Fantastic Beasts and Where to Find Them – Recenzie

1
3515
Ascultă acest articol


“[…] Newt face cunoştinţă cu Jacob care îi rătăceşte valiza magică, de unde evadează câteva animale fantastice. Incidentul ar putea provoca daune serioase atât în ţinutul magic, cât şi în cel pământean.”

Regizor: David Yates

Scenariu: J.K. Rowling

Gen: Aventură, Familie, Fantastic

Lansare: 18 noiembrie

Durata: 2h 13min

Studio: Warner Bros.

Distribuitor: Freeman Entertaiment

Clasificare: AP.13

Actori:

Eddie Redmayne     …     Newt Scamander
Johnny Depp     …     Gellert Grindelwald
Ezra Miller     …     Credence
Colin Farrell     …     Percival Graves
Zoë Kravitz     …     Lestrange
Ron Perlman     …     Gnarlack
Samantha Morton     … Mary Lou
Jon Voight     …     Henry Shaw, Sr

Sinopsis:

Anul 1926. Newt Scamander tocmai a încheiat o expediţie de documentare în jurul lumii pentru realizarea unui eseu extraordinar despre creaturile magice. Ajuns la New York pentru o scurtă şi neînsemnată oprire, Newt face cunoştinţă cu Jacob care îi rătăceşte valiza magică, de unde evadează câteva animale fantastice. Incidentul ar putea provoca daune serioase atât în ţinutul magic, cât şi în cel pământean.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

Lumea fantastică creată de J.K. Rowling, prin seria Harry Potter, a înnebunit lumea, în special copii, la vremea apariției carților. Odată cu transpunerea lor pe marele ecran, explozia de fani a fost și mai mare. Toate bune și frumoase până aici, încasări fabuloase la box-office, popularitate pe tot mapamondul, iar finalul seriei de filme a întristat pe toată lumea. Nimeni nu se aștepta la acea vreme ca celebra autoare să anunțe o revenire pe marele ecran cu noi aventuri din universal vrăjitorilor. Dar iată că s-a întâmplat și asta, odată cu anunțarea filmului despre care vorbim astăzi, Fantastic Beasts and Where to Find Them.

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM“Fantastic Beasts and Where to Find Them” o face pe autoarea J.K. Rowling să se întoarcă în universul Harry Potter. Eroul este Newt Scamander, autorul cărții omonime din care studiază Harry în timpul primului an la Hogwarts, iar filmul îi prezintă aventurile, căci Newt nu se lasă până nu devine cel mai celebru magizoolog din lume. Călătoriile sale îi vor scoate în cale cele mai fantastice creaturi, unele dintre ele deosebit de periculoase.

Dacă ar fi să vă luați după cele spuse mai sus, o să credeți că filmul este plin de astfel de creaturi, care mai de care mai spectaculoase, înfricoșătoare și diverse. Din acest moment, vă rog să nu vă lăsați copilașii să citească ce am să scriu, asta pentru a nu-i dezamăgi pe micuți, conștient fiind de faptul, că ei sunt fani ai seriilor Harry Poter.

Din păcate, prieteni adulți, filmul la capitolul Animale Fantastice dezamăgește, pentru că avem parte de ele pentru exact 10-15 minute, pe tot parcursul filmului, când Newt și noul său prieten, Jacob Kowalski, interpretat foarte bine, și cu umor, de Dan Fogler, pătrund în geamantanul vrăjit. Aici găsim o adevărată rezervație de animale fantastice, foarte bine făcute, din punct de vedere al efectelor speciale. În acele 10-15 minute le putem vedea în toată splendoarea lor, în rest, în lumea Nu-Magilor (oamenilor normali), nu dăm de ele sub nicio formă. Păcat!

fantastic-beasts-2Newt Scamander este interpretat de Eddie Redmayne, un actor de care bănuiesc că ați mai auzit, mai ales pentru rolul celebrului fizician Steve Hawkins, dar, nu mă pot abține a nu spune că, parcă a rămas cu sechele de la acel rol, pentru că aici este plat, nu transmite nimic și nu te face – prin jocul actoricesc, să îți pese de personaj și de ce se întâmplă cu el. Liniaritatea, stângăcia și, pe alocuri, senzația de puțin retard, te face să te întrebi dacă nu cumva a fost ales greșit actorul pentru a întruchipa un personaj, deja legendă, din seria anterioară, Harry Potter?

Dacă ne referim la povestea filmului, trebuie să menționăm faptul că perioada de desfășurare este cu mult înainte de intrarea în acest univers a lui Potter, mai exact undeva prin anii ’30, în Statele Unite. Un misterios tânăr debarcă pe teritoriul American în căutarea unui ingredient rar, pe care îl găsește doar aici. Defapt, pe parcurs aflăm că motivul pentru care Newt Scamander este în America este cu totul altul și are legătură cu Animalele Fantastice pe care le are ascunse în geamantanul său maroniu și ros de vreme.

Mai aflăm că lumea vrăjitorilor este cutremurată de un război în interiorul conclavei – război pornit de un anume Gellert Grindelwald, interpretat de… dar mai bine nu vă spun, vă las să descoperiți singuri.

Cred că o să fie unul din puținele lucruri bune din tot filmul. Scenariul este scris de J.K. Rowling, iar regia îi aparține lui David Yates, regizorul celor patru filme din seria Harry Potter, dar și regizorul altor patru părți din noua franciză, “Fantastic Beasts and Where to Find Them”.

Din punct de vedere al imaginii filmul, trebuie să recunosc, stă bine. Cadrele sunt bine filmate și scot în evidență lumea magică propusă de Yates și Rowling. Nu este la fel de spectaculoasă ca și în Potter, dar are elemente interesante și bine structurate, mai ales că vorbim de un film în IMAX 3D. Muzica este bine îngemănată cu povestea și jocul actoricesc și nu deranjează prin elemente auditive repetitive. Piesa de final chiar m-a gasit dând din picior. Era un swing interesant care te îndemna cu gândul către perioada expusă în film. Culorile sunt vii, chiar și atunci când avem parte de întunecime, prin lupta binelui împotriva răului, și, ohooo, o să avem parte mult și bine de-acum în colo de astfel de bătălii. Cel puțin așa ne propune duo-ul Yates-Rowling cu celelalte 4 părți.

fantastic-beasts-3

Per total, dacă ne referim strict la cei mici și la fanii ahtiați ai scriitoarei J.K.Rowling și a personajelor create de ea, filmul poate fi unul de box-office, dar pentru cei care vor să vadă un film matur, cu o poveste lucidă de la un cap la altul și cu actori care să te facă să-ți pese de personaj, putem spune că nu prea se ridică la acest standard. Filmul nu excelează prin poveste, sau poate nu s-a vrut acest lucru cu acest prim film, dar este un produs de relaxare, dacă am avut o zi încărcată și vrem să ne destindem.

Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, și sâmbăta, de la ora 11:00, la emisiunea ”Movie News”, la Radio 1 România.

Cu aceste gânduri și rânduri vă invit în cinematografe din data de 18 noiembrie să vedeți Fantastic Beasts / “Animale fantastice”, o producție Warner Bros., distribuit în România de Freeman Entertainment.

Poster:

animale-fantastice-ro

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.