră, iar pentru ceva mai puțini din ce în ce mai puțini, vă dați seama că despre unii ca mine vorbesc, sunt fericit!”,

a declarat Mircea Diaconu pentru Serile Filmului Românesc.

Andrei GIURGIA, directorul Festivalului SFR: Ediția din acest an poate fi caracterizată de două sintagme: Experiment și Maturitatate. Am invitat ieșenii la o ediție plină de noutăți cinematografice, precum și la vizionări ale unor producții ieșite demult de pe marile ecrane. Iașul are nevoie de Festivalul SFR, Iașul a devenit capitala filmului românesc!

Regalitatea, sărbătorită la Serile Filmului Românesc 2016

Pe 7 mai, în parteneriat cu Ateneul Tătărași, a fost proiectat filmul documentar-interviu despre Regele Mihai I al României – „Regele Mihai I, Nimic fără Dumnezeu”. Documentarul este realizat de Cristina Țopescu, iar după vizionare, Irina-Margareta Nistor a povestit cu ieșenii despre Regalitate și despre importanța Regelui Mihai I pentru societatea românească. La sfârșitul discuțiilor s-a auzit un „Trăiască Regele!” emoționant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.