Festivalul Internațional de Film de la Cannes, ediția cu numărul 69 (11-22 mai) și-a anunțat în acest weekend câștigătorii. Palme d’Or-ul a fost obținut de regizorul britanic Ken Loach pentru I, Daniel Blake, peliculă ce va ajunge și în cinematografele românești în această toamnă, distribuită de Independenţa Film.
Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World (regia: Xavier Dolan), un alt film din Competiția Oficială care va veni în curând și la noi, a primit Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) și Premiul Juriului Ecumenic.
La Tortue Rouge, o animație în regia lui Mikael Dudok DeWit, a luat Premiul special al juriului la secțiunea Un Certain Regard. Și acest film va putea fi văzut pe marile ecrane din România la finele acestui an.
De-a lungul timpul, Independența Film a adus de la Cannes peste 10 filme premiate cu Palme d’Or.
Anul acesta, Juriul Festivalului a fost compus din opt membri: Arnaud Desplechin, Kirsten Dunst, Valeria Golino, Mads Mikkelsen, Laszlo Nemes, Vanessa Paradis, Katayoon Shahabi și Donald Sutherland, sub președinția lui George Miller. Acesta din urmă spunea la începerea festivalului: “Nu știm cum se vor desfășura lucrurile. Pentru mine, Palme d’Or va fi acordat unui film cu multă forță și un mare impact”. La conferința de presă organizată ieri după anunțarea premiilor, australianul George Miller a spus despre câștigătorul I, Daniel Blake: “Filmul a fost absolut excelent. Filmele rezonează în suflete, în inimi, indiferent unde te afli”.
I, Daniel Blake – Palme d’Or Cannes 2016
https://youtu.be/aLEPQ9FYU0U
Daniel Blake este un bătrân din nord-estul Angliei care se îmbolnăvește și are nevoie de asistență socială din partea statului. În timp ce se chinuie să învingă sistemul birocratic pentru a obține acest ajutor, el o întâlnește pe Katie, care ar vrea să scape de la azilul pentru nefamiliști, dar pentru asta trebuie să accepte un apartament la sute de kilometri distanță.
I, Daniel Blake poate fi considerat ”ultimul film de după ultimul film” al lui Ken Loach. În urmă cu câțiva ani, în timp ce lucrau la Jimmy’s Hall (2014), producătorul tradițional al lui Ken Loach anunța că acela ar fi ultimul film al regizorului britanic.
Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish (2010), The Angels’ Share (2011, Selecţia oficială, Cannes, 2012), Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy (Competiţia Oficială Cannes 2014). Ultimele trei lungmetraje au fost distribuite în România de Independenţa Film.
Ken Loach s-a născut în Anglia şi acum are 79 de ani. A debutat în 1867 cu Poor Cow, iar în 1969 a realizat Kes, care a fost şi încă mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului, Loach a regizat un număr impresionant de filme şi a primit un număr la fel de impresionant de premii.
Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World
Cu: Nathalie Baye (Laurence Anyways, Catch Me If You Can), Vincent Cassel (Black Swan, Mesrine: L’Ennemi public nº1, L’Instinct de mort), Marion Cotillard (Deux jours, une nuit, De rouille et d’os, La Vie en Rose), Léa Seydoux (Spectre, The Grand Budapest Hotel, La vie d’Adèle), Gaspard Ulliel (Saint Laurent, Hannibal Rising)
Louis (interpretat de Gaspard Ulliel) este un scriitor foarte bolnav întors acasă, după o absență de 12 ani, pentru a-și anunța familia de moartea lui iminentă.
Juste la fin du monde este al șaselea lungmetraj al tânărului regizor canadian. La numai 27 de ani, regizorul, actorul şi scenaristul Xavier Dolan are deja cinci filme regizate, dintre care trei au mai trecut deja pe la Cannes. J’ai tué ma mère / I Killed My Mother a obţinut trei premii în 2009, din care unul pentru tineri realizatori – Prix Regards Jeune, la fel Les amours imaginaires / Heartbeats, în 2010, iar Laurence Anyways a primit Queer Palm, în 2012. Tom à la ferme (2013) a luat premiul FIPRESCI la Veneţia şi a făcut parte din Selecția oficială.
Titlul filmului Juste la fin du monde este inspirat din piesa omonimă a lui Jean-Luc Lagrace.
Regizorul Xavier Dolan spunea înainte de începerea Festivalului: ”Sunt mândru să aduc acest film la Cannes. Fiind o adaptare a unei piese franțuzești, cu actori francezi, mi se pare cu atât mai emoționant să-l prezint pe teritoriu francez, în contextul acestei competiții, în cele mai bune condiții posibile pentru un cineast. Ori de câte ori lumea pomenește de Cannes, imediat se aduc în discuție petrecerile cu multă șampanie, nesfârșitele evenimente de PR și alte chestii ieftine pentru cei lipsiți de imaginație. Dar ceea ce se întâmplă acolo cu adevărat este altceva: se leagă prietenii, au loc întâlniri, plus senzația unică de a-ți fi proiectat filmul într-un cinematograf celebru, unde toți respiră alături de tine, râd cu tine sau plâng cu tine. Sunt foarte emoționat că am fost invitat din nou la Cannes”.
Aici aveți înregistrarea unei emisiuni de pe postul France 2 care l-a avut invitat pe regizorul canadian.
La Tortue Rouge – Premiul special al juriului Un Certain Regard
Michael Dudok de Wit este un regizor și realizator de filme de animație olandez care locuiește la Londra. În 2001, Michael a luat Oscar-ul și Premiul BAFTA pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație: Father and Daughter (2000).
La Tortue Rouge / The Red Turtle este o coproducție Franța – Japonia – Belgia. Un emoționant film de animație, fără dialoguri, care urmărește etapele principale ale vieții. În urma unui naufragiu, un bărbat este obligat să trăiască pe o insulă tropicală populată numai cu crabi, păsări și țestoase.
Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.